foto: no privātā arhīva
Pašpasludinātas zvaigznes sačakarē tirgu - Indra Salceviča un Jaroslavs Barišņikovs velta skarbus vārdus influenceru aprindām
„Atsekojiet "Instagram" cilvēkiem, kuri liek jums justies slikti! Atsekojiet no tā, kas iedzen kompleksos! Iedvesmojieties pašas no sevis! Pēdējo piecu gadu laikā nekas nav mainījies. Un, ja arī Tu kādreiz pieķer sevi pie domas – neesmu pietiekami laba –, kā es sevi pirms pieciem gadiem, nostājies pie spoguļa... paskaties uz sevi. Jā, neesi tuvu kultivētajam ideālam. Nu un? Za to, tīri nečevo! Kā domāsi, tā dzīvosi, un dzīvot vajag skaisti, tāpat kā domāt!” vēstīts vienā no Indras Salcevičas ierakstiem.
Trakā pasaule
2020. gada 6. jūlijs, 07:22

Pašpasludinātas zvaigznes sačakarē tirgu - Indra Salceviča un Jaroslavs Barišņikovs velta skarbus vārdus influenceru aprindām

Žurnāls "Kas Jauns"

Tā sauktajiem influenceriem pienākuši grūti laiki – pandēmijas apstākļos pēc viņu pakalpojumiem pieprasījums krietni krities, arī soctīklu lietotāji sapratuši, kur tad ir dzīves patiesās vērtības. Un nu par daudziem pašmāju influenceriem, kuru savairojies kā sēnes pēc lietus, skarbi izsakās arī viņu pieredzes bagātākie kolēģi.

Indra Salceviča: „Naudas dēļ influenceri čakarē tirgu”

foto: no privātā arhīva
„Atsekojiet "Instagram" cilvēkiem, kuri liek jums justies slikti! Atsekojiet no tā, kas iedzen kompleksos! Iedvesmojieties pašas no sevis! Pēdējo piecu gadu laikā nekas nav mainījies. Un, ja arī Tu kādreiz pieķer sevi pie domas – neesmu pietiekami laba –, kā es sevi pirms pieciem gadiem, nostājies pie spoguļa... paskaties uz sevi. Jā, neesi tuvu kultivētajam ideālam. Nu un? Za to, tīri nečevo! Kā domāsi, tā dzīvosi, un dzīvot vajag skaisti, tāpat kā domāt!” vēstīts vienā no Indras Salcevičas ierakstiem.

Viena no Latvijā pieprasītākajām stilistēm un kustības body positive vēstniece Indra Salceviča norāda, ka daudzi neprofesionāli influenceri ar savām metodēm bojā reputāciju visai nozarei.

Daudzos TV šovos zvaigznes posusī stiliste jau vairākus gadus izpaužas arī kā blogere un influencere, kura, radot kvalitatīvu saturu savos sociālo tīklu kontos, regulāri saņem sadarbības piedāvājumus uzņēmumu mārketinga aktivitātēs. Indra gan atzīst, ka pandēmijas laikā šī niša krietni cietusi, jo, pēc viņas vārdiem, daudzi influenceri peļņas dēļ sākuši „pārdoties par mazām naudām” un kļuvuši par lētiem reklāmas stabiem, turklāt arī sagādā vilšanos klientiem, jo vai nu neprot, vai solīto atdevi izpilda zemā līmenī.

„Ir parādījušies influenceri, kas savus profilus ir izveidojuši reklāmas dēļ, un tad nu reklamē visu pēc kārtas; dara to arī uz bartera nosacījumiem, „atstrādā” par mazām summām. Diemžēl tādējādi viņi ne tikai nenovērtē savu darbu, bet – pats galvenais – nenovērtē savu auditoriju. Kad esi pārvērties par reklāmas stabu, tev nav tiesību teikt: „Es iesaku!”, tad tu esi medijs, kas pārdevies par ļoti mazām summām. Neatbalstu, ka šādā veidā publikai mēģina iesmērēt to, ko pats nav pārbaudījis un par ko pašam realitātē nav viedokļa. Tas ir ļoti neforši pret tiem cilvēkiem, kas tev seko. Nu nevar vienā dienā slavēt vienu sejas krēmu, sakot, ka tas ir fantastisks, bet pēc nedēļas jau citu, kurš atkal ir fantastisks. Ir tomēr jābūt savam mugurkaulam,” norāda Salceviča.

Stiliste ievērojusi, ka kovidkrīzes laikā šādu cilvēku parādījies vēl vairāk nekā bijis iepriekš. „Savairojušies tādi, kas nevis rada interesantu saturu, bet tikai rāda skaistas bildes, ar tām sevi prezentējot un pozicionējot kā ļoti veiksmīgus jaunos iesācējus. Taču patiesībā diemžēl tas ir „feiks” – tur nav ne auditorijas, ne satura, tur vienkārši cilvēks, izmantojot situāciju, nodarbojas ar produktu reklamēšanu.

Tirgū ir parādījušies arī ļoti negodīgi influenceri, kas paši raksta uzņēmumiem un piedāvājas gan par barteriem, gan mazām naudiņām.

Ir pat bijuši tādi gadījumi, kad šie „zaļie influenceri” neizdara apsolītās lietas, tādā veidā bojājot priekšstatu par nozari kopumā.

Ko nozīmē strādāt profesionāli? Tas nozīmē ieguldīt laiku satura veidošanā. Ja tas ir produkts, piemēram, krēms, tu to tiešām testē un paturi tiesības izteikt savu viedokli. Šis ir standarts, kādā strādāju es. Un es arī sadarbojos tikai ar tiem zīmoliem, kam pati ticu un kas man patīk. Man ir jātic zīmolam, tāpēc neparakstos strādāt ar visiem pēc kārtas tikai tādēļ, lai man iebirtu kaut kādi 50 eiro kontā. Ja daru, tad daru ar ideju, ar komandu, ar pilnu atdevi – lai saturs ir unikāls. Es arī nesākšu reklamēt, piemēram, vibratorus tikai tāpēc, ka man par to samaksās. Vai mašīnas riepas, jo es neko par tām nezinu.”

„Daudzu jauno influenceru saturs balstās tikai uz ķermeņa eksponēšanu, uz plikumu un apaļumu demonstrēšanu bildēs,” piebilst Salceviča. „Jā, protams, ķermeņa objektivizēšana kā uzmanības piesaistīšanas veids ir strādājusi vienmēr. Taču ir žēl, ka meitenes nesaredz vērtību kādās citās savās kompetencēs un savu vērtību saskata tikai savās formās. No like un sirsniņu viedokļa, protams, uzmanība šādiem profiliem ir, taču šie profili lielākoties tiek aplūkoti instinktīvi,” skaidro Indra, atklājot, ka arī mārketinga jomas darboņi nereti neaizdomājas par reklāmas atdevi, jo tikai akli uzķeras uz influenceru sekotāju skaita. „Piemērs: ja es būtu kosmētikas uzņēmuma pārstāvis, influencēšanas pakalpojumam noteikti neizvēlētos sievietes un meitenes, kuru profils ir pārpildīts ar puskailām bildēm. Neņemtu tikai tāpēc, ka apšaubītu šādas influenceres auditorijas kvalitāti. Domāju, ka auditorija, kas skatās uz viņu un viņas puskailajām bildēm, ir lielākoties vīrieši pusmūža krīzē, kuri vienkārši priecājas par jaunas meitenes ķermeni. Tas arī viss. Nu nepirks šis vīrietis sejas krēmu! Tomēr nav izslēgts, ka šāda profila īpašnieci itin lieti varētu piesaistīt, reklamējot auto riepas,” stāsta Indra un piebilst, ka, viņasprāt, virziens, kurā būtu nepieciešama kontrole, ir produktu, tostarp uztura bagātinātāju ar Eiropas Savienībā neatļautu ķīmisko saturu un dažādu citu nesertificētu produktu, influencēšana. „Diemžēl ir cilvēki, kas šādas lietas saprāta trūkuma vai naudas dēļ soctīklos reklamē. Kategoriski neatbalstu šādu bezatbildīgu influencēšanu!” paziņo Indra Salceviča.

Jaroslavs Barišņikovs: „Ceru, ka Latvijā šī salašņu niša nomirs dabīgā nāvē!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Blogeris Jaroslavs Barišņikovs negrib, ka viņu dēvē par influenceri.

Modelis un TV šovu dalībnieks Jaroslavs Barišņikovs sevi labprātāk dēvē par blogeri un kategoriski aizliedz viņam „piešūt” influencera birku, jo uzskata to par apkaunojošu apzīmējumu.

„Es ceru, ka, sekojot pasaules reklāmas un mārketinga tendencēm, arī Latvijā šī salašņu niša nomirs dabīgā nāvē. Pēc maniem novērojumiem, sevi cienoši zīmoli, arī tie, kas ir kādu brīdi ļāvuši saviem mārketinga darbiniekiem savus produktus reklamēt soctīklu pašpasludinātajām zvaigznēm, tomēr galu galā atgriežas pie cienījamiem reklāmas veidiem klasiskā formā – TV, internetā un drukātajos masu medijos. Nāk prātā reāls gadījums ar kādu luksusa zīmolu, kas bija kapitāli izgāzies, iedodot padsmitgadniecei reklamēt soctīklos, ja nemaldos, 15 tūkstošus eiro vērtu somiņu, kā rezultātā kāda reāla kliente no šā zīmola auditorijas bija patiesi aizskarta un pazemota – kāpēc gan viņai šī somiņa jāpērk par naudu, turklāt par ļoti lielu naudu, ja vienam dumjam skuķim, kas nav strādājis, lai šādu materiālo statusu iegūtu, pietiek to pademonstrēt soctīklos un viņai šo padsmit tūkstošus vērto aksesuāru uzdāvina?! Kur tad paliek ekskluzīvs? Šis ir spilgts piemērs, kā uzņēmums zaudē klientu nepārdomāta reklāmas formāta dēļ.

Jā, mārketinga jomā influenceri tiek dēvēti par viedokļu līderiem, bet es vairumā no viņiem nesaskatu nedz līderu pazīmes, nedz viedokļus.

Lielākoties diemžēl tie ir salašņas, nenobriedušas personības un neizglītoti cilvēki bez profesijas, bez reāliem sasniegumiem, kas interneta laikmetā ir tikuši pie uzmanības un ķer iespēju sevi izmantot kā reklāmas stendus. Un reklamē visu pēc kārtas, nonstopā! Bet ļoti nozīmīgs ir aspekts, vai šie interneta reklāmas stendi uzņemas atbildību par to, ko viņi dara, ko runā, ko raksta un ko rāda sabiedrībai. Vai skuķis ar uzpumpētām krūtīm un Donalda Daka lūpām ir labs piemērs vienaudžiem? Uzskatu, ka absolūti nē, jo šāds pārspīlēts, nedabīgs izskats, it īpaši nenobriedušām personībām, kādas arī vairumā ir šo sekotāju, rada mazvērtības kompleksus un greizu izpratni par skaistuma standartiem. Vai, piemēram, Armands Jaunzems, kas lēca uz vilciena! Te, uzskatu, vispār ir nepieciešama izmeklēšana un soda piemērošana, jo šis ir gadījums, ko var censties atkārtot arī citi jaunieši. Tāpat vien, lai būtu varoņi, lai būtu stilīgi. Bet pie kādām sekām tas var novest? Pie reālām traģēdijām!

Es patiešām priecājos, ka kovidkrīzes laikā daudzi uzņēmumi nogrieza līdzekļus reklāmai, tostarp arī influencēšanas pasākumiem, jo šajā laikā viss izkristalizējās – parādījās patiesās vērtības. Reklāmas jau būs arī turpmāk, taču pandēmijas laiks daudziem biznesa cilvēkiem parādīja, kas ir kas un ka influencēšana ir degradējoša un patiesībā produkta un uzņēmuma prestižu bojājoša reklāmas forma,” uzskata Jaroslavs Barišņikovs.

Armands Jaunzems: „Mēs visiem besījam, jo nemākam uzvesties!”

foto: no "Instagram"
Armands Jaunzems.

Kā jau ziņots, maija beigās ar neapdomīgu rīcību izcēlās pašmāju influenceris Armands Jaunzems, kas ar neprātīgu video saniknoja "Latvijas dzelzceļu", liekot uzņēmumam lieku reizi soctīklos atgādināt, ar ko var beigties pārdrošas izklaides sliežu tuvumā. Tāpat Jaunzems pamanījās pakašķēties ar sava aroda brāļiem – citiem influenceriem.

Soctīklos bija publiskots video, kurā redzams, kā Armands skrien, noķer vilciena vagonu, pieķeras tam, vairākus metrus nobrauc un nolec. Tas, protams, nepalika nepamanīts, un savu viedokli tviterī pauda arī "Latvijas dzelzceļš". „Saprotam, ka šobrīd dažiem influenceriem ir grūti laiki, tāpēc visādos veidos ir jāpiesaista uzmanība, bet, ja turpināsi šādas izklaides, tad samaksa par „influencēšanu” (par kuru nesen biji sašutis) vairs nebūs aktuāla, jo sekas šādām izklaidēm var būt nāvējošas!” brīdina uzņēmuma oficiālais konts. Pēc tam savu braucienu ar vilcienu Jaunzems, protams, publiski nožēloja.

"Latvijas dzelzceļš" savā ierakstā atsaucās uz vēstījumu, ka Jaunzems soctīklu lietotāju uzmanības centrā nonāca ar paziņojumu – viņa „kolēģi” pārdodas par snikeru kasti. Daudzi satura veidotāji par dažādu piedāvājumu reklamēšanu prasot vien 50 eiro, taču viņš, nevēloties savus sekotājus apgrūtināt ar reklāmām, gatavs soctīklos dižoties tikai ar vienu sadarbības piedāvājuma atspoguļojumu nedēļā, toties par to vēloties prasīt krietni lielāku summu. Bet viņam, redz, atsakot, sūrojies Armands, kam "Instagram" ir 20,3 tūkstoši sekotāju. „Es pat varētu sākt saukt vārdos tos, kas taisa tās lētās reklāmas. Sekotājiem jau arī besī ārā! Tāpēc jau mēs besījam visiem Latvijā, jo mēs nemākam uzvesties,” pauda Jaunzems, saņemot drosmi un tad arī publiskojot sarakstu ar, viņaprāt, tiem influenceriem, kas kropļo reklāmas tirgu. Un zināmu vārdu tur netrūka: Dace Bahmane-Krieviņa, Ieva Florence-Vīksne, Renārs Zeltiņš, Maija Armaņeva, Elīna Gluzunova, Gatis Kondrāts, Laura Ķīse jeb Laurlācis un ne mazums citu.

foto: no "Instagram"
Jaunzems, saņēmis drosmi, ar šādiem attēliem publiskoja sarakstu ar, viņaprāt, tiem influenceriem, kas kropļo reklāmas tirgu.