Kino
2019. gada 23. decembris, 10:33

Galaktiska apmēra piedzīvojumi - uz ekrāniem nonāk "Zvaigžņu karu" sāgas jaunākā filma

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Neticamais stāsts par Skaivokeru ģimeni tuvojas noslēgumam un sola sniegt atbildes uz visiem jautājumiem, kuri tika uzdoti «Zvaigžņu karu» sāgas iepriekšējās sērijās.

Fantastiskās sāgas grandiozajā nobeigumā gaida atkalredzēšanās ar labi zināmajiem varoņiem un tikšanās ar jauniem, aizraujoši ceļojumi un galaktiska apmēra piedzīvojumi. Un to, ka «Zvaigžņu karos» episku piedzīvojumu netrūkst, zina ikviens, kas kaut reizi kādu šīs sāgas filmu ir redzējis. Galu galā «Zvaigžņu kari» aizsākās jau tālajā 1997. gadā, un «Skaivokera sāgā» jaunais darbs ir beidzamā, devītā filma.

Ienesīgi un ietekmīgi

Cik darbu par «Zvaigžņu karu» tematiku vispār bijis, grūti saskaitīt. Deviņas oriģinālas filmas, divi atsevišķi darbi - «Rogue One: Zvaigžņu karu stāsts» un «Hans Solo: Zvaigžņu karu stāsts», vēl arī animācijas filma «Zvaigžņu kari: klonu kari». Un kur nu vēl vairāki «Zvaigžņu karu» seriāli, TV filmas... Holivudai šī sāga ir atnesusi krietnu naudas žūksni – 12 iznākušās filmas kases ieņēmumos atnesušas kopā vairāk nekā deviņus miljardus ASV dolāru, un to pārspēt spējuši vien «Marvel» kinouniversa grāvēji. Ja vēl kādam izdotos saskaitīt, cik ienes rotaļlietas, krekliņi un citas lietas ar «Zvaigžņu karu» simboliku, kā arī atrakciju parki, cipari būtu prātam neaptverami. Bet runa jau nav tikai par skaitļiem - «Zvaigžņu karu» ietekme uz kino industriju un zinātniskās fantastiskas žanru nekādos ciparos nav izmērāma.

Vai palīgā nāca Džordžs Lūkass?

«Skaivokera sāgas» noslēdzošās filmas režisora krēslā sēdies Džefrijs Džeikobs Eibramss, ko nu jau var dēvēt par fantastikas žanra korifeju. Pasaules slavu guvis ar seriālu «Lost», Eibramss izloloja «Zvaigžņu ceļa» atdzimšanu un tās turpinājumus, un šķiet pavisam loģiski, ka tieši viņam uzticēta arī «Skaivokera atdzimšanas» režija. Taču nekas viegls tas neesot bijis – mēļoja, ka pēc filmas pabeigšanas pirmajos skatītāju izmēģinājuma seansos, ko lūkojuši gan «Zvaigžņu karu» rūdīti fani, gan parasti kino mīļotāji, atsauksmes bijušas pavisam bēdīgas. Tik bēdīgas, ka nācies talkā saukt «Zvaigžņu karu» tēti Džordžu Lūkasu, lai tas sniedz noderīgus padomus un teju vai pārraksta trešdaļu filmas, tās noslēdzošo daļu. Un stāsta arī, ka nācies iztērēt liekus 300 miljonus, lai filmu glābtu...

Ņemot vērā, ka beidzamās «Zvaigžņu karu» sāgas filmas nemaz testa auditorijai rādītas netika un arī aktieri tās redzēja vien dažas nedēļas pirms pirmizrādes, iespējams, Lūkasa tēvišķā pirksta iesaistīšana ir tikai baumas ar nelielu patiesības dzirksti, taču skaidrs - «Zvaigžņu kari: Skaivokera atdzimšana» veidošanā likmes bijušas augstas, jo daudzie jo daudzie sāgas fani ir ļoti prasīgi un piekasīgi. Viņiem ir gan jādod tas, ko viņi gaida, gan jāmēģina pārsteigt. Bet visas gaumes apmierināt, protams, nav iespējams. Jo īsts «Zvaigžņu karu» fans uz kārtējo sāgas filmu iet, jau izprātojis, kas tad tur varētu notikt. Un kāds negaidīts pavērsiens, bez kura neiztiek arī jaunākajā filmā, var ne tikai ļaut sajūsmā un pārsteigumā ieelsties, bet kādam arī sagādāt krietnu piktumu.

Ar vērienu

Skaidrs, ka no «Zvaigžņu karu» sāgas gaidīts tiek vēriens – pirmās filmas tomēr bija sava žanra celmlauzis, un katrai jaunākajai prasību latiņa ir arvien augstāka. Mūsdienu kino skatītājs ir tā pieradis pie iespaidīgām kauju ainām, plašuma, episkiem skatiem un krāšņuma, ka datortehnoloģijās tērēti tiek miljonu miljoni, lai tik izdabātu prasīgā fana vēlmēm. Un arī sižets nedrīkst būt pārāk pliekans, turklāt jāpanāk, lai tas vienlīdz patiktu gan cilvēkam, kas redzējis pilnīgi visas «Zvaigžņu karu» sērijas, gan tam, kas kinoteātrī ieklīdis pavisam nejauši.

No filmas zvaigznēm fani nekādu lielo aktiermeistarību negaida, galu galā neviens no aktieriem par dalību «Zvaigžņu karos» nekad ne «Oskaru», ne «Zelta globusu» nav saņēmis. Toties apbalvojumi par specefektiem, skaņu, montāžu un mūziku šīs sāgas filmām gan ir tikuši.

Atgriežoties pie vērienīguma, jau filmas treileris liecināja – skaņa, mūzika un specefekti, visticamāk, ļaus «Zvaigžņu kariem» atkal gozēties «Oskara» nomināciju sarakstos. Bet, kamēr par to lai prāto kinoakadēmiķi, skatītājam atliek vien atgāzties krēslā, cieši ieķerties tā roku balstos un baudīt aizraujošo ceļojumu.