foto: Ekrānuzņēmums no mājaslapas
Supernelieši, suteneri un ieroču tirgotāji: kā Latvija un latvieši tiek atainoti pasaules kino
Kadrs no Disneja studijas multfilmas "Glābēji".
Kino
2022. gada 3. decembris, 07:15

Supernelieši, suteneri un ieroču tirgotāji: kā Latvija un latvieši tiek atainoti pasaules kino

Jauns.lv

Padomju laika kino un literatūrā Latvija un latvieši pieminēti visnotaļ bieži, taču kas notiek uz “lielās skatuves”, kur konkurence par vietu zem saules ir daudz sīvāka, un kādas lomas tiek personāžiem, kuru izcelsme tiek saistīta ar Latviju? Jāsaka, ka varam savā ziņā būt lepni – kino varoņi no Latvijas ir visnotaļ koši un tas nekas, ka tie visbiežāk pārstāv dzīves tumšo pusi…

Visļaunākais no Bonda pretiniekiem

Viens no leģendārā spiega Džeimsa Bonda pretiniekiem Auriks Goldfingers atbilstoši bondiādes autora Jana Fleminga iecerēm ir no Rīgas. Pēc autora paustā, Goldfingers ir dzimis Rīgā, 20 gadu vecumā kā padomju spiegs emigrējis uz Lielbritāniju, un kā jau normālam miljonāram pienākas, plānoja, kā lietderīgi iztērēt savus miljonus. Izplānoja, ka būtu jānolaupa viss ASV Federālās rezervju bankas zelts. Viss būtu izdevies, ka vien neiesaistītos Bonds…

Starp citu, Ēriks Goldfingers interneta vietnes IMDB aptaujā ir atzīts par visvisļaunāko no Bonda pretiniekiem, bet mums ir iemesls lepoties.

Traks latviešu zinātnieks

Šķiet, ka Šerloks Holms un viņa kriminālpiedzīvojumi, ir Artura Konana Doila lielākie panākumi un lāsts, jo kurš gan ātrumā varēt nosaukt vēl kādu šī autora darbu. Tomēr tādi viņam ir. Piemēram, romāns “Dezintegrācijas mašīna”, kurā galvenais varonis profesors Čelendžers un viņa domubiedrs, žurnālists Melouns dodas vizītē pie latviešu zinātnieka Teodora Nemora, kas izgudrojis dezintegrācijas mašīnu. Kas ir dezintegrācijas mašīna, jautāsiet? Tas ir aparāts, ko ļauj cilvēku ķermeni sadalīt līdz katrai atsevišķai molekulai. Kāpēc latviešu zinātnieks savu talantu veltīja šāda aparāta izgudrošanai, Doils skaidru atbildi nesniedz, tomēr ir zināms, ka Teodors Nemors  neņēma labu galu…

Krāpnieku bandas vadonis

foto: Ekrānuzņēmums no mājaslapas

Personāžu ar Latvijas izcelsmi izvēlējies arī beļģu rakstnieks Žoržs Simeons. "Pēteris Latvietis" ir 1931. gadā izdotais beļģu rakstnieka Žorža Simenona pirmais detektīvromāns sērijā par komisāru Megrē. Pēr romāna sižeta Interpols informē Parīzes kriminālpolicijas komisāru Megrē par starptautiski darbojošās bandas vadoņa Pētera Latvieša gaidāmo ierašanos Ziemeļu stacijā. No pienākušā vilciena izkāpj eleganti tērpts vīrietis, kas atbilst atsūtītajam aprakstam, bet Megrē atrod vilciena tualetē līķi, kas arī izskatās līdzīgi meklētajam noziedzniekam.  Beigu beigās Megrē atklāj, ka patiesībā lietā ir iesaistīti divi dvīņi - Pēteris un Ansis (Hanss) Johansoni. Pēteris kā veiksmīgs avantūrists dzīvojis bagāta vīra dzīvi, bet viņa dvīnis Ansis ar mainītu identitāti kā Olafs Svāns (Olaf Swaan) mita nomaļā vietā trūkumā. Kad Ansis brāļa noziedzīgo dzīvi vairs nevarēja izturēt, viņš to nogalināja.

Noziedznieka tēls atbilst vēsturiskajai Pētera Krāsotāja personai. Kas bija Pēteris Krāsotājs? Tas bija segvārds nezināmam Latvijas kaujinieku barvedim Londonā, kas tika apsūdzēts uzbrukumā juvelieru veikalam un policistu nogalināšanā 1910. gada decembrī. Viņš bez pēdām pazuda Sidnejstrītas aplenkuma laikā.

Korespondents pie Hičkoka

Personāžam ar Latvijas izcelsmi atradās vieta arī leģendārā režisora Alfrēda Hičkoka krimināltrillerī. "Ārzemju korespondents". Viens no varoņiem ar lielām grūtībām izliekas, ka runā tikai latviski, bet saprast, kas tieši tika teikts, ir gandrīz neiespējami. Loma visnotaļ epizodiska.

Pele no Latvijas

foto: Ekrānuzņēmums no mājaslapas
Kadrs no Disneja studijas multfilmas "Glābēji".

1977. gadā Latvijas vārds parādījās  Volta Disneja multfilmā "Glābēji", kuras galvenie varoņi ir peles, kas uzvedas kā cilvēki. Viņu brālība ir tik spēcīga, ka viņi kopā ar cilvēku ANO veido savu Palīdzības un glābšanas biedrību, kuras biedru vidū ir peļu delegāti no dažādām pasaules valstīm, arī no Latvijas.

Latvietis arī oskarotā filmā

1995. gada drāma, par kuru Nikolass Keidžs par galveno lomu saņēma Oskaru. Saskaņā ar sižetu, ar progresējošu alkoholismu sirgstošs rakstnieks satiekas ar prostitūtu, kurai ir suteneris, imigrants Jurijs Butsovs (atveido Džulians Sands). Vienā no ainām viņš stāsta, ka atlidojis no Latvijas. "Forša vieta," saka viņa sarunu biedrs.

Laupītāju upuris no Latvijas

Krievu krimināldrāma sākas ar to, ka četri gangsteri nolemj uz laiku pamest Maskavu nepatikšanas dēļ. Tā kā viņu personīgās automašīnas jau nebija izmantotas, viņi bēgšanai izmanto automašīnu BMW 750IL, kas nozagta kādam uzņēmējam no Latvijas (spriežot pēc numuriem uz automašīnas pirms nodošanas).

Zviedri filmē Rīgā

Zviedru detektīvseriāla “Valanders” trešās sezonas daļēji darbība norisinās Rīgā. Seriālā darbība norisinās Rīgai raksturīgās vietās, Centrāltirgū, Maskačkā un pat policijas pārvaldes atskurbšanas iecirknī. Sērija noslēdzas ar kadriem, kas uzņemti pie nesen nojauktā Rīgas atbrīvotāju pieminekļa.

Indieši novērtē Rīgu

2012. gada indiešu superspiegu trillerī “Aģents Vinods” aģents apceļo pasauli, meklējot nozagtu kodolbumbu. Neticēsiet, tostarp Rīgā! “Meklēju informāciju internetā, un Vikipēdijā uzgāju bildes ar skaistiem Rīgas skatiem,” atzina režisors Šrirams Ragavans. "Atbraucu uz šejieni un biju pārliecināts, ka šī patiešām ir skaista vieta." Filmā ir redzami visi galvenie pilsētas apskates objekti - Bastiona kalns, Doma laukums, Brīvības iela, un viena no cīņām notiek 7. tramvajā.

Bruklina 9-9

Komēdijseriālā par Bruklinas policijas iecirkni 4. sezonas 10. sērija tiek tieši nosaukta “Kapteinis Latvija”. Tajā galvenie varoņi saskaras ar kārtējo noziedznieku no Latvijas, kurš pat runā latviski.

Latviešu kardināls krīt nežēlastībā

Seriālā “Jaunais pāvests” galvenais varonis, kuru atveido Džūds Lovs, izsauc pie sevis kādu kardinālu Ozoliņu un paziņo, ka vairs nevēlas viņu redzēt un nosūta “trimdā” – uz Aļasku.

Starp citu, pašā seriālā skan latviešu komponista Pētera Vaska mūzika - skaņdarbs "Lonely Angel".

Ieroču tirgotāji no Latvijas

Seriāls “Nakts administrators” stāsta par ieroču tirgotājiem. 4. sērijā galvenie varoņi Toma Hidlstona un Hjū Lorija izpildījumā dodas uz ostu pēc jaunas "preces" partijas. To atved cilvēki no Latvijas, kuri savā starpā runā latviski. Veiksmīga darījuma beigās viņu vadītājs pasniedz Hidlstonam pudeli un paziņo, ka tā ir dāvana. “APmazgājiet darījumu. Šis ir labākais degvīns no Daugavpils, no kurienes es nāku. Vienkārši paturiet prātā, ka tā ir kontrabanda, ” saka bandīts. Visi ainas dalībnieki smejas, un laimīgais varonis Hjū Lorijs pat saka daugavpilietim “liels paldies”.

Filma uz patiesiem notikumiem

Amerikāņu militārais trilleris "Outpost" ir balstīts uz patiesiem notikumiem, kas notika 2009. gada 3. oktobrī netālu no Kamdešas apmetnes Afganistānas ziemeļaustrumos.

ASV armijas priekšpostenim, kas atrodas stāvu kalnu pakājē, uzbruka talibu spēki, kas mēģināja ieņemt priekšposteni. Pavisam 53 amerikāņu karavīri pretojās pārspētajiem teroristiem, kuru skaits bija aptuveni 400 cilvēku. Cīņa ar nemierniekiem ilga vairāk nekā divpadsmit stundas, taču viņiem izdevās atvairīt uzbrukumu.

Kopā ar amerikāņu spēkiem bija arī latviešu karavīri. Filmā viņi pasniegti kā  miera uzturētāja no Latvijas - Jāņa Lāķa vadībā. Talibu uzbrukuma brīdī afgāņu karavīri apkaunojoši bēg, bet latvieši paliek pie amerikāņiem un pārdzīvo šo kauju.

Pats Jānis stāstīja, kā jutās, sēdēdams tās kaujas dalībniekiem īpaši ASV noorganizētās filmas pirmizrādē: “Pa ķermeni pārskrēja zosāda, uz minūti likās, ka es tajā dienā atgriezos tieši tajā vietā. ” Virsseržants Jānis Laķis tika apbalvots ar ASV armijas atzinības medaļu par kauju Kītingas priekšpostenī. Tagad viņš ir 17. Mājas aizsardzības bataljona vada komandieris.

"Piekūns un ziemas karavīrs"

Pērn Latvijas komiksu adaptāciju cienītāji gavilēja, jo nu Rīga parādījās Marvel Universe kartē. Tas noticis, pateicoties seriālam "Piekūns un ziemas karavīrs", kura 4. sērijā galvenie varoņi savās supervaroņlietās dodas uz Latvijas galvaspilsētu. Par lielu nožēlu rīdziniekiem, ainas filmētas nevis tepat, bet gan Prāgā, tāpēc nevarēsiet skatīties uz pazīstamajām ielām.

Latvija arī multenē par vāverēm

Visnegaidītākā bija pieminēšana filmā "Čips un Deils steidz palīgā". Vāveru detektīvi, kas daudziem pazīstami kopš bērnības, dodas meklēt Rokija pazudušo draugu, un kādu dienu viņa odekolona smarža viņus ved uz pēdām. "Vienīgais, kuram ļoti patika tas šausmīgais odekolons, bija Rokijs," stāsta Čips, uz ko Deils atcirta: "Es dzirdēju, ka Latvijā to joprojām izmanto krāsas noņemšanai, bet mēs no tā, protams, neko nesaņemam."

Ideālā slepakavība

Amerikāņu trilleris, kas pilnībā filmēts Latvijā. Interesanti, ka filma sākas ar galvenā varoņa amerikāņa ierašanos Latvijā, savukārt lidostas lomu spēlē Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka. Vērts arī atzīmēt, ka slavenais īru aktieris Džonatans Rīss Meijers filmā ļoti daudz un diezgan pieklājīgi runā latviešu valodā.