foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Eirovīzijā gan tēvs, gan dēls, gan krustdēls! Zemīšu muzikālais klans sarūpē unikālu gadījumu
Ģitārists Kaspars Zemītis un viņa muzikālie dēli.
Slavenības
2023. gada 22. februāris, 06:42

Eirovīzijā gan tēvs, gan dēls, gan krustdēls! Zemīšu muzikālais klans sarūpē unikālu gadījumu

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Šogad Latviju starptautiskajā dziesmu konkursā Eirovīzija pārstāvēs grupa "Sudden Lights", kuras sastāvā ir bundzinieks Mārtiņš Matīss Zemītis. Bet vai atceraties, ka pirms 14 gadiem uz Eirovīzijas lielās skatuves kāpa arī viņa tētis Kaspars Zemītis?

Kā atgādina žurnāls "Kas Jauns", ģitārspēles virtuozs Kaspars Zemītis toreiz bija Intara Busuļa pavadošās grupas sastāvā un piedalījās Eirovīzijā 2009. gadā Maskavā ar Kārļa Lāča dziesmu "Пробка". Vaicāts, vai apzinājies, ka šis, iespējams, ir vienīgais gadījums pasaulē un pavisam noteikti vienīgais Latvijā, kad Eirovīzijā uzstājies gan tēvs, gan dēls, Kaspars apmulst: “Hmm. Tiešām! Ne es, ne Mārtiņš par šo interesanto faktu līdz šim nebijām pat aizdomājušies. Turklāt pirms gada Eirovīzijā piedalījās arī mans krustdēls!”

2023. gada "Supernovas" fināls

Latvijas Televīzijas (LTV) rīkotās atlases finālā par iespēju pārstāvēt Latviju 67. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Liverpūlē sacentās desmit dalībnieki. Eirovīzijas ...

gallery icon

Paģiras no sevis izrādīšanas

“Tas nav nekas neparasts, ka bērni iet vecāku pēdās, bet tas, ka Mārtiņš brauks uz Eirovīziju... Protams, bukmeikeri viņu dziesmai neko grandiozu nesola, taču esmu lepns par šiem puikām. Gan tāpēc, ka "Sudden Lights" muzicē mans vidējais dēls, gan arī mans students Kārlis Matīss Zitmanis, kurš pie manis ļoti nopietni mācās ģitārspēli,” emocijās dalās Kaspars Zemītis.

Eirovīzijā ir piedalījies arī viņa krustdēls – Toms Kagainis no grupas "Citi zēni" šajā konkursā Latviju pārstāvēja pirms gada. “Es biju tik priecīgs par viņu. Nesen atradu bildi, kurā vēl pavisam mazs mans Mārtiņš ar karotēm ritmā dauza pa kastroli, bet Tomiņš ar lielām acīm viņā lūkojas. Un abi saprot, ka bungošana ir štelle! Abi arī kļuva par bundziniekiem,” stāsta Zemītis.

Grupa "Citi zēni" dodas uz Turīnu pārstāvēt Latviju "Eirovīzijā"

gallery icon

Kas Kasparam palicis atmiņā no tiem laikiem, kad pats piedalījās Eirovīzijā? “Visvairāk no tām divām Eirovīzijas nedēļām atceros, ka tas īsti nebija man. Visas pieņemšanas, visi sevis eksponēšanas pasākumi nepavisam nav mana lieta. Es tomēr esmu kristīgs cilvēks, un man, kā arī jebkuram citam domājošam, inteliģentam cilvēkam, ir pašsaprotami, ka sevis reklamēšana un dižošanās nav dabīga. Toreiz to uztvēru ne gluži kā zobu sāpes, bet kā faktu, ka tādi nu ir tie spēles noteikumi. Atceros, ka man tās dižošanās bija par daudz un man pat no tā visa bija paģiras. Turklāt mēs taču lieliski zinājām, ka bukmeikeri mums nesola vietu finālā,” atklāts ir Kaspars.

Viņš gan toreizējo neveiksmi Eirovīzijā (Busulis ar komandu pusfinālā bija viens no pēdējiem) neuzskata par traģēdiju: “Atceros, ka, braucot mājās, Šipsīts (Jānis Šipkēvics juniors, kurš ar grupu "Cosmos" gadu iepriekš arī neiekļuva Eirovīzijas finālā – Kas Jauns) atsūtīja Intaram īsziņu: “Laipni lūgts klubiņā!”. Ko ar to gribu teikt? Ka liela daļa no šiem finālā netikušo klubiņa pārstāvjiem izveidojuši diezgan solīdu un vērā ņemamu muzikālo karjeru un tagad klausītājus priecē ar fantastisku mūziku.”

Shipsea koncerts Dailes teātrī

Šovakar, 30. augustā, Dailes teātrī izskanēja mūziķa Jāņa Šipkēvica viens no soloprojekta “Shipsea” programmas “Apgaismo mani” papildkoncertiem.

gallery icon

Padomus tētim neprasa

Tāpēc Kaspars arī daudz nesatraucas par dēla grupas izredzēm uz Eirovīzijas skatuves. “Man absolūti nav svarīga viņu iegūtā vieta. Tā puišiem būs liela pieredze, un nav izslēgts, ka Eiropā viņus tomēr kāds pamanīs un viņu mūziku novērtēs. Tā ir tā viņu iespēja, un esmu pārliecināts, ka grupa to izmantos, lai ar laiku kļūtu par muzikālo apvienību, par kuru runās ne tikai Latvijā,” spriež talantīgais mūziķis.

Vai Kaspars ir sniedzis padomus savam dēlam un palīdzējis viņa grupai sagatavoties Eirovīzijai? “Viņi ir pašpietiekami un apgalvo, ka paši tiks galā. Taču ir lietas, par kurām ar puikām esmu runājis. Viņi paši man padomus neprasīja, bet es gan piezvanīju. Piemēram, pirms "Supernovas" pusfināla un fināla daudz runājām par viņu dziesmu, par to, ko puiši ar to vēlas pateikt. Kāpēc? Iziet uz skatuves un atvēlētajās trīs minūtēs pilnībā nodot skatītājiem savu vēstījumu nav viegli. Taču, ja pirms tam par to esi izrunājies ar sev tuviem cilvēkiem, tad šo stāstu plašākai auditorijai jau var izstāstīt daudz spēcīgāk. Un prieks, ka puiši pēc tam pateica paldies, ka šīs mūsu sarunas viņiem noderēja,” pastāsta Kaspars Zemītis un piebilst: “Bet tā puiši patiešām ar visu tiek galā paši. Viņiem šī patstāvība ir nepieciešama, lai izaugtu par īstu grupu. Atceros, ka pirms pāris gadiem dēls ik pa brīdim pazuda no mājām. Kad vaicāju, kur viņš palicis, puika atbildēja, ka ar čomiem ierakstījuši albumu! Viņi paši gribēja, bez citu palīdzības. Mārtiņš man atnesa disku, kas praktiski bija gatavs izdošanai, vajadzēja tikai dažus sīkumus pieslīpēt. Tātad viņi jau tad bija profesionāli gatavi savai mūzikai un arī šobrīd ir gatavi.”

Kad no sajūsmas saucieniem kaķis nobīstas

Kaspars par Mārtiņu un viņa grupu ļoti pārdzīvojis, tāpēc "Supernovas" fināla vakars viņam bija stresa pārpilns. “Todien bija koncerts ar Lindu Leen, bet vakarā Līgatnē ar Intaru Busuli. "Supernova" sākās, kad biju ceļā uz mājām. Zvanīju sieviņai, lai viņa man pasaka, kad var sākt balsot, un viņa teica, ka balsojums jau iet vaļā no paša sākuma. Kad atbraucu mājās un tiku pie televizora, visi fināla dalībnieki jau stāvēja uz skatuves un gaidīja rezultātus. Uh, kā tajā brīdī biju uztraucies. Pat rokas nosvīda – neatceros, ka būtu tā satraucies pirms saviem koncertiem. Un brīdī, kad izziņoja "Sudden Lights" uzvaru, es tā iekliedzos, ka kaķis sabijies aizskrēja uz mājas otru stūri,” smejas Zemītis.

Viņš par savu dēlu tagad ir ļoti lepns. Cik ļoti? “Kā pāvs! Es visiem stāstu, ka mans puika spēlē grupā "Sudden Lights". Kaut gan... Vakar manā 50 gadu jubilejas koncertā meitenes, protams, spietoja ap Mārtiņu un bija izbrīnītas, ka viņa tētis arī ir mūziķis.”

“Atgriežoties pie "Supernovas" fināla – kad ieraudzīju balsojuma rezultātus... Viņi taču bija labākie ne tikai skatītāju vērtējumā, bet arī žūrija puišiem deva pirmo vietu! Es pie sevis nospriedu, ka tie mani zvani un īsziņas, ko kā sanervozējies tēvs sūtīju, ir piliens jūrā, salīdzinot ar to lielo klausītāju novērtējumu. Tas nozīmē, ka cilvēki Latvijā ir sadzirdējuši to vēstījumu, ko viņi izsaka savā dziesmā. Un es par to kaifoju,” gandarīts ir Kaspars Zemītis, kas labprāt brauktu līdzi dēlam uz Eirovīziju Liverpūlē, taču tajās dienās pašam ieplānoti koncerti. “Uzreiz paskatījos kalendārā un sapratu, ka nesanāks. Es jau būtu priecīgs būt tur. Kā nekā Liverpūle ir pilsēta, kur dzimuši "The Beatles".”

Visi Zemīši uz Eirovīzijas skatuves?

Kasparam Zemītim ir trīs dēli, un visi ir saistīti ar mūziku. Vecākais dēls Kārlis pabeidzis klavierspēles nodaļu Pāvula Jurjāna bērnu mūzikas skolā, bet tagad ir basģitārists un solists pieprasītajā ballīšu grupā "Pirmais kurss". Vidējais – Mārtiņš Matīss – Latvijas Mūzikas akadēmijā studē sitaminstrumentus, spēlē bungas un dzied "Sudden Lights", bet jaunākais – Jēkabs – mācās vokālu Rīgas Doma kora skolā, kur apguvis arī klavierspēli.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ģitārists Kaspars Zemītis un viņa muzikālie dēli. Kaspars pat pieļauj iespēju, ka kādreiz visi kopā varētu startēt Eirovīzijā.

Kaspars aizvadītajā nedēļā ar dēliem uzstājās savā 50. gadu jubilejas koncertā "Zemītis. Kaspars Zemītis. 50 atspulgi" mūzikas namā "Daile". Uz skatuves kāpa arī Kaspara sieva Anda, lai nodziedātu kopā ar dēliem. “Es izbaudu katru reizi, kad ar dēliem muzicēju kopā. Ar lielu prieku skatos, kā viņi to dara, izbaudu, ka uz skatuves varam paķert cits citu uz zoba. Es patiešām vairāk esmu lepns par savu dēlu panākumiem nekā par savējiem. Kā jau katrs tēvs,” nosaka lieliskais ģitārists.

Kaspars Zemītis ar dēliem dzimšanas dienā sniedz jubilejas koncertu

Otrdien, 14.februārī ģitārists Kaspars Zemītis savā dzimšanas dienā Mūzikas namā “Daile” pirmatskaņoja koncertprogrammu “Zemītis. Kaspars Zemītis. 50 atspulgi”, kas tapusi ...

gallery icon

Vai Kaspars nepieļauj iespēju kopā ar dēliem kādreiz piedalīties Eirovīzijā? “Neesmu par to domājis, taču tāda iespēja varētu pat pastāvēt! Eirovīzijas vēsturē bijuši visdažādākie mākslinieku veidojumi, kāpēc gan nevarētu kādreiz sasparoties arī mūsu ģimenes ansamblis? Pieļauju, ka skatītājiem tas būtu interesanti – hei, tā taču ir ģimene! Mums patiešām patīk kopā uzstāties, tāpēc nesaku nē. Jo redzu, kādu prieku gūstu, muzicējot kopā ar dēliem, un kādu prieku tas sniedz skatītājiem. Arī viņiem patīk mūsu darbs! Ne reizi vien skatītāji atzinuši, ka viņiem ir liels prieks vērot, kā muzicēju ar dēliem uz vienas skatuves.”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!