foto: AP/Scanpix
Zinātnieki plāno atdzīvināt putnu, kurš izmira jau 17. gadsimtā
Trakā pasaule
2023. gada 1. februāris, 19:12

Zinātnieki plāno atdzīvināt putnu, kurš izmira jau 17. gadsimtā

Jauns.lv

Neviens cits dzīvnieks nav tik ļoti saistīts ar izmiršanu kā dodo – dīvains, nelidojošs putns, kas līdz 17. gadsimta beigām dzīvoja Maurīcijas salā Indijas okeānā. Tagad zinātnieku komanda vēlas atjaunot dodo, īstenojot drosmīgu iniciatīvu. Viņi cer, ka projekts ļaus izmantot jaunas metodes putnu aizsardzībai, vēsta CNN.

"Ir skaidrs, ka mēs atrodamies dažādu dzīvnieku izmiršanas krīzes vidū. Mūsu pienākums ir stāstīt un radīt cilvēkiem uztraukumu, kas motivētu viņus domāt par izmiršanas krīzi," sacīja Kalifornijas Universitātes ekoloģijas un evolūcijas profesore Beta Šapiro.

Šapiro ir vadošā paleoģenētiķe uzņēmumā “Colossal Biosciences”, kas ir biotehnoloģiju un gēnu inženierijas uzņēmums, ko dibinājuši uzņēmējs Bens Lamms un Hārvardas Medicīnas skolas ģenētiķis Džordžs Čērčs, kas strādā pie tikpat vērienīgiem projektiem - mamutu un Tasmānijas tīģera atdzīvināšanu.

Šapiro paziņoja, ka viņa jau ir pabeigusi pirmo projekta soli - pilnībā sekvencējusi dodo genomu no senā DNS, pamatojoties uz ģenētisko materiālu, kas iegūts no dodo atliekām Dānijā.

Nākamais solis būs salīdzināt iegūto ģenētisko informāciju ar dodo tuvākajiem radiniekiem baložu dzimtas putniem - dzīvajiem Nikobāras baložiem un izmirušo Rodrigesa balodi. 

Turpmākais darbs, kas nepieciešams, lai atdzīvinātu putnu ir dzīvā dodo radinieka šūnu programmēšana ar izmirušā putna DNS, kas būs ievērojami sarežģītāks process. 

Pat ja zinātniekiem izdosies šis augsta riska pasākums, viņi neizveidos pirms četriem gadsimtiem dzīvojošā dodo precīzu kopiju, bet gan pārveidotu hibrīdformu.

Tomēr Šapiro teica, ka šim pētījumam būs plašāka ietekme uz putnu aizsardzību. Šie paņēmieni varētu ļaut zinātniekiem pārvietot specifiskas ģenētiskās iezīmes starp putnu sugām, lai palīdzētu tās aizsargāt, samazinoties biotopiem un sasilstot klimatam.

"Ja mēs atklāsim, ka ir kaut kas, kas nodrošina imunitāti pret kādu slimību, kas kaitē populācijai, varbūt mēs varēsim izmantot šos rīkus, lai to pārnestu pat starp tuvu radniecīgām sugām," viņa piebilda.

Uzņēmums “Colossal Biosciences” otrdien paziņoja, ka ir piesaistījusi papildu 150 miljonus ASV dolāru, tādējādi kopš uzņēmuma darbības uzsākšanas 2021. gadā kopējais piesaistītais finansējums sasniedz 225 miljonus ASV dolāru.

Tomēr kritiķi apgalvo, ka šīs milzīgās summas varētu labāk izmantot, lai aizsargātu aptuveni 400 putnu sugas un daudzus citus dzīvniekus un augus, kas ir iekļauti apdraudēto sugu sarakstā.

"Ir tik daudz lietu, kam izmisīgi nepieciešama mūsu palīdzība. Kāpēc vispār vajadzētu censties glābt kaut ko, kas jau sen izzudis?" sacīja Londonas Dabas vēstures muzeja putnu paleontologs Džulians Hjūms. 

Hjūms sacīja, ka par dodo ir ļoti maz zināms un par šo radījumu ir daudz mītu. Pat tā nosaukuma izcelsme ir noslēpums, lai gan viņš domā, ka tas radies no putna sauciena skaņas - zema, balodim līdzīga rūkšana.

Saskaņā ar putna digitālo 3D modeli, ko Hjūms izstrādāja, balstoties uz skeletu no Durbanas Dabas zinātnes muzeja Dienvidāfrikā, dodo kādreiz bija aptuveni 70 centimetrus garš un svēra aptuveni 15 līdz 18 kilogramus.

Modelis atklāja, ka dodo, visticamāk, bija arī veiklāks, nekā varētu likties no ilustrācijām, kurās tas attēlots kā resns, necils putns.