foto: LETA
Kas ir Latvijā lielākais pelnītājs un dāsnākais ziedotājs Džons Martins Tallijs?
Džona Martina Tallija mērķis ir, lai katram ar vēzi saslimušajam bērnam Latvijā būtu pieejama genoma diagnostika.
Slavenības
2021. gada 15. decembris, 06:37

Kas ir Latvijā lielākais pelnītājs un dāsnākais ziedotājs Džons Martins Tallijs?

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Vairāk nekā 41 miljons eiro katram! Tik daudz aizvadītajā gadā nopelnījuši Džons Martins Tallijs un Arnis Riekstiņš. Viņi ir 2020. gadā Latvijā lielāko peļņu guvušie uzņēmēji.

SIA "Mikrotīkls" līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš Latvijā bagātāko cilvēku sarakstā iekļaujams vairākus beidzamos gadus, un nu tajā oficiāli var likt arī amerikāni Džonu Martinu Talliju - Amerikas tirdzniecības palātas Latvijā prezidentu, kas kopš gada sākuma ir arī Latvijas pilsonis. Džona Martina Tallija vārds nesen ievērību guva vēl kādā sakarā – viņš apņēmies ziedot 20 miljonus Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai (BKUS)!

Apkalpo pat raķetes uz Marsu

Uzņēmums "Mikrotīkls", pazīstams arī kā "MikroTik", dibināts 1996. gadā, un tā pamatprodukcija ir bezvadu iekārtas un maršrutētāji. Kompāniju izveidoja divi uzņēmīgi cilvēki: SIA "Mikrotīkls" direktors ir amerikānis Džons Tallijs, bet tehniskais direktors ir latvietis Arnis Riekstiņš. Viņi abi tad ir šā uzņēmuma vienīgie līdzīpašnieki.

foto: LETA
SIA "Mikrotīkls" direktors Džons Talijs (no kreisās) un tehniskais direktors Arnis Riekstiņš.

Savos pastāvēšanas 25 gados uzņēmums radījis produktus, kas atpazīstami visā pasaulē, to izstrādātās un ražotās ātrdarbīgās interneta mājas pieslēgumu iekārtas, centrālie maršrutizētāji un komutatori sastopami gandrīz katrā mājā ne tikai Latvijā, bet pat bāzes stacijā Everestā. Vēl jo vairāk – "MikroTik" iekārtas izmanto NASA, tās ir "SpaceX Falcon" Marsa raķetes mehānismā, kā arī tās izmanto augsto tehnoloģiju "Roborace" bezpilota auto klases sacīkstēs!

foto: LETA
Uzņēmuma "MikroTik" izkārtne.

Tāpēc ne velti SIA "Mikrotīkls" jau daudzus gadus ir viens no pelnošākajiem uzņēmumiem Latvijā, bet tā īpašnieki atrodas Latvijas miljonāru TOP galvgalī. Piemēram, kā liecina biržas "Nasdaq Riga" un finanšu konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" veidotais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 101, šogad "Mikrotīkls" kļuvis par pirmo privātā kapitāla uzņēmumu, kas pārvarējis viena miljarda eiro barjeru un sasniedzis 1,24 miljardu eiro lielu vērtību. Turklāt Firmas.lv dati liecina, ka pērn tehnoloģiju uzņēmums strādājis ar 356 miljonu eiro apgrozījumu (par ceturtdaļu vairāk nekā gadu iepriekš) un uzņēmuma peļņa sasniedza teju 83 miljonus eiro. Tāpat Tallijs un Riekstiņš caur "Mikrotīkls" ir līdzīpašnieki SIA "MTIP", kas pērn strādājusi ar 365 tūkstošu eiro lielu peļņu, viņiem abiem pieder arī SIA "STARTJT", kas nopelnījusi 450 tūkstošus eiro. Vēl Tallijam simtprocentīgi pieder SIA "Maksīna", kuras darbības veidi ir “ēku uzturēšanas un ekspluatācijas darbības” un “grīdas un sienu apdare”. Šī firma pērn iztikusi bez zaudējumiem, nodarbinot vienu cilvēku, apgrozot 5438 eiro un nopelnot 825 eiro.

Lielākais labdaris Latvijā

Neviens nav izpētījis, kurš ir visdāsnākais ziedotājs mūsdienu Latvijas vēsturē, jo ar labiem darbiem lieki nelielās, taču skaidrs, ka tieši SIA "Mikrotīkls" un tā līdzīpašnieki ir patiešām lieli labdari. Viņu ziedojumi Latvijas sabiedrības labā mērojami vairākos desmitos miljonu.

Piemēram, 2014. gadā uzņēmuma īpašnieki uzsāka vēsturisko VEF ēku atjaunošanu, bet 2015. gada decembrī veica viena miljona eiro lielu ziedojumu Bērnu slimnīcas fondam, kas bija līdz šim lielākais veiktais ziedojums Bērnu slimnīcas attīstībai. “Tam gandrīz nav iespējams noticēt! Vairākkārt skaitījām nulles un sazinājāmies ar ziedotāju, vai nav gadījusies kāda kļūda pārskaitījumā. Kļūdas nav, taču ir milzīgs prieks par iespējām un palīdzību, kādu par šo naudiņu varēsim sniegt mazajiem pacientiem,” toreiz vēstīja Bērnu slimnīcas fonds.

"Mikrotīkls" nesavtīgi atbalsta arī augstskolas. Piemēram, uzņēmums ir Latvijas Universitātes fonda platīna mecenāts, beidzamo desmit gadu laikā ziedojot vairāk 2,5 miljonus eiro vairāku LU projektu īstenošanai, atbalstot dabaszinātņu, dzīvības un medicīnas zinātņu jomas attīstību. Vairākus simtus tūkstošus eiro saņēmusi arī Rīgas Tehniskā universitāte, kurai "Mikrotīkla" atbalsts vērsts uz elektronikas, telekomunikāciju un datorzinātnes jomas attīstību. Kopumā izglītības, zinātnes un medicīnas atbalstam "Mikrotīkls" kopš 2015. gada ziedojis apmēram četrus miljonus eiro.

Savukārt novembra beigās sabiedrību pāršalca unikāla vēsts – "Mikrotīkla" valdes priekšsēdētājs Džons Martins Tallijs apņēmies ziedot Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai 20 miljonus eiro! Ziedojuma nolūks ir paredzēt Veselības aprūpes attīstības centra izveidi BKUS, lai tajā varētu attīstīt jaunus pakalpojumus, sadarbojoties ar pētniekiem un zinātniekiem. “Priecājos un jūtos pagodināts, ka man ir iespēja atbalstīt Bērnu slimnīcu. Iepazīstoties ar jau esošajām attīstības iestrādēm sadarbībā ar citiem atbalstītājiem un vērienīgajiem inovāciju plāniem, kas paredz virkni konkrētu pasākumu, tostarp personalizētu pieeju un starptautisku sadarbību bērnu onkoloģijas jomā, esmu sapratis, ka slimnīcai ir potenciāls kļūt par pediatrijas ekselences centru starptautiskā mērogā. Finansējums šā projekta uzsākšanai ir tikai viena daļa no nepieciešamā, un vienlaikus ar savu ziedojumu aicinu arī citus mecenātus atbalstīt mūsdienīgas, augstākā līmeņa Bērnu slimnīcas izveidi. Ir lieliski sadarboties ar tik aizrautīgu komandu, kas strādā, lai sasniegtu šos mērķus,” par ziedojumu teica Džons Martins Tallijs.

foto: LETA
Informācijas tehnoloģijas uzņēmuma "Mikrotīkls" līdzīpašnieks un vadītājs Džons Talijs.

Zaudējis ģimeni

Kas ir šis dāsnais labdaris, kurš atšķirībā no daža laba Latvijas šeftmaņa nevis iedzīvojas uz veselības attīstības projektiem, bet gan nesavtīgi ziedo tiem desmitiem miljonu? Turklāt šī nav pirmā reize, kad Tallijs bijis dāsns pret ārstniecības iestādēm.

Džons Martins Tallijs ir amerikānis, kurš Latvijā ieradās 1995. gadā. Viņš ir SIA "Latnet Serviss" līdzdibinātājs, kas bija viens no interneta pamatlicējiem Latvijā, bet vēlāk kopā ar savu biznesa partneri Arni Riekstiņu izveidoja veiksmīgo uzņēmumu SIA "Mikrotīkls". Turklāt kopš 2021. gada 21. janvāra Džons Martins Tallijs ir Latvijas pilsonis – Saeima šo lēmumu pieņēma, izvērtējot viņa ieguldījumu Latvijas valsts informācijas tehnoloģiju un tautsaimniecības attīstībā, kā arī būtisko atbalstu Latvijas augstskolām, zinātnei, kultūras un labdarības projektiem un Latvijas tēla atpazīstamības veicināšanai pasaulē.

Par ieguldījumu mecenātismā un nopelniem Latvijas labā Tallijam 2017. gadā piešķirts Atzinības krusts, un viņš iecelts par Atzinības krusta komandieri. Un tieši personiskā ģimenes traģēdija deva Tallijam pavisam citu skatījumu uz savu turpmāko dzīves misiju. Par to uzņēmējs pirms gada atklāja laikrakstam "Latvijas Avīze", stāstot, ka meitai bija tikai seši mēneši, kad viņai atklāja lielu ļaundabīgu audzēju. Tas bija 2008. gadā, audzējs tika izoperēts, taču pēc nepilna gada metastāzes atgriezās. Un tad arī Džons Martins Tallijs sāka ziedot līdzekļus medicīnas attīstībai. Viņš 2011. gadā atbalstīja vienu no pirmajiem ģenētiskās diagnostikas projektiem, kas palīdz atklāt audzējus. Projektu uzsāka Sv. Jūdas bērnu slimnīcā Memfisā, pilsētā, kurā Tallijs uzauga un kurā ārstējās viņa mazā meitiņa.

“Mana meita bija viena no pirmajām šajā gēnu sekvencēšanas projekta grupā, kuriem pirmajiem jau varēja piemeklēt precīzi izvēlētas zāles. Toreiz pirmoreiz finansēju ģenētiskos pētījumus no personīgajiem līdzekļiem. Diemžēl viņu neizdevās glābt, un 2013. gadā viņa… aizgāja. Pēc tam es vēlējos palīdzēt citiem bērniem, kuri nokļuvuši tādā pašā nelaimē, un sāku ziedot dažādiem ģenētikas projektiem slimnīcās. "Mikrotīkls" ir ziedojis pusotru miljonu dolāru Sv. Jūdas bērnu slimnīcai,” laikrakstam "Latvijas Avīze" stāstīja Džons Martins Tallijs.

Diemžēl pēc pāris gadiem uzņēmēju satrieca vēl viena traģēdija – no vēža nomira arī viņa sieva. “Kopš tā laika jūtu misiju kaut ko darīt vēža ārstēšanas uzlabošanā arī Latvijā,” uzsver Džons Martins Tallijs, piebilstot, ka 2018. gadā viņam radās doma sākt bērnu vēža ārstniecības projektu Latvijā, lai bērni jau agrā bērnībā varētu saņemt ģenētisko diagnostiku – pilnu genoma sekvencēšanu.

Un nu tā jau kļuvusi par Džona Martina Tallija misiju – atbalstīt bērnu slimnīcas. Viņš sniedzis atbalstu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļai, kā arī izveidojis Bērnu onkoloģijas fondu, bet nu ziedojis 20 miljonus eiro! “Ar vēzi slimo bērnu izpētei līdz šim pasaulē tikuši veltīti mazāk līdzekļu nekā pieaugušo pacientu vajadzībām, jo… mazo pacientu ir mazāk un mazākas iespējas atpelnīt ieguldīto,” savu rīcību pamato Tallijs.