Slavenības
2021. gada 9. septembris, 07:11

Gaidot “Matriksa” ceturto filmu. Vai Neo lomā varēja būt cits aktieris un kāpēc Kianu Rīvss piekrita jaunajai filmai?

Jauns.lv

Šodien pirmizrādi piedzīvo kulta grāvēja “Matrikss” ceturtās filmas reklāmas video rullītis. Līdz pašai filmai vēl nedaudz jāpaciešas. To kinoteātros sāks demonstrēt pirms Ziemassvētkiem. Pasaules pirmizrāde paredzēta 22. decembrī. Kamēr gaidām Neo piedzīvojumu turpinājumu, atskatāmies uz zīmīgiem notikumiem. Kāpēc Kianu Rīvss piekrita ceturtajai filmai? Kādi aktieri vēl bija kandidātu skaitā uz Neo lomu? Cik ļoti pa šiem gadiem mainījusies filmas režisoru dzīve?

Pirmā „Matrikss” filma kinoteātrus sasniedza 1999. gadā un kļuva par absolūtu kases grāvēju un kulta filmu dažādās vecuma grupās. Nākamās divas franšīzes daļas – “Matrikss: Atjaunots” un „Matrikss: Revolūcija” sekoja 2003. gadā.

Kopumā filmas tās veidotājiem kases ieņēmumos devušas 1,64 miljardus ASV dolāru, kā arī, protams, atstājušas nenovērtējamu ietekmi uz pasaules kino attīstību.

foto: ddp / Vida Press
Kerija Anna Mosa, Lorenss Fišbērns un Kianu Rīvss 2003. gadā iznākušajā filmā.

Triloģija atspoguļo stāstu, kurā Neo un citi spilgti varoņi stājas pretī Mašīnu armijai, kas iesprostojuši cilvēkus apbrīnojami ticamā virtuālajā realitātē.

Pirmajās filmās uz ekrāniem redzējām arī tādus aktierus kā Lorensu Fišbērnu, Hugo Vīvingu un Džadu Pinketu-Smitu. Zināms, ka ceturtajā filmā piedalīsies arī Nīls Patriks Hariss, Prijanka Čopra un Kristīna Riči. Savā lomā atgriezīsies arī Džada Pinketa Smita.

foto: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Džada Pinketa Smita 2003. gadā iznākušajā filmā.

“Stāsts ir ļoti ambiciozs. Tāds, kādam tam arī jābūt!” – šā gada vasarā apliecināja galvenās lomas atveidotājs Kianu Rīvss. Jūnijā viņš oficiāli apstiprināja, ka ir piekritis darbam pie “Matriksa” ceturtās filmas. Aktieris savu izvēli pamatoja ar ļoti saistošu sižeta līniju. Viņam piedāvāts “brīnišķīgs scenārijs” un “skaists stāsts”, no kura nav varēts atteikties.

Jāatzīmē, ka sākotnēji filmu studija “Warner Bros.” skeptiski raudzījusies uz leģendārās sāgas turpinājuma radīšanu. Taču Lana Vačovski prezentējusi topošās filmas sižetu un kinostudijas vadība savas domas mainījusi.

foto: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Kerija Anna Mosa un Kianu Rīvss oriģināldarbā.

Brīnišķīgs scenārijs, no kura nevarēja atteikties

Šā gada jūnijā sarunā žurnāla “Empire” speciālizlaidumam “Heroes” aktieris Kianu Rīvss pastāstīja, ko domā par turpinājuma tapšanu Lanas un Lilijas Vačovsku režisētajai kulta triloģijai.

Kianu Rīvss un Aleksandra Granta

gallery icon
13

“Lana Vačovska uzrakstīja brīnišķīgu scenāriju un skaistu stāstu, kas rezonē ar mani,” norādīja 57 gadus vecais Kianu Rīvss. “Tas ir vienīgais iemesls, kāpēc piekrist. Atkal strādāt kopā ar viņu būs fantastiski.”

Kianu Rīvss kopā ar māti "Oskara" ceremonijā 2020. gadā

Pasaulslavenais aktieris Kianu Rīvss (55) jau atkal saviļņojis sirdis - viņš uz "Oskara" balvu pasniegšanas ceremoniju ieradies nevis ar savu ...

gallery icon
7

“Scenārijs ir tiešām īpašs un stāsts, manuprāt, pauž šo to nozīmīgu, no kā varam smelties atziņas.”

Kianu Rīvss uz ekrāna atgriezīsies Neo lomā. Arī Kerija-Anna Mosa (54) būs redzama leģendārajā Trinitijas tēlā.

foto: ddp / Vida Press
Kerija Anna Mosa kā Trinitija.

“Nedomāju, ka tas jebkad notiks,” par ceturtās filmas projektu žurnālam “Empire” atzinās Mosa. “Tas nevienā brīdi nebija manas uzmanības lokā.” Arī viņa apliecinājusi, ka interesantais scenārijs bijis iemesls, lai piekristu darbam pie vēl vienas “Matriksa” filmas.

foto: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Kerija Anna Mosa kā Trinitija.

“Kad man to pasniedza tādā veidā, kā pasniedza, – ar neticamu dziļumu, absolūtu vienota veseluma izjūtu un tādu mākslinieciskumu, kādu var tikai iztēloties, es secināju; ‘Tā ir dāvana!’,” apliecināja Mosa. „Viss ir tik ļoti aizraujošs.”

Neo loma piedāvāta Sandrai Bullokai

Filmu fani nevar pat iedomāties ideālāku aktieri Neo lomā, kāds tajā ir Kianu Rīvss. Taču viņa kandidatūra sākotnēji nebūt nav bijusi pirmā un vienīgā uz šo lomu. Franšīzes veidotāji atklāj, ka lēmums par to, kurš no Holivudas spožākajiem aktieriem būtu vispiemērotākais Neo tēlam, nav bijis viegls.

Kianu Rīvss – aktieris, kurš izaicina Holivudu

gallery icon
15

Viss varēja izvērsties pavisam citādi, un Neo sejai būtu pavisam sievišķīgi vaibsti, jo producenti šo stāstu bija gatavi pielāgot arī talantīgās Sandras Bullokas vajadzībām. Tiesa, iepazinusies ar filmas scenārija, Bulloka šo iespēju noraidīja, sakot, ka šis “neesot viņas projekts”.

foto: Melinda Sue Gordon/Warner Bros/Village Roadshow/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Kianu Rīvss 2003. gadā iznākušajā filmā.

Tāpat pirms Kianu Rīvs teica savu “jā” vārdu “Matriksam”, filmai tikuši uzrunāti tādi grandi kā Leonardo di Kaprio, Breds Pits, Vils Smits, Džonijs Deps un citi. Taču viņiem visiem bijusi virkne iemeslu, kāpēc tomēr no šī projekta atteikties: Breds bijis pārāk noguris pēc “Septiņiem gadiem Tibetā,” di Kaprio sacījis, ka pēc “Titānika” kādu laiku vēlas atturēties no filmām, kurās ir tik spēcīga specefektu klātbūtne, bet Vils Smits tolaik jau strādājis pie “Mežonīgajiem rietumiem.” Taču brīdī, kad filmas veidotāji satikušies ar Kianu Rīvsu, viņi bijuši pārliecināti - tieši viņš ir pats piemērotākais Neo lomai. Jūtas izrādījušās abpusējas, un Rīvss ar īstu aizrautību pieņēmis arī faktu, ka līdzās lomas teksta apguvei, viņam teju četru mēnešu garumā būs jāapgūst arī cīņas māksla, jo režisors šo uzdevumu nav vēlējies uzticēt kaskadieriem.

foto: Warner Bros/Village Roadshow Pictures/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Cīņas mākslu Kianu Rīvss apguva vairāku mēnešu garumā, jo filmas veidotāji uzskatīja, ka aktierim tas jāpaveic pašam, neizmantojot kaskadierus.

Brāļi režisori kļuvuši par māsām režisorēm

Kad iznāca pirmās trīs „Matriksa” daļas, to veidotāji Lerijs un Endijs Vačovski iemantoja strauju popularitāti un atzinību visā pasaulē. Tiesa, ar pārāk ražīgu darbu Holivudā viņi pēc tam neizcēlās. Jāatzīmē vien fantāzijas filma “Mākoņu atlants” un par “kosmosa operu” dēvētā “Jupiteras ceļš”. Vairāk Vačovski mediju uzmanības centrā nonāca ar to, ka pa šo laiku ir mainījuši dzimumu - tagad viņi kļuvuši par Lanu un Liliju.

Kā režisori brāļi Vačovski kļuva par māsām Vačovskām

Larijs/Lana Vačovska atklāti par dzimuma maiņas operāciju paziņoja 2012. gadā, lai gan ķirurģiskās manipulācijas veiktas krietni agrāk. Endijam/Lilijai 2016. gadā ...

gallery icon
22

Lai gan ap filmas ceturto daļu ir daudz noslēpumainības un tās veidotāji nevēlas atklāt daudz, zināms, ka Lilija pie “Matriksa” turpinājuma nestrādāja. Scenārija rakstīšana bija uzticēta Lanai, Aleksanderam Hemonam un Deividam Mitčelam. Lana kopā ar Grantu Hilu ir arī filmas līdzproducente. Lilija, lai arī filmas veidošanā nav iesaistīta, pavēstījusi, ka “dod tai zaļo gaismu” un saka - pavisam noteikti nav izslēgts, ka šī daļa būs labāka par oriģinālu, kas tika pie četriem “Oskariem”.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem Lerijs Vačovski (tagad Lana) veica dzimuma maiņas operāciju, bet atklāti par to paziņoja vien 2012. gadā. Pirms pieciem gadiem arī brālis Endijs sekoja viņa pēdās, kļūstot par Liliju. Tā režisori brāļi Vačovski kļuva par māsām Vačovskām.

foto: Jasin Boland/Warner Bros/Village Roadshow/Kobal/Shutterstock/ Vida Press
Kerija Anna Mosa un Kianu Rīvss oriģināldarbā.

Pēc tam, kad Lerijs Vačovski veica dzimuma maiņas operāciju, viņš pieņēma vārdu Lana. Kopš 2012. gada, kad Lerijs par to paziņoja publiski, viņus devēja par „brāli un māsu Vačovski”. Nu jau kādu laiku kā abiem asinsradiniekiem atkal ir viens dzimums.

Interesanti, ka arī Endijs par veikto ķirurģisko manipulāciju nesteidzās paziņot publiski, kā arī centās atturēties no iziešanas sabiedrībā sievietes drānās. Slaveno režisoru „atmaskojis” kāds britu žurnālists, kurš apciemojis slaveno kino meistaru viņa mājās. Tikai pēc tam par Liliju Vačovski kļuvušais režisors parādījis fotogrāfijas savā jaunajā veidolā.

Kianu Rīvss ieradies uz Kannu kinofestivālu

gallery icon
16

„Es sapratu, ka man reiz nāksies par to pastāstīt,” norādīja Lilija. „Kad esi transseksuālis, noslēpt savu patieso būtību neizdodas. Taču man bija vajadzīgs laiks, lai visu izdarītu pareizi un būtu tam gatava. Diemžēl šoreiz viss izdarīts manā vietā,” atzinās dzimumu mainījušais režisors.