foto: Publicitātes
FOTO: čella meistari atklāj koncertzāles "Cēsis" jauno sezonu
Mūzika
2019. gada 19. septembris, 09:00

FOTO: čella meistari atklāj koncertzāles "Cēsis" jauno sezonu

Jauns.lv

Nedēļas nogalē ar festivālu "Čello Cēsis" koncertzāle “Cēsis” atklāja savu jauno koncertsezonu. Īpaši festivālam veidotās programmās piecos koncertos varēja dzirdēt čella spēles meistarus un jaunas skatuves zvaigznes no Amerikas, Vācijas, Japānas un Latvijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

5. starptautiskais festivāls "Čello Cēsis"

2019. gada septembra vidū ar festivālu "Čello Cēsis" koncertzāle "Cēsis" atklāja savu jauno koncertsezonu. Īpaši festivālam veidotās programmās piecos koncertos ...

gallery icon
55

5. starptautisko festivālu "Čello Cēsis" ar Latvijā nedzirdētu un unikālu programmu atklāja amerikāņu čelliste Ešlija Bāsgeita un lieliskais latviešu pianists Reinis Zariņš. Koncertā klausītāji iepazina jaunu, modernu un mūsdienīgu amerikāņu komponistu mūziku, ko papildināja Ešlijas un Reiņa stāsti par darbu tapšanu, savām sajūtām tos izpildot un izvēli tos iekļaut tieši šī festivāla programmā.

Festivāla turpinājumā sestdienas dienas koncertā “Cello Ritmico” varēja baudīt čellu saspēlē ar dažādiem sitaminstrumentiem, kur kopā ar izcilo latviešu čellistu Ēriku Kiršfeldu muzicēja sitaminstrumentālistu ansamblis "Perpetuum Ritmico". Līdzīgi kā festivāla atklāšanas koncertā, arī šajā programmā skanēja spoži mūsu laikmetā radīti skaņdarbi - gan ārzemju, gan pašmāju komponistu radīti.

Pasaules elpu iedvesa unikālā ķīniešu komponista un diriģenta Tan Dun elēģija “Sniegs jūnijā” čellam un perkusijām, kā arī amerikāņu avangarda mūzikas pārstāvja Džona Keidža un itāļu čellista, komponista Džovanni Solimas skaņdarbi.

Festivāla koncertā jaunu skaņu telpu uzbūra un spoži sevi pieteica latviešu jaunie komponisti. Kopā ar Ēriku Kiršfeldu uz skatuves kāpa un savu skaņdarbu "Geometry of Endless Solution" izpildīja Linda Leimane, varēja dzirdēt arī Kristapa Pētersona un Ērika Ešenvalda darbus čellam un elektronikai. Komponistei klātesot, festivālā pirmatskaņojumu piedzīvoja arī Anitras Tumševicas jaundarbs “Vecā kalna noslēpums”.

Festivāla "Čello Cēsis" kulminācija bija sestdienas vakara Galā koncerts ar māsām Kristīni un Margaritu Balanas, japāņu izcelsmes čellistu Dandžulo Išizaku un Lietuvas Nacionālo Simfonisko orķestri diriģenta Roberta Šervenika vadībā.

Koncerta pirmajā daļā Išizaka sniegumā skanēja Sergeja Prokofjeva "Sinfonia Concertante" – skaņdarbs, kas ticis veltīts vienam no leģendārākajiem čellistiem mūzikas vēsturē, Mstislavam Rostropovičam. Pat skaņdarba laikā plīsusī stīga un īsais pārtraukums netraucēja baudīt mūziķa virtuozo sniegumu.

Otrajā daļā uz skatuves kāpa šarmantās un talantīgās māsas Balanas. Viņu izpildījumā skanēja amerikāņu komponista Filipa Glāsa "Dubultkoncerts vijolei un čellam". Pēc tā izskanēšanas klausītāji atkal un atkal ar aplausiem sauca abas mākslinieces uz skatuves, līdz ar to koncertā dueta izpildījumā papildus izskanēja arī Antonio Vivaldi "Ziema" no opusa "Gadalaiki", bet pēc nerimstošām ovācijām – “Vasara”.

Festivāla trešajā dienā, 15. septembrī, koncertzālē “Cēsis” bija baudāma kamermūzika un programma bērniem. Koncertzāles mākslas galerijā sastapās mūzika un glezniecība. Kusināta un liega čella un klavesīna saspēlē, baroka laikmeta un mūsdienu mūzikas repertuārā satikās klavesīniste Aina Kalnciema un Vācijā dzīvojošais čellists Ramons Jaffe. Savukārt festivāla Galā koncerta soliste, čelliste Margarita Balanas apmeklētājiem atklāja vēl kādu savu talantu – viņa koncerta noskaņu ietērpa krāsās gleznojot.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ik gadu "Čello Cēsis" ietvaros top īpaša programma mazajiem klausītājiem. Vara Klausītāja muzikālajā izrādē “Tanabata jeb teika par divām zvaigznēm” kā sapnis īstenībā, mūzikā, zīmējumos un dejā tika izstāstīta sena japāņu teika par debess karaļvalsts dzīvi. Fantāzijas bagātajā rotaļā iesaistījās trīs pazīstamas latviešu mūziķes – Guna Šnē (čells), Elīna Endzele (perkusijas), Agnese Egliņa (klavieres)  un divas japāņu mākslinieces – dejotāja Minako Suzuki un izrādes māksliniece Hiroko Ošima.