Slavenības
2021. gada 6. septembris, 05:18

"Iespējams, tie ir zagļi, kas izpēta īpašumus," - Bondaru ģimeni izspiego ar droniem

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Satraucošus notikumus piedzīvojuši māksliniece Ieva Bondare un politiķis Mārtiņš Bondars. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", viņu māju Mārupē regulāri kāds novēro.

Kas ir šie spiegi? Zagļi, kas vispirms izpēta īpašumu, lai to apzagtu, bet varbūt kāds izspiego gleznotājas Ievas Bondares mākslas darbu skices? Bet, ja nopietni, Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars, pēc kura ierosinājuma Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija aizvadīto trešdien lēma virzīt izskatīšanai parlamentā likumprojektu par 40 miljonu eiro kompensācijas izmaksāšanu Latvijas ebreju kopienai, uzskata, ka tas saistīts ar viņa profesionālo darbību.

Divi droni ieskatās logos

Par izspiegošanas faktu sabiedrību informēja Bondaru dēls Daniels Bondars, kas sociālajā saziņas vietnē "Twitter" ierakstīja, ka ceturtdienas vakarā pulksten 21.47 gar vecāku mājas logiem nolidojuši divi droni.

“Burtiski skatās, kas ir iekšā. Iepriekšējā reizē atklājām, ka pilots iekāpa mašīnā, kas reģistrēta uzņēmējam, kuru apsūdzēja spridzināšanā. Policija, lai arī nosūtījām visu info un bildes, atteicās izmeklēt,” vēstīja Daniels Bondars, paskaidrojot, ka iepriekšējā reize bijusi aprīlī. Tad tika piefiksēts, kā Bondaru māju pēta ar droniem: pārkāpjot privātumu un apdraudot cilvēka dzīvību (zems lidojums, vējains), tostarp neievērojot noteikumus, ka jābūt ar vesti, kādi vīrieši “lidoja ar dronu virs vecāku īpašuma un galvām”. Toreiz pat tika nofilmēta automašīna, ar kuru atbrauca dronu vadošie cilvēki, rakstīts iesniegums policijai.

Ciemos pie mākslinieces Ievas Bondares viņas ģimenes mājās Mārupē

gallery icon
38

Kad Bondaru īpašumu pamatīgi apsekoja pat divi droni, atkal tika zvanīts Valsts policijai. Daniels Bondars teic, ka atbilde bijusi: “Rakstiet iesniegumu, bet "Bez tabu" ir efektīvāks”, tāpēc izsaukta Mārupes pašvaldības policija. Tā visai drīz ieradusies, taču paziņojusi, ka neko daudz nevar izdarīt, turklāt ieteikusi ar “gaiseni” [pneimatiskais ierocis] mēģināt šos dronus notriekt. “Kādu brīdi strādāju ar droniem un to industriju, tāpēc varu ar lielu pārliecība apgalvot, ka tas ir tuvu neiespējami – ar kolēģiem toreiz nospriedām, ka šobrīd reālākais risinājums ir “kamikadze” ar lētu dronu,” sprieda Bondaru dēls.

Žurnāls "Kas Jauns" vērsies pie pašiem Bondariem – vai viņiem ir zināms, kas ir šie cilvēki, kuri viņus izspiego. Māksliniece Ieva Bondare vērš uzmanību, ka šis nav pirmais gadījums Mārupē, kad vispirms īpašums šādi ar droniem tiek izpētīts, bet pēc tam apzagts. Taču pats trakākais esot, ka iedzīvotājiem nav nekādu iespēju sevi aizsargāt no šādas izsekošanas.

foto: LETA
Drons.

“Policija ir bezspēcīga! Esam rakstījuši iesniegumus policijā, bet nekādu rezultātu. Atbildēja, ka nekāds apdraudējums mūsu īpašumam nav noticis. Arī ierosinājums šaut nost katru dronu, kas ielido sētā, nav risinājums. Kad izsaucām Pašvaldības policiju, tie droni vēl lidinājās. Policisti paši tos redzēja! Taču viņi atbildēja, ka nespējot neko izdarīt,” sašutusi ir Bondare, piebilstot: “Laikam jau tiešām mārupiešiem pašiem sevi būs jāsargā, ja nav citu variantu.”

Viņa žurnālam "Kas Jauns" teic, ka vienīgais variants, kā pašiem cīnīties, ir nofilmēt spiegotājus, lai viņi zinātu, ka ir pieķerti: “Iepriekšējā reizē mūs izsekoja dienā, un gaišajā dienas laikā nofilmējām gan tos cilvēkus, gan viņu auto. Šoreiz bija tumšs, taču tik un tā viņus ar telefonu filmēju. Es pat viņiem pamāju ar roku!”

Un kas ir šie spiegotāji? “Nevar jau saprast, kas viņiem padomā! Taču lidinājās divi droni. Katrs strādāja no savas puses, lidinājās gar logiem, skatījās, kas notiek iekšā mājās. Lidoja divas stundas. Iespējams, zagļi, kas izpēta īpašumus,” spriež Ieva Bondare un uz jautājumu, ka varbūt kāds mākslas darbu viltotājs izspiego viņas darbu skices, sirsnīgi atsmej: “Man ir daudzi sekotāji un kopētāji, bet to uztveru kā komplimentu – ka ir kāds, kurš cenšas kopēt vai atdarināt manas gleznas. Ja zog manas idejas, manu mākslu, tad tas jāuztver kā pagodinājums. Taču es neesmu tāda mākslas zvaigzne, lai tiktu izspiegota. Es nekad neesmu slēpusi, kā top mani darbi, kā es gleznoju. Savā glezniecības rokrakstā esmu ieguldījusi smagu darbu, lai tas patiešām būtu īpašs.”

Ievas Bondares izstādes "UBUNTU" atklāšana

2020. gada 27. maijā galerijas "Putti" telpās, Peitavas ielā 5, Vecrīgā, atklāta laikmetīgās mākslinieces Ievas Bondares personālizstāde "UBUNTU".

gallery icon
58

Savukārt Ievas vīrs, Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars, vaicāts, kurš viņus izspiego, žurnālam "Kas Jauns" atbildēja: “Es arī to gribētu zinātu! Bet man zināms, ka ir cilvēku grupa Latvijā, kura pārstāv gan starptautiskas kompānijas, gan vietējās juridiskās struktūras, kuras izmanto dažādus resursus un metodes, lai izdarītu uz mani spiedienu. Un šī nav pirmā reize un vienīgā metode!"

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnālā "Kas Jauns"!