foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz Latvijas kinoekrāniem uzlēkusi jauna zvaigzne - Kārlis Arnolds Avots
Slavenības
2022. gada 8. oktobris, 09:45

Uz Latvijas kinoekrāniem uzlēkusi jauna zvaigzne - Kārlis Arnolds Avots

Žurnāls "Kas Jauns"

Tieši Matīsa vārdadienā, 21. septembrī, pirms doties uz ballīti bārā Matīsa ielā, notika pirmizrāde filmai "Mīlulis", kurā Dailes teātra aktieris Kārlis Arnolds Avots (26) atveido galveno – Matīsa – lomu, izraisot par sevi nebijušu skatītāju uzmanību.

Ļaudis ierodas uz spēlfilmas "Mīlulis" pirmizrādi

gallery icon

Kā šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns", spēlfilma "Mīlulis", kas kopš pagājušās nedēļas sākusi ceļu pie skatītājiem Latvijas kinoteātros, piesaistījusi uzmanību ne tikai Staņislava Tokalova režisora talantam un starptautiski godalgota operatora Oļega Mutu veikumam, bet arī jaunajam Dailes teātra aktierim Kārlim Arnoldam Avotam, uz kura varoņa “pleciem”, kā vēsta jau filmas anotācija, ir “atklātas seksa ainas”. Iespējams, pat nepiesegtākās gultas ainas Latvijas kino vēsturē! Kas ir sprogainais puisis, kas paguvis tikt pie lomām, par kādām citi jaunie aktieri var tikai sapņot?

Glābiņš zīdaiņa cepurē

Ka matu sprogas ir ne tikai Kārļa Arnolda, bet arī Matīsa vizītkarte, akcentēja pat pirmizrādes svinībās, uz kurām rīkotāji kinoteātrī "Kino Citadele" aicināja vairākus dabīgi vai mākslīgi cirtainus aktīvistus, lai tie iejuktu viesu pūlī, pozētu fotogrāfiem un mudinātu bildēties citus.

Paša aktiera stāsts par šo tēmu nepārsteidz. Vaicāts, kā sadzīvo ar savu matu rotu, viņš žurnālam "Kas Jauns" neslēpj, ka pusaudža gados par to ļoti pārdzīvojis. Patiesībā agrā bērnībā mati viņam bijuši blondi un taisni, bet cirtoties sākuši tikai pubertātes vecumā. “Man tie nepatika, gribējās, lai mati ir tikpat taisni, cik visiem pārējiem. Tāpēc darīju visādas muļķības, kā, piemēram, iegāju dušā, pēc kuras uz slapjiem matiem uz visu nakti uzstiepu galvā zīdaiņu cepurīti (kādas mammas mēdz saglabāt). No rīta jau cēlos ar sausiem, taisniem matiem. Jā, es ļoti kautrējos par saviem matiem. Tiku apsmiets, ka lieku ilgviļņus. Tikai vēlāk, tuvojoties pieaugušā vecumam, sāku sevi identificēt ar šīm cirtām, saprotot, ka galva uz pleciem domāta ne matu dēļ,” pasmaida aktieris.

No sportista par aktieri

Kārlis Arnolds nāk no Jelgavas novada, absolvējis Elejas vidusskolu un Jelgavas novada sporta skolu. Daudzi viņa nākotni saistījuši ar sportu, jo piedzimis, kā pats smejas, “tāllēkšanas bedrē” – ir sporta skolotājas un vieglatlētikas treneres dēls, kā dēļ daudz laika pavadījis sporta zālēs un stadionos. Turklāt ir augums un “gargabalnieku” kājas, kas “aizskrējušas” līdz pat Eiropas čempionātam. Spēlējis arī volejbolu, basketbolu un regbiju. Teju spītējot tiem, kas no malas noteikuši, ka Kārlis Arnolds “būs sportists”, puisis sācis skatīties aktiermeistarības virzienā. Vispirms – uz brāļa gaitām amatierteātrī. Bet tad ar klasi aizbraucis uz Jaunā Rīgas teātra izrādi "Ziedonis un Visums" un par pārsteigumu sev juties bezgala saviļņots. Iztēle, kā būtu, ja arī viņš aktiera darbu darītu, kā uznākusi, tā nav zudusi līdz pat izvēlei iestāties akadēmijā. Kopš 2015. gada studējis aktiermeistarību Latvijas Kultūras akadēmijā – divus gadus Leļļu teātra kursā, pēc tam Valmieras teātra kursā –, 2021. gadā beidzot studijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas programmā. 

Lai arī studijas beidzis pērn, aktiermeistarībā raženi Avotam ir pēdējie vismaz trīs gadi. Dailes teātra repertuārā ar viņa piedalīšanos šajā sezonā ir astoņas izrādes, pirms diviem gadiem viņš saņēma Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada jaunais skatuves mākslinieks par V lomu izrādē "Elpa" (Dailē) un Dmitrija Prokofjeviča Razumihina lomu izrādē "731. solis" (Valmieras drāmas teātrī). Savukārt uz kinoekrāniem tuvākajā nākotnē nonāks vēl divi darbi, kuros viņš būs galvenajā lomā: Viestura Kairiša spēlfilma par barikādēm "Janvāris", kuras dēļ viņš pirmo reizi dzīvē uzaudzēja ūsas un ar fāstinga (jeb pārtrauktās badošanās) metodi nometa 10 kilogramus svara (starp citu, filma pirms oficiālās janvāra pirmizrādes būs noskatāma 9. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace" kā atbalsts Ukrainas kinojomas profesionāļiem), un Staņislava Tokalova seriāls "Padomju džinsi". “Tas būs par jaunu džeku Renāru, kurš padomju laikā psihenes pagrabā atver savu džinsu ražotni,” ieskicē aktieris.

Bet viņa saspringtākais darbs kinojomā šobrīd saistīts ar spēlfilmas par Uļjanu Semjonovu tapšanu, kurā arī viņš būs galvenajā lomā. Turklāt Kārlis Arnolds topošajā kinolentē darbojas ne tikai kā aktieris, viņš ir arī scenārija un pat idejas autors! Bet, par saistībām runājot, Kārlis Arnolds šovasar nodevis zemessarga zvērestu, kā dēļ laiks būs jāatrod arī apmācībām.

Pirmā pieredze, un uzreiz… tāda!

Kastings filmai "Mīlulis" vien ildzis pusotru gadu, mēģinājuši daudzi – i pieredzējuši, i iesācēji –, līdz loma tikusi Kārlim Arnoldam –  2016. gadā, kad sākās proves, tikai 20 gadu vecam puisim. "Mīluļa" skatītāji pārliecinās, ka aktiera ziņā ir ne vien panākt erotisku noskaņu, bet arī pavisam kailam ļauties kamerai, un pēc seansa pārspriež, cik vienkārši to bijis izdarīt 20 “ar astīti” gadus vecam aktierim, turklāt savā pirmajā kino pieredzē.

foto: Publicitātes
Uz pirmizrādi Kārli Arnoldu pavadīja draudzene Milena Pavilča, ar kuru kopā jau ir divus gadus. Milena beigusi laikmetīgās dejas horeogrāfus baletskolā, vada barre nodarbības (spēka treniņus ar baleta kustību elementiem). “Kad uzņēma filmu, nebijām vēl pazīstami. Milena skaidri apzinās, ka tas, kas ir uz ekrāna, ir mans darbs. Uztver visnotaļ normāli un saprotoši, tā ka nekādu scēnu nebija,” vaicāts par draudzenes reakciju uz redzēto, pasmaida Kārlis Arnolds.

Gan jāteic, ka savu attieksmi pret kailuma tematu pats aktieris noformulējis vēl krietni pirms šīs filmas iznākšanas. Vietnē "Pieturpunkti.com" viņš atklāj, ka studiju laikā dzīves izstumta cilvēka lomu izdomājis spēlēt caur suņa fiziku – dzīvojoties pa zemi, kļūstot arvien kailākam un kailākam. “Un eksāmenā izdomāju, ka man vairs nevajag arī bikses – jābūt pavisam kailam. Gulēju zemē uz lupatiņas, man bija sava bļodiņa, iededzu sveces. Paņēmu vienu sveci, izgāju auditorijas priekšā un runāju savu monologu pilnīgi kails. Un tas sanāca kaut kā ļoti godīgi un patiesi, jo nebija nekā, aiz kā paslēpties. Reizē bija arī milzīgs kauns, jo to skatījās mani pasniedzēji un kursabiedri. Tas bija izaicinājums arī man pašam – vai es to varu? Es daudz domāju par to, kāpēc kailums un seksa ainas ir tik liels tabu.”

Pēc filmas iznākšanas, vaicāts, kādas emocijas raisījusi gultas ainu filmēšana, aktieris "Kas Jauns" atklāj, ka filmas tapšanā ticis ieguldīts “pamatīgs darbs”, tostarp režisora vadībā pusotru gadu mēģinājis visas “tās” ainas un “kas notiek starp tām”, skatījis un analizējis Eiropas festivālu filmas, piemēram, slaveno Gaspara Noē erotisko drāmu "Love". “Kad filmēja, man tajā vasarā palika 24 gadi. Filmēšanas laukumam biju sagatavots un zināju, kas mani tur sagaida. Jā, varbūt sākumā tas bija kā iebrist aukstā jūrā. Taču, ja ir saprotams, kāpēc filmā kailums ir vajadzīgs, ja tam visam apakšā ir konkrēts pamatojums, tas darbā paliek otršķirīgs. Tāpēc nebija sajūtu, ka no kaut kā jābaidās, vienkārši jāsapūš vaigos un jādara. Skaidrs, ka pārsteigums ir lielā filmēšanas komanda, kura tajā brīdī atrodas apkārt. Bet izslēgt apkārt notiekošo pieder pie profesijas, un ar to mēs katru dienu nodarbojamies arī teātrī,” stāsta Mīluļa Matīsa lomas atveidotājs, sakot paldies kolēģiem un iejūtīgām partnerēm, kas viņam palīdzējuši. Neraugoties uz seksa ainām, pēc aktiera domām, Mīluļa lomas sagatavošanas posms daudz neatšķīrās no citām lomām. “Jūtos ļoti gandarīts par lomu. Ar tīru sirdsapziņu varu teikt, ka nogājām ļoti garu ceļu, lai uztaisītu šo filmu tik godīgu un vienkāršā patiesībā balstītu.”

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!