Slavenības
2023. gada 7. februāris, 06:41

Vaira Vīķe-Freiberga pēc operācijas pirmo reizi šogad iziet sabiedrībā

Žurnāls "Kas Jauns"

Filmas "Mātes piens" pirmizrāde kinoteātrī "Splendid Palace" eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai šomēnes bija iemesls, lai šogad pirmo reizi izietu sabiedrībā. Viņa ilgi gaidīto filmu noskatījās kopā ar kungu Imantu un meitu Indru.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", pagājušā gada nogalē kādreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai ceļgalu problēmu dēļ bija nepieciešama operācija. Tāpēc eksprezidente kopš Ziemsvētkiem nebija redzama sabiedrībā, un "Mātes piena" pirmizrāde kļuva par pirmo iziešanu cilvēkos.

Uz kinoekrāniem nonāk režisores Kolmanes filma "Mātes piens"

Kinoteātros un kino izrādīšanas vietās Latvijā būs skatāma režisores Ināras Kolmanes filma "Mātes piens", kas veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas ...

gallery icon

Kā novēroja "Kas Jauns", klātesošie Vīķes-Freibergas un viņas ģimenes ierašanos godināja ar uzmanību un atbalstošas rokas piedāvāšanu, jo eksprezidente pagaidām pārvietojas ar spieķīša palīdzību. Pēc filmas noskatīšanās, pārmijot labus vārdus par tai radīto mūziku, Vīķe-Freiberga pieņēma komponista Raimonda Tigula atbalstu, lai no skatītāju zāles mērotu vairākus pakāpienus uz foajē. Tur viņa sveica filmas komandu, personīgi iepazinās ar tās atbalstītājiem un labprāt pozēja gan preses fotogrāfiem, gan privātu bilžu tīkotājiem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ar filmas patroniem – Šveicē dzīvojošajiem uzņēmējiem Ievu un Robin Hull (pirmie no sāniem).

Vaicāta, kādi ir iespaidi par ilgi gaidīto filmu, Vīķe-Freiberga, kuras prezidentūras laikā Latvija tika uzņemta NATO, sarunā ar "Kas Jauns" uzsvēra, ka “tā īpaši svarīga ir šādā brīdī, lai atgādinātu visai pasaulei, ka mums ir ārkārtīgi laimējies, ka esam no tā [padomju] purva tikuši ārā, kamēr citi tajā vēl mīcās”. “Tā ir būtiska ziņa, ko nodot mums pašiem – latviešiem – un pasaulei kopumā. Tas, kas notiek šobrīd Ukrainā, rāda, ka krievu tauta joprojām nav atmodusies no šā perioda, nav bijusi sajūta par brīvību, pēc kuras tiekties, jo viņi pat nezina, kas tā brīvība tāda ir.”

Eksprezidente spriež, ka filmā prasījies vairāk subtitru vietās, kur skan Krievijas televīzijas pārraides, – lai  skatītājam būtu vēl dzīvāka tā propagandas atmosfēra, kādā cilvēki tolaik nemitīgi dzīvoja. “Šodien jau ir vairākas paaudzes, kas nav pieredzējušas padomju laikus. Kaut vai tas, ko toreiz rādīja televīzija – viens kanāls laikam tikai bija, programmu izvēles nekādas.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Komponists Raimonds Tiguls (vidū) saņem komplimentus par mūziku filmai. Interesanti, ka skaņdarbus "Mātes pienam", ko ievada kadri par krievu iebrukumu Latvijā, viņš sāka rakstīt tieši dienā, kad Krievija uzsāka karu Ukrainā.

Vai filmā redzētais kaut kādā ziņā Kanādā tolaik dzīvojošajai latvietei bija pārsteigums? “Jau 1969. gadā, kad pirmo reizi atbraucu uz Latviju, man bija pietiekami liels šoks, tāpēc filmā redzētais nebija pārsteigums. Lai gan – par atmosfēru, kāda bija šeit, biju diezgan labi informēta arī toreiz, tas nebija tik liels pārsteigums. Lielāks pārdzīvojums man toreiz bija, kad pirmo reizi satiku radus, apjēdzu, ka man vispār tādi ir, jo uzaugu bez radiem,” atmiņās dalījās eksprezidente.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Eksprezidente ar meitu Indru (no kreisās) un vīru Imantu.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!