2022. gada 15. janvāris, 06:51

Šovmenis Kaspars Breidaks ar ģimeni atstāj Latviju. Kāpēc?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Bez īpaša plāna, dodoties gluži vai “kur acis rāda”, un vispār jau galvenā noteicēja ir divus gadus vecā Amēlija – tādā piedzīvojumā meties improvizācijas aktieris, "Radio SWH" rīta šova "Tik Tik Tik" vadītājs Kaspars Breidaks, kas ar ģimeni uz pusgadu pametis Latviju.

“Mūsu līdzšinējā pieredze rāda, ka labākais plānotājs ir atvērta sirds, un tad tie īstie ceļveži paši izgaismojas,” žurnālam "Kas Jauns" teic Breidaks, kas nu jau nedēļu ceļo pa Franciju. Viņš tikai aptuveni ieskicējis sava ceļojuma plānus - mēnesis Francijā, mēnesis Spānijā, mēnesis Portugālē, tad, ja būs iespējams, Marokas apceļošana un vēl Itālija, Vācija... Žurnālam "Kas Jauns" Kaspars izstāsta, kas pamudinājis viņa ģimeni doties tādā izaicinājumā.

Pandēmijas iespaidā

Tik ilgi prom no mājām viņš ar ģimeni devies divu iemeslu dēļ. “Meitiņai ir jau divi gadi, un drīz būs laiks doties uz bērnudārzu, uz dažādiem interešu pulciņiem. Un, ja gribētos uz kādu ilgāku laiku aizlaisties, kad meita ietu bērnudārzā vai jau skolā, tā būtu kā necieņa pret viņas grafiku, jo Amēlijai nāktos kavēt savas nodarbes, mācības. Tāpēc jāpaspēj šādus ceļojumus īstenot tagad. Bet otrs iemesls – pandēmija. Es savā jomā nevaru pilnībā darboties – tiklīdz sasparojos jaunām izrādēm, tā tās neļauj rīkot. Man vienkārši apnika būt šādā starpstāvoklī un izlikties, ka viss diži notiek. Tad jau labāk nedarīt neko. Un, tā kā darba lietās pilnu jaudu ieslēgt nevarēju, sāku domāt, kā šo laiku izlietot pilnvērtīgi. Sapratu, ka vajag izmantot iespēju, un kopā ar ģimeni izlēmām atpūsties ilgstošākā ceļojumā,” teic Breidaks.

Ceļojuma plānus un nākamos mērķus Kaspars ieskicējis tikai aptuveni. “Nākamo pieturvietu izdomājam uz vietas. Runājamies ar vietējiem iedzīvotājiem, uzklausām viņu ieteikumus. Un tieši vietējie iesaka vislabākās idejas, kur ir vērts aizbraukt. Tāpēc šajā ziņā mums ir pamatīga izvēles brīvība – neesam piesaistīti noteiktam grafikam un plānam. Turklāt šis tomēr ir bērna vadīts ceļojums. Ja meitiņa grib kādā konkrētā vietā palikt ilgāk, mēs arī paliekam. Piemēram, Parīzē bija gadījums, kad mums vajadzēja līdz pulksten 11 atbrīvot viesnīcas numuriņu, taču Amēlija neparko nebija pierunājama taisīties. Viņai bija pavisam citi plāni. Te viņa vēl gribēja multenīti paskatīties, te vēl nebija putru paēdusi. Un tajā brīdī es kā tēvs biju emocionālas katastrofas priekšā – man bija jāizlemj, vai piekāpties franču viesnīcniekam vai meitai, kura vēl nav dabūjusi putru. Protams, uzvarēja meita!” smejas Kaspars Breidaks, gan piebilstot, ka nekāda traģēdija jau nenotika, jo viesnīcnieks – d’Artanjana paskata francūzis – bija pretimnākošs un ļāva ģimenei viesnīcā uzturēties pāris stundu ilgāk.

Mazs bērns nav šķērslis!

Kaspars uzsver, ka viņi ar sievu pieraduši būt ilgstoši prom no mājām un ceļotāju gars viņos mājojis vienmēr. “Savulaik esmu dzīvojis Čikāgā, pēc tam Stambulā, bet sieva vairākus mēnešus mācījās Francijā. Un tā pasaules garša un vēlme būt kustībā nav pazudusi. Protams, kad piedzima meitiņa, šķita – bāc, ceļojumiem pa pasauli jāsaka ardievas. Taču manās rokās nonāca burvīga grāmata "Family Adventures", kurā apkopoti ģimeņu stāsti, kā ceļot ar maziem bērniem. Tad nu mēs trijatā šo grāmatu lasījām un sapratām, ka arī ar mazu bērnu iespējams ceļot un tas ir forši! Kāpēc gan to nedarīt, ja apstākļi ļauj, nauda iekrāta, turklāt darba devēji radio bija saprotoši un pretimnākoši, ļaujot paņemt pusgadu ilgu atvaļinājumu,” stāsta Kaspars, atzīstot, ka savā ziņā iespaidojies no pasaules apceļotāja Kārļa Bardeļa, kas vienatnē ar laivu un velo šķērso okeānus un kontinentus. “Kad Kārlis airēja pāri Klusajam okeānam, reizi nedēļā ar viņu sazvanījāmies, un "Radio SWH" viņš stāstīja par saviem piedzīvojumiem. Esam kļuvuši par labiem draugiem, un, kad viņam paziņojām, ka dodamies šādā piedzīvojumā, viņš bija ļoti priecīgs par mums. Jā, laikam tas ir lipīgi – ja redzi, ka viens cilvēks spējis mainīt savu dzīves plūdumu, tad arī pats vari no viņa iespaidoties. Turklāt arī Kārlis tagad ir savā jaunajā piedzīvojumā – viņš airē pāri Indijas okeānam.”

Protams, ceļot ar divgadīgu bērnu ir izaicinājums, neslēpj Kaspars Breidaks, un pēdējās dienās pirms izbraukšanas tomēr bijis bail – kā tas viss būs. “Mēs dzīvojām ar rozā brillēm uz acīm, iedomājoties, cik romantisks mums būs šis ceļojums. Un pagaidām tā arī ir. Lai gan īsi pirms došanās ceļā mūs sabiedēja, ka tas nav prāta darbs – ceļot ar tik mazu bērnu. Bet ja jūs zinātu, kas tās ir par emocijām! Proti, kad kaut kur esmu aizbraucis viens, esmu ļoti priecīgs ieraudzīt, uzzināt ko jaunu. Taču tagad, esot kopā ar meitu, ir forši pašam to visu redzēt, bet vēl foršāk – redzēt, kā to redz viņa, kādas ir viņas emocijas! Izveidojas tāda savstarpēja “ķīmija”, kuru es pat nevaru izskaidrot, bet jau no ceļojuma pirmajām dienām šī sajūta ir īpaša,” iespaidos dalās Kaspars. Viņš arī uzsver, ka sastaptie cilvēki ir ļoti pretimnākoši un daudziem ir apbrīna, ka kāds ceļo ar tik mazu bērnu – Amēlija pat jau apdāvināta ar mīkstajām rotaļlietām.

Bet kā ar finansēm? Šādam piedzīvojumam taču nepieciešami arī līdzekļi. “Tajos brīžos, kad varēja strādāt, pamatīgi “kaplēju” un krāju naudu tieši šim mērķim. Turklāt mēs jau neapmetamies pieczvaigžņu viesnīcās, bet paliekam ārpus lielajām pilsētām. Dzīvojam namiņos, kurus izvēlamies Airbnb,” skaidro Breidaks, piebilstot, ka bieži vien viņam izdodas ar mājas saimniekiem sarunāt dzīvošanu par brīvu. Kā? “Lielai daļai šo māju, it sevišķi tām, kuras atrodas laukos, fotogrāfijas ne uz pusi nav tik jaukas, kā patiesībā dzīvē izskatās. Reklāmas fotouzņēmumos nevar gūt tās burvīgās sajūtas, kādas sniedz tā vieta. Un, tā kā man fotografēšana ir tuva un mīļa, es mēdzu šīs mājas safotografēt un saimniekiem piedāvāju barterīti – es iedodu šīs vietas labākās fotogrāfijas, bet viņi atļauj mums padzīvot ilgāk par brīvu!”

Un ko ar "Supernovu"?

Starp citu, Kaspars Breidaks ir arī viens no Eirovīzijas nacionālās atlases "Supernova 2022" pusfināla dalībniekiem, jo apvienības "Mēs jūs mīlam" (Kaspara Breidaka un Ralfa Eilanda improvizācijas šovu projekts) dziesma "Rich Itch" ir starp tām pretendentēm, kas cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijā. Kā tagad Kaspars varēs piedalīties pusfinālā, ja jau ar ģimeni ir devušies prom no Latvijas?

“Man nebija ne mazākās nojausmas, ka Ralfs Eilands ir iesniedzis dziesmu "Supernovas" konkursam un kā izpildītāju nosaucis mani. Viņš kārtējo reizi pamatīgi iznesa mani cauri. Bet tā jau mēs darām. Mēs patiešām visu laiku viens otru čakarējam. Piemēram, es regulāri viņam uz mājām uzsūtu putekļsūcēju tirgotājus, mormoņu ticības sludinātājus. Bet nu viņš šādi atspēlējies. Par to uzzināju dienu pirms došanās ceļojumā, kad "Supernovas" konkursa rīkotāji man piezvanīja un apsveica ar iekļūšanu pusfinālā. Biju pamatīgi apstulbis, un pēc tās meitenes balss varēja nojaust, ka viņa saprata – es tik tiešām neko nezinu. Tas bija jauks brīdis,” smejas improvizācijas aktieris, piebilstot: “Ralfs mani labi iznesa cauri, bet tagad pats ir sprukās, jo viņam ar godu jāiziet no situācijas. Ja jau minēja mani kā dziesmas izpildītāju, tad lai vāc naudu aviobiļetēm, lai es varētu aizlidot uz "Supernovas" pusfinālu.”

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!