foto: AFP/Scanpix
"Gribu lūgt piedošanu" - pēc saceltās ažiotāžas Heteveja atvainojas par savu attēloto varoni filmā "Raganas"
Amerikāņu aktrise Anna Heteveja.
Kino
2020. gada 6. novembris, 21:59

"Gribu lūgt piedošanu" - pēc saceltās ažiotāžas Heteveja atvainojas par savu attēloto varoni filmā "Raganas"

Jauns.lv / LETA

Pēc paralimpisko sportistu saceltās ažiotāžas amerikāņu aktrise Anna Heteveja publiski atvainojusies, ka viņas attēlotā varone filmā "Raganas" ("The Witches") rada negatīvu iespaidu par personām ar invaliditāti.

Jau ziņots, ka kinostudijas "Warner Bros." filma "Raganas" izsaukusi kritiku paralimpisko sportistu saimē, jo tā radot negatīvu iespaidu par personām ar invaliditāti. Filmā, kas veidota pēc Roalda Dāla 1983.gadā izdotās bērnu noveles ar tādu pašu nosaukumu, aktrises Anna Heteveja un Oktāvija Spensera attēlo raganas ar nepilnīgām ekstremitātēm.

Filmas 2020.gada versijas reklāmas rullīšos bija arī pamācība "kā identificēt raganas".

Lielbritānijas parapeldētāja un paratriatloniste Klēra Kešmora bija viena no pirmajām, kas vērsa uzmanību uz to, ka filma rada negatīvas asociācijas par personām ar invaliditāti. Tāpat arī parapeldētāja Emija Merena kritizēja filmu par to, ka atšķirīgas personas pasniedz briesmīgā un dēmoniskā gaismā. Sportisti savu kritiku pauda, sociālajā vietnēs lietojot tēmturi "#NotAWitch".

Situācijai uzmanību pievērsusi arī Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) un publiski savu viedokli pauda organizācijas prezidents Endrū Pārsons.

foto: AP/Scanpix
Kadrs no filmas.

"Visdrīzāk tas tā nebija domāts, taču mēs nevaram ļaut radīt nepareizu priekšstatu par invaliditāti, vai tās būtu filmas, darba tirgus vai kas cits," tviterī rakstīja Pārsons.

Ceturtdien par nepareiza priekšstata radīšanu atvainojās arī Heteveja, kura attēloja vienu no galvenajām varonēm.

"Ja būtu sapratusi situāciju, tad nekas tāds nebūtu noticis. Gribu lūgt piedošanu visiem bērniem ar citādākām ekstremitātēm. Tagad, kad labāk zinu situāciju, apsolu, ka turpmāk rīkošos labāk," sociālajā vietnē "Instagram" rakstīja Heteveja.

Pēc saņemtā kritikas viļņa arī "Warner Bros." atvainojās personām ar invaliditāti.

"Pielāgojoties oriģinālajam stāstam, strādājām kopā ar dizaineriem un māksliniekiem, lai izveidotu jaunu interpretāciju spīlēm, kādas tās ir aprakstītas grāmatā. Mūsu nolūks nevienā brīdī nebija, lai cilvēki domātu, ka šīs izdomātās, pārcilvēciskās būtnes reprezentē viņus," teikts kinostudijas paziņojumā.

"Warner Bros." arī uzsver, ka filma ir par labestības un draudzības spēku.

Roberta Zemeka režisētā filma savu pirmizrādi piedzīvoja oktobrī, taču pagaidām skatāma tikai straumēšanas platformās.