foto: AFP/Scanpix
Rīgā filmē ainas Maskavas ķīlnieku drāmai par Annu Poļitkovsku
2002. gads, Krievijas specvienības ielaužas čečenu teroristu sagrābtajā teātrī Maskavā. Atbrīvošanas laikā dzīvību zaudēja 130 ķīlnieku. Tagad šos notikumus izspēlē filmēšanā Rīgas Kongresu namā.
Kino
2023. gada 29. janvāris, 05:06

Rīgā filmē ainas Maskavas ķīlnieku drāmai par Annu Poļitkovsku

Kas Jauns Avīze

Rīgas Kongresu namā uzņem ainas topošajai britu biogrāfiskajai filmai “Anna” par Krievijas žurnālisti Annu Poļitkovsku.

Filmas līdzproducents ir Latvijas producentu apvienība “Forma Pro Films”. Veidotāji iecerējuši, ka Anna parādīs sievietes ceļu, kā viņa no vietējā laikraksta žurnālistes kļūst par cilvēktiesību aktīvisti.

Viņa strādāja laikrakstā “Novaja gazeta” un bija plaši pazīstama ar saviem rakstiem par notikumiem Čečenijā un Ziemeļkaukāzā, arī aktīvu Kremļa un prezidenta Vladimira Putina kritizēšanu. 2006. gada 7. oktobrī Poļitkovsku nošāva Maskavā viņas mājas kāpņu telpā.

Galveno lomu atveido britu aktrise Maksine Pīke (Maxine Peake). Spēlfilmā “Visa esošā teorija” viņa atveidoja slavenā zinātnieka Stīvena Hokinga otro sievu. “Annas” režisors ir brits Džeimss Strongs, kurš veidojis televīzijas seriālus.

Kongresu namā tiek izspēlēti 2002. gada notikumi, kad čečenu kaujinieki Maskavas Dubrovkas teātrī gūstā sagrāba vairāk nekā 900 mūzikla “Nord Ost” skatītāju un aktieru, tostarp ģimeni no Latvijas, kas izdzīvoja.

Krīze noslēdzās, kad milicijas specvienības piepildīja ēku ar nezināmu gāzi, lai neitralizētu uzbrucējus, kas draudēja celtni uzspridzināt, ja Krievija neizvedīs savu karaspēku no Čečenijas. Atbrīvošanas operācijas laikā dzīvību zaudēja 130 ķīlnieku un 40 teroristu, atbrīvot izdevās 800 ķīlnieku.

Producents Igors Proņins norāda, ka, ņemot vērā situāciju ar Krievijas uzsākto karu Ukrainā, kopā ar Rīgas domes pārstāvjiem notikušas diskusijas, kā šīs ainas filmēt, lai neradītu potenciālas provokācijas riskus.

Pēc producenta paustā, filmas veidotājiem bija jārēķinās ar to, ka Kongresu nams atrodas pretim Krievijas vēstniecībai – ja aktierus Krievijas policijas vai specvienības tērpos redzētu uz ielas, to varētu nofotografēt vai nofilmēt, izmantojot šos materiālus viltus ziņu radīšanā.

Skati Kongresa nama ārpusē filmēti, noņemot jebkādas atpazīšanas zīmes no kostīmiem un no automašīnām Krievijas numurzīmes. Tagad šie darbi noslēgušies, un filmēšana turpinās nama telpās. To plānots pabeigt februāra sākumā.