foto: Agrita Grosbarte
Rīgas kino festivālā šodien pirmizrāde provokatīvai somu filmai - tajā piedalījusies arī Latvijas zināmākā transseksuāle
Lindai filmēšanas laukumā iedeva tikai korseti un cimdus, bet lateksa kostīms bija viņas pašas.
Kino
2019. gada 18. oktobris, 15:55

Rīgas kino festivālā šodien pirmizrāde provokatīvai somu filmai - tajā piedalījusies arī Latvijas zināmākā transseksuāle

Dārta Gaigala

Žurnāls "Kas Jauns"

Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros pirmizrādi šodien piedzīvo filma "Suņi nevalkā bikses" - provokatīvs Somijas un Latvijas kopprodukts.

foto: Publicitātes

Provokatīvā somu režisora J. P. Valkeapē filma "Suņi nevalkā bikses", kas tika arī izrādīta šā gada prestižajā Kannu kinofestivālā, ir drosmīgs stāsts par vīrieti, kas ar sievas nāvi cenšas samierināties, iepazīstot savas sāpju un izturības robežas sadomazohisma sesijās.

Jauna pieredze

Filma tika uzņemta dažādās vietās Latvijā, un tās masu skatos piedalījās gan Rīgas BDSM komūnas dalībnieki, gan vienkārši interesenti. „Pēc režisora dotā apraksta, kādus tipāžus viņš vēlas redzēt filmā, notika arī jaunu cilvēku apzināšana,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta filmas producente Aija Bērziņa.

„To fotogrāfijas tika atrādītas režisoram, viņš izvēlējās cilvēkus, kuri tika aicināti uz filmēšanu.” Producente norāda, ka atsaucība bija liela, jo stāsts cilvēkiem šķita interesants, uzsverot, ka it sevišķi atsaucīgi cilvēki nāca no BDSM komūnas, kuriem tā bija arī jauna pieredze.

Masu skatu filmēšana norisinājās bijušā Rīgas kluba "Essential" telpās, kuru mākslinieku komanda pārvērta gan par klubu, gan par tetovējumu salonu, gan par varones Monas privāto pieņemšanas telpu. Bijušajās kluba telpās tika uzbūvēta arī dekorācija – galvenās sieviešu varones Monas dzīvoklis. „Pāris dienu filmējām arī vasarā pie Kāla ezera, kur atradās galvenā varoņa vasaras māja, savukārt zemūdens ainas tika uzņemtas baseinā Jūrmalā,” atklāj producente. Bijušās izklaides vietas "Essential" uzņemtajās kluba ainās piedalījās arī Linda Šulce, kas žurnālam "Kas Jauns" izstāstīja par piedzīvoto filmēšanas laukumā.

Entuziastu netrūkst

Latvijas zināmākā transseksuāle, kas neslēpj, ka piedzima kā vīrietis, jau ir paspējusi piedalīties vairākos populāros latviešu TV projektos – "Gatava pārvērtībām", "Caur ērkšķiem uz…", nesen nofilmējusies arī seriālā "Viss pa jaunam". Pat ja būšana kameru priekšā Lindai šķiet jau ierasta lieta, viņa atzīst, ka jutās pārsteigta, redzot filmas uzņemšanas aizkulises.

„Bija interesanti redzēt cilvēkus, par kuriem ir TV vai internetā skatīts. Viņi uzdrošinās dzīvot alternatīvi – ne tikai domāt. Mēs jau filmā tikai aizpildījām tukšumu un tēlojām to, kas nemaz neesam. Lai gan daudzi ar entuziasmu metās iekšā visos piedzīvojumos un avantūrās,” smejoties stāsta Linda, uzsverot, ka atmosfēra bija neierasta, taču visa filmēšanās diena pagājusi ļoti jautri.

foto: Agrita Grosbarte
Cilvēki ar BDSM pieredzi tika iesaistīti dažādās ainās, kurās parastie masu skatu dalībnieki nepiedalījās.

Redzētais šokē

Taujāta, kas visvairāk viņu pārsteidzis, Linda jokojoties saka, ka par to skaļi runāt negrib. „Filmējoties ainā, kur vajadzēja stāvēt pie galda, man blakus atradās, cik sapratu, reāla kundze ar savu vergu. Viņam bija piesieti akmeņi, kurus var vilkt pa zemi. Tiešām amizanti kadri, ko nebiju iepriekš redzējusi, bet nu katram jau savas vēlmes un intereses,” stāsta Linda, kurai nācies filmēties divās dažādās masu skatu ainās.

foto: Agrita Grosbarte
Linda ar Daigu, kas savulaik arī piedalījusies sociālajā projektā "Caur ērkšķiem uz...".

„Pirmajā skatā man bija vienkārši jākustas un jādejo zālē, bet pēc tam jārunājas ar kādu sievieti. Nākamajā kadrā biju pie galdiņa, kur man pretī sēdēja sieviete no Zviedrijas, kurai arī bija iedots vergs – kāds krievu tautības puisis. Tad mēs viņu tur blakus bāram „ņurcījām”,” atklāj Linda, norādot, masu skati tika filmēti ballītei, kurā pirmo reizi bailīgi ierodas galvenais varonis, kurš pēc tam atbrīvojas un iesaistās visās avantūrās.