foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Viens liels nodokļu maksātājs būs zudis," - Linda Mūrniece, nesaņēmusi valsts atbalstu, prognozē "Hotel Roma" likvidāciju
Linda Mūrniece.
Slavenības
2020. gada 1. aprīlis, 09:05

"Viens liels nodokļu maksātājs būs zudis," - Linda Mūrniece, nesaņēmusi valsts atbalstu, prognozē "Hotel Roma" likvidāciju

Jauns.lv

Viesnīcas "Hotel Roma" vadītāja Linda Mūrniece likusi noprast, ka pēc šī grūtā laika, kurā viņai "pēc formāliem kritērijiem" nepienākas valsts atbalsts, uzņēmums varētu darbību tā arī neatsākt.

Sociālās saziņas tīklā "Facebook" Mūrniece atklājusi, ka viņas darbinieki un uzņēmums valsts atbalstu šajā dīkstāves laikā nesaņems, un tas "nozīmē uzņēmuma likvidāciju ar visu no tā izrietošajām sekām. Kas nozīmē papildus 55 bezdarbniekus, ko valsts uzturēs ilgāk nekā maksātu pabalstu. Kas nozīmē, ka uzņēmums neatsāks darbību un viens liels nodokļu maksātājs valstij būs zudis".

Kā saka Mūrniece, "viesnīcu biznesam ir sezonāls raksturs un katru gadu martā viesnīcai ir parāds. Jo janvārī un februārī viesi nebrauc, nauda kontā neienāk un mēs “noēdam” vasarā sapelnīto. Es uz ziemas sezonu nekad saviem darbiniekiem nesamazināju algu un neatlaidu viņus, lai cik grūti nebūtu. Jo vienmēr zināju, ka martā parādīsies viesi un mēs sāksim kārpīties ārā no bedres.... Tā sešus gadus. Šis būtu septītais..."

Uzņēmums katru gadu valstij nodokļos maksājot simtiem tūkstošu eiro, pērn darba devēja nodoklis vien esot sasniedzis 354 000 eiro.

"Jā, uz martu mums ir nodokļu parāds - 32 000, jo martā mēs to plānojām nomaksāt, par ko VID iesniedzām pieteikumu jau februārī, pirms visa šī... Pēc šī VID mūs pieskaitīja negodprātīgajiem? Nevis izvērtēja daudzu gadu vēsturi?" retoriskus jautājumus bārsta Mūrniece. "Pēc “formāliem” kritērijiem neatbilstam, tāpēc gari un izsmeļoši to bijām aprakstījuši VID. Neprasot izņēmumu, bet skaidrojot, ka identiska situācija ir 90 procentiem viesnīcu un restorānu. Protams, tiem, kuri maksājuši nodokļus un pieņemamas algas."

"Maniem darbiniekiem vidējā alga ir 750 eur uz rokas," norāda viesnīcniece. "Kas pierāda to, ka arī nodokļus esam maksājuši par visu algu. Ja to nebūtu darījuši, tad šobrīd kontā būtu nauda, par ko izdzīvot šo laiku.

Būtu valstij nozaguši naudu, tagad saņemtu gan pabalstu, gan iztiktu, jo nauda būtu palikusi uzņēmuma kontā, ne valsts.

Jo tie, kas “optimizē” nodokļus, valstij nepaliek neko parādā. Jā - pagājušajā gadā VID manam uzņēmumam piešķīra godīga nodokļu maksātāja bronzas līmeni...Varbūt to papīru var iemainīt pret dīkstāves pabalstu godīgam nodokļu maksātājam?!"

Komentāru pie šī Lindas "Facebook" ieraksta netrūkst. Viņa pati norāda, ka VID lēmumu grasās pārsūdzēt un vēlreiz skumji konstatē: "Tagad skaidrs, ka nodokļus nevajadzēja maksāt pilnā apjomā, tad parāda nebūtu."

Uz jautājumu, kāpēc "Hotel Roma" darbinieki nepiesakās bezdarbnieka pabalstam, Mūrniece attrauc: "Tāpēc, ka viņi grib strādāt un atkal būt uzņēmumā, nevis sēdēt uz pabalstiem..." Viņai gan atbild - ja būtu saņemts dīkstāves pabalsts, darbiniekam tāpat nāktos "sēdēt uz pabalsta", tikai cita.

Pēc komentāros gan Mūrniece liek noprast, ka uzņēmums, iespējams, nebūs jālikvidē. "Kaut ko izdomāsim," raksta viņa, piebilstot: "Bet šis ir liels spļāviens sejā."

Iesaistījies arī VID, turpat "Facebook" Mūrniecei norādot: "Lemjot par dīkstāves pabalstu piešķiršanu, Valsts ieņēmumu dienests vadās pēc Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem – tiem pretrunīgus lēmumus pieņemt mums nav iespējas." Uz to viesnīcas vadītaja vien pikti bilst: "Pašiem smiekli nenāk?!! Iznīciniet vien godīgos nodokļu maksātājus, jums labi padodas!

foto: no "Facebook"

"Mēs mierā tāpat neliksimies. Pārsūdzēsim visur, kur vien varēsim. Esmu tik nikna, ka arī Eiropas tiesa nebūs par sarežģītu," tā Mūrniece.