foto: AP/Scanpix
Miljonāru mājvieta Sanfrancisko, ko skāris Pizas torņa liktenis
Augstākā dzīvojamā ēka Sanfrancisko "Millenium Tower" katru gadu sasliecas uz sāniem par 7,5 centimetriem.
Trakā pasaule
2022. gada 11. janvāris, 11:45

Miljonāru mājvieta Sanfrancisko, ko skāris Pizas torņa liktenis

Jauns.lv

Slavenais tūristu apskates objekts Pizā, Itālijā nav vienīgā šķībā augstceltne pasaulē – ASV pilsētas Sanfrancisko augstākā dzīvojamā ēka katru gadu sasliecas uz sāniem par 7,5 centimetriem, un līdz šim jau ir iegrimusi zemē aptuveni 45 centimetru dziļumā, vēsta “Architectural Digest”.

Ja problēma netiks novērsta, gaidāms, ka ēka šķiebsies līdz brīdim, kad pārstās darboties tās lifti un santehnika. Debesskrāpis aizvien turpina liekties par spīti tam, ka patlaban tiek īstenots 100 miljonu ASV dolāru (88 miljonu eiro) dārgs plāns ēkas pamatu stiprināšanai.

58 stāvu augstā luksusa dzīvokļu ēka “Millenium Tower” ekspluatācijā tika nodota 2009. gadā, un tās 419 dzīvokļi ātri vien tika izpārdoti par kopumā vairāk nekā 750 miljoniem ASV dolāru (661 miljons eiro). Tiesa gan, tad vēl nebija zināms par to, ka ēka sāks šķiebties.

2016. gadā tika konstatēts, ka 200 metru augstā ēka ir iegrimusi 40 centimetrus zemē.

Dzīvokļu īpašnieki ir vērsušies tiesā pret debesskrāpja attīstītājiem un projektētājiem, un apsūdzības tikušas vērstas arī pret pilsētas amatpersonām. 

Vairāki iedzīvotāji uzsvēruši, ka ēkas liekšanās dēļ dzīvokļi, kuru cena reiz bijusi 5,1 miljons ASV dolāru (4,5 miljoni eiro), nu ir zaudējuši visu savu vērtību.

2020. gadā tika uzsākta 100 miljonu dolāru vērtā plāna īstenošana, tomēr remontdarbi apstājās pērnā gada vasarā, kad inženieri atklāja, ka ēka dažu mēnešu laikā, kopš remontdarbu uzsākšanas, ir noliekusies par vēl 2,5 centimetriem.

Galvenais inženieris Rons Hamburgers gan uzsvēris, ka ēka aizvien ir droša un ka tā turpinās grimt zemē par 1,3 centimetriem gadā un sasvērties uz sāniem par aptuveni 7,5 centimetriem gadā, neatkarīgi no  tā, vai objektā tiek veikti remontdarbi.

"Millenium Tower" ir iebūvēts 23 metru garš iekštelpu peldbaseinu, spa, privātais kinoteātris, kā arī restorāns un vīna bārs.

Tēmas