foto: no privātā arhīva
Anda Zadovska satraukusies par "Mūzikas nams Daile" nākotni un cer uz valsts atbalstu māksliniekiem
Anda Zadovska.
Slavenības
2020. gada 1. aprīlis, 10:53

Anda Zadovska satraukusies par "Mūzikas nams Daile" nākotni un cer uz valsts atbalstu māksliniekiem

Jauns.lv

Bažās par SIA "Mūzikas nams Daile" nākotni ir tā vadītāja Anda Zadovska. Krīzes dēļ radīto zaudējumu apmēru varēšot noteikt tikai pēc dīkstāves beigām, taču viņas uzņēmumi turpina nodarbināt darbiniekus, pildīt kredītsaistības un uzskata, ka kvalificējas "valsts atbalstam šobrīd esošajā krīzes situācijā".

"Es, Anda Zadovska, pārstāvu divus kultūras pasākumu nozares uzņēmumus SIA “Mūzikas nams Daile” un SIA “Apvienīnodokļos valstij par pēdējiem 14 mēnešiem esam kopā nomaksājuši 253 989 EURba Ars Nova”, uzņēmumos nodarbinātos 25 darbiniekus un mūsu regulāros māksliniekus – autoratlīdzību saņēmējus," savu ierakstu sociālās saziņas tīklā "Facebook" iesāk viņa, bilstot, ka "nodokļos valstij par pēdējiem 14 mēnešiem esam kopā nomaksājuši 253 989 EUR".

"Mani uzņēmumi nesaņem nekādu valsts dotāciju ikdienā. Visu kultūras pasākumu izmaksas un 25 darbinieku algas nosedzam tikai no pašu ieņēmumiem, un ar savu darbību (kas šobrīd valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ ir piespiedu pārtraukta) radām vērā ņemamu pievienoto vērtību, nodrošinot skatītājus ar augstvērtīgiem koncertiem un izrādēm. Nenoliedzams ir mūsu devums Latvijas tautsaimniecībai, vidēji mēnesī samaksājot 18 142 EUR nodokļos," tā Zadovska, īpaši pievēršot uzmanību tam, ka "par regulārajiem "Mūzikas nams Daile" māksliniekiem uzskatāmie mūziķi un aktieri zaudējuši ieņēmumus/autoratlīdzības piespiedu dīkstāves dēļ".

"Kopējais mūsu projektos nodarbināto mākslinieku paredzamais ieņēmumu kritums līdz 2020. gada 14. aprīlim "Mūzikas nama Daile" dīkstāves dēļ aprēķināms ap 30 000 EUR apmērā. Vēršu uzmanību uz to, ka autoratlīdzībās pēdējos 14 mēnešos ir izmaksāti 364 509 euro (izmaksāts 2019.g.un 2020.g. janvārī un februārī), un šo mākslinieku darba rezultātā ir nomaksāti IIN un VSOI nodokļi pilnā apmērā. Uzskatu, ka arī autoratlīdzību saņēmēji ir pelnījuši atbalstu šajā brīdī, jo veikuši nodokļu maksājumus un ievērojami papildinājuši valsts budžetu," tā Zadovska.

Viņa arī neaizmirst norādīt: ""Mūzikas nams Daile" ir vienīgā neatkarīgā koncertzāle Latvijā, kurā koncertprogrammas ir pastāvīgā repertuārā. Kopš "Mūzikas nama Daile" atvēršanas 2013. gada beigās mūsu apmeklētāju skaits pārsniedzis 500 000. Vēlreiz jāatgādina – šādi rezultāti sasniegti bez valsts finansiālas dotācijas. Visas mūsu programmas tiek izrādītas vismaz 30 reizes, un vairākas no tām ir repertuārā jau vairākus gadus; darbojamies pēc principa kā repertuāra teātris / koncertzāle, taču finansēts no pašu ieņēmumiem. Šobrīd mūsu repertuārā ir vairākas aktuālās programmas, kuras katra jau sasniegušas vairāk kā 20 000 skatītāju auditoriju. Mūzikas namā Daile notikušo un mūsu rīkoto pasākums skaits citviet Latvijā ir vairāk kā 200 pasākumi gadā. Pastāvīgi un arī šobrīd sagatavošanā ir četras jaunas programmas, kuru sagatavošanai ir nepieciešami ieņēmumi un regulāra naudas plūsma, kura šobrīd valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ nav iespējama."

Tagad, sakarā ar Ministru kabineta rīkojumiem, abi uzņēmumi pilnībā pārtraukuši savu darbību, jo publisko pasākumu norise ir aizliegta.

"Abu uzņēmumu paredzēto zaudējumu (zaudētā apgrozījuma no biļešu ieņēmumiem, telpu nomas un "Mūzikas nama Daile" telpās esošās kafejnīcas ieņēmumu) apmēru varēsim precīzi noteikt pēc dīkstāves beigām, bet nemainīgo ikmēneša izmaksu apjoms ir zināms. Tai pat laikā, uzņēmumi turpina nodarbināt darbiniekus un norēķināties par īres un komunālajiem pakalpojumiem, veikt kredītsaistību un citu izdevumu apmaksu 21 080 EUR mēnesī apmērā," raksta Zadovska.

"Uzskatu, ka viss sacītais kvalificē mūsu uzņēmumus valsts atbalstam šobrīd esošajā krīzes situācijā.  "Mūzikas nams Daile" un "Apvienība Ars Nova" ir ne tikai godprātīgi nodokļu maksātāji, ne tikai rada un saglabā Latvijas kultūrai nozīmīgas programmas un uzvedumus, bet turklāt dara to par privātiem līdzekļiem, nepaļaujoties uz valsts dotāciju. Šobrīd Ministru kabineta lēmuma dēļ mūsu darbība ir apturēta. Solidarizējamies ar valstī notiekošo un darām visu, lai krīzi pārvarētu. Tai pat laikā aicinu LR valdību ņemt vērā mūsu tiešo (253 989 EUR nodokļos) un netiešo (IIN un VSAOI no mākslinieku autoratlīdzībām) devumu Latvijas ekonomikai, kas ir radīta finansiāla (bet ne tikai) vērtība, sasniegta bez valsts finansējuma / ieguldījuma. Lai visiem laba veselība un tiksimies drīz!" tā savu vēstījumu beidz Zadovska.

Ieraksta komentāros uzņēmums norāda, ka ir veikts pieteikums "darbinieku dīkstāves pabalstiem". "Ceram, ka mums neatteiks. Telpas neīrējam no Valsts vai pašvaldības, tādēļ meklējam vēl risinājumu lai dīkstāves laikā nosegtu vislielāko ikmēneša maksājumu - par telpu īri un komunālajiem maksājumiem," teikts "Mūzikas nama Daile" veiktajā ierakstā. "Publicējot šo informāciju, vēlamies atzīmēt savu vietu Latvijas kultūrtelpā un galvenokārt vērst uzmanību uz dīkstāves atbalstu piešķiršanu māksliniekiem - autoratlīdzību saņēmējiem."

Komentāros iesaistījies arī kultūras ministrs Nauris Puntulis, sakot: "Anda, "Mūzikas nams Daile" savā ikdienā veic būtisku kultūras procesu, kuru novērtē jo daudzi skatītāji. Tomēr jāsaka, ka nevis valdība apturēja "Dailes" un daudzu nozaru darbu, bet gan pilnīgi citi spēki - pandēmija COVID19 un ar to saistītie sabiedrības drošības apdraudējumi. Valdība divu nedēļu laikā ir radījusi virkni mehānismu, lai arī kultūras nozarē strādājoši varētu saņemt atbalstu šajā ārkārtējās situācijas laikā - cik zinu, arī Jūsu pārstāvēta nodarbe atbilst daudziem priekšnoteikumiem, lai to saņemtu."