Dziedātājs Sandis Kiops un viņa Daina Malagā

Dziedātājs Sandis Kiops un viņa Daina Malagā.

gallery icon
Slavenības
2021. gada 10. decembris, 05:58

Dziedātājs Sandis Kiops ar mīļoto pārcēlies uz Spāniju

Žurnāls "Kas Jauns"

Mūziķis Sandis Kiops ar dzīvesbiedri uzņēmēju Dainu Laukmani un ģimenes mīluli - četrkājaino murrātāju Liju - pārcēlušies uz dzīvi Spānijas ostas pilsētā Malagā. Atgriezties Latvijā viņi plāno ne agrāk kā nākamā gada vasarā, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Uz jautājumu, kāpēc aizceļojuši tieši uz Spānijas dienvidiem, Andalūziju, Sandis pastāsta, ka dzīvesvietas izvēlē noteicošais bija tas, ka Daina savulaik vairākus gadus ir dzīvojusi šajā valstī. “Esmu te studējusi un strādājusi par spāņu valodas tulci. Zinu spāņus, viņu tikumus un attieksmi pret dzīvi. Spāņi ir vienkārši, mierīgi un priecīgi, te ir ļoti patīkama atmosfēra,” viņa pamato.

Dziedās krievu publikai

“Pirms pārcēlāmies, bijām uz Malagu devušies izlūkbraucienā. Ceļojuma laikā, viesojoties pie saviem latviešu draugiem, aizbraucām uz kādu krodziņu, kas atrodas Mijas provincē, netālu no Malagas. Atklājās, ka krodziņa īpašnieki ir krievi. Es, kā jau runīgs cilvēks, parādīju, ar ko nodarbojos. Un tūlīt pat man tika izteikts darba piedāvājums - muzicēt un iesaistīties pasākumu rīkošanā. Pārliecinājušies, ka te viss ir labi, sapratām - vēlamies atgriezties uz ilgāku palikšanu. Šo lēmumu pieņēmām arī tāpēc, ka Latvijā beidzamā laikā nebija piedāvājumu uzstāties pasākumos un bija grūti nopelnīt naudiņu. Tāpēc palieku Malagā un ar krievu mūzikas repertuāru priecēšu krievu publiku, ko jau sen esmu vēlējies darīt. Man ir gatava divu stundu programma, tā ka mierīgi varēšu koncertu nospēlēt.

Protams, darbošos tikai mūzikas jomā, ko labi pārzinu, līdz ar to cita darba iespējas neapsveru.

Tāpat arī Malagā un tās apkārtnē ir beigušās kovida problēmas, jo ir atvērti veikali, kafejnīcas un restorāni. Vienīgi, iepērkoties lielveikalos, ir jāuzliek sejas maska, bet kopumā viss ir mierīgi,” pastāsta Sandis.

Mūziķa dzīvesbiedre Daina līdz šim daudzus gadus saimniekoja "Grīvas" krogā Vecmīlgrāvī. Prombraucot no Latvijas, visi darba pienākumi nu uzticēti šefpavāram. Daina teic, ka bez darba jau nesēdēs, esot apsvērusi iespēju atrast kādu nodarbi ēdināšanas jomā, bet pagaidām nesteidzas, jo mēneša ienākumi nāk no kroga. “Protams, tādu darba apjomu, kā to daudzu gadu garumā darīju "Grīvas krogā", vairs nevēlos. Uzskatu, ka esmu ļoti daudz izdarījusi, lai tagad varētu nestrādāt. Mans krogs ir sevi pierādījis un ir pietiekami labā līmenī. Ja citi veras ciet, tad "Grīvas krogs" šobrīd turpina strādāt. Es neesmu vakcinējusies, tāpēc neesmu tiesīga strādāt savā biznesā. Tāpēc arī mierīgi pagāju malā. Es drīkstu rīkoties ar kontu un karti, bet nedrīkstu rīkoties ar pannām un klientiem. No attāluma vadu un koordinēju kroga darbību. Zinu, ka nekad nebūsim miljonāri, bet ceru, ka ar cepuri pie baznīcas nebūs jāsēž!”

Sadzīves lietas

Šobrīd pāris īrē studijas tipa dzīvokli ar visām ērtībām Malagas vecpilsētā, bet pāris mēnešu laikā viņi cer atrast skaistu mājokli ar lodžiju ārpus Malagas, Vidusjūras krastā. Jau sākuši izskatīt iespējamos dzīvokļu variantus, ko piedāvā aģentūras. Vaicājot, kādas tad Malagā ir īres dzīvokļu cenas, Daina atklāj, ka mēnesī īres maksa plus komunālie maksājumi un elektrības rēķins veido aptuveni 700 eiro.

Pāris ietur maltīti gan ārpus mājas, gan arī paši gatavo. Iecienītākie spāņu virtuves gardumi – gaspačo aukstā tomātu zupa un kartupeļu tortilja. Abi esot lieli ķīniešu virtuves cienītāji, tāpēc šobrīd viņiem topā ik dienu doties uz kādu tādu restorānu. Vienai personai pusdienas te izmaksājot 12 eiro.

Līdz ar Sandi un Dainu no Rīgas speciālā mājiņā ceļoja arī desmit gadu vecā kaķene Lija. “Kaķi pirms lidojuma vajadzēja vakcinēt pret visām iespējamām kaitēm. Viņai tika izveidota Eiropas pase, ko uzrādīt lidostā,” tā Daina, bet Sandis piebilst, ka sākotnēji bija ļoti uztraucies, ka kaķis visu lidojuma laiku skaļi ņaudēs. “Bet viņa bija ļoti mierīga un visu lidojuma laiku tā arī nogulēja savā mājiņā lidmašīnas salonā mums pie kājām. Kaķītim lidojums izmaksāja 60 eiro. Mazus sunīšus un kaķīšus drīkst vest salonā, bet vienlaikus tajā var atrasties ne vairāk kā trīs mājdzīvnieki. Tāpēc, reģistrējot dzīvnieku, vajag uzzināt, cik salonā jau reģistrēti mājdzīvnieki, un izvēlēties reisu, lai varat lidot kopā ar savu mīluli,” pastāsta Daina.

Cīnīsies kopā

Taujāti, kādas lietas obligāti tika ņemtas līdzi no Latvijas, Sandis teic, ka lielākoties darba tehnika: “Jau vasarā biju iegādājies jaudīgu un dārgu klēpjdatoru. Studijas mikrofoni un audio kartes, lai varu veikt ierakstus. Ierakstīšu savu balsi un sūtīšu to uz Latviju kolēģiem, lai pēc tam saņemtu jau gatavu samiksētu materiālu. Galvenokārt mums līdzi ir dārga aparatūra, drēbēm bijām atvēlējuši mazāk vietas.”

Savukārt Daina piebilst, ka viņa nav aizrāvusies ar mantu līdzņemšanu, jo pietiekot ar spāņu valodas prasmēm un kredītkarti: “Esmu ļoti vienkāršs cilvēks. Neuzskatu, ka mantās ir bagātība. Nokārties ar ķēdītēm un bantītēm man nav nepieciešams. Man ir labs garastāvoklis, Sandis blakus, ko vēl vairāk vajag. Mīlestība ir galvenais...”

Sandis un Daina ir kopā jau septiņus gadus. Tiesa gan, pagaidām pāris nesteidzas ar laulībām, sakot, ka visam savs laiks un varbūt apprecēšoties kopābūšanas desmitajā gadadienā. No attiecību pirmsākumiem abi ir kaislīgi ceļotāji un iepazinuši pasauli. Ik gadu devušies sešos ceļojumos. Tāpēc arī šobrīd svešajā zemē jūtas komfortabli.

Sandis Kiops ar draudzeni Dainu

Mūziķis Sandis Kiops ar draudzeni Dainu "YouTube" šova "Gribi kļūt slavens?" atklāšanas ballītē Kalnciema kvartālā.

gallery icon

Ne mirkli pāris nav apsvēris iespēju, ka Sandis varētu braukt viens strādāt uz Malagu, bet Daina paliktu Latvijā. “Mēs cīnīsimies kopā. Viens otru ļoti mīlam, tāpēc iesim kopā līdz mūža galam. Mūsu attiecībās tas nav pieņemams, ka viens dzīvo ārzemēs un otrs gaida Latvijā, kas nu būs,” nosaka mūziķis.

 

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!