foto: Publicitātes
Runājošie mājdzīvnieki ir atpakaļ. Filmas "Mīluļu slepenā dzīve 2" recenzija
Kino
2019. gada 3. jūnijs, 10:00

Runājošie mājdzīvnieki ir atpakaļ. Filmas "Mīluļu slepenā dzīve 2" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Šoreiz mājdzīvnieku problēmas ir daudz plašākas un piedzīvojumi – vēl neticamāki un pūkaināki.

Pirms trijiem gadiem kompānija, kas iepazīstināja pasauli ar «Nejauko es» un «Minjoniem», izveidoja jaunu filmu par mājdzīvniekiem. Animācijas filmas uzstādījums mazliet atgādina «Rotaļlietu stāstu» – ja pirmajā uzzinām, ar ko nodarbojas rotaļlietas, kamēr tās atstāj vienas pašas, šoreiz mums atklājas mīluļu slepenā dzīve.

Kurš uzticīgi gaida mājās savu saimnieku, kurš pielīp televizora ekrānam, kurš klausās smago roku un kurš dara visu, ko saimnieks nekad nav atļāvis. Protams, ka galvenais animācijas filmas šarms ir pūkainie un mīlīgie dzīvnieciņi, pret kuriem ir ļoti grūti palikt vienaldzīgam. Tajā pašā laikā pati animācijas filma bija visai viduvēja un nekādus galvu reibinošus sižeta pavērsienus nepiedāvāja. Nevarētu teikt, ka otrā daļa ir kas pilnīgi novatorisks un pārsteidzošs, taču stāsts ir daudz izvērstāks un iemanās pat parunāt par svarīgām tēmām, nevis tikai apspēlēt joku: «Mājdzīvnieki runā!» atkal un atkal.

Galvenais varonis joprojām ir aktīvais Džeka Rasela terjers Makss. Šoreiz viņa dzīvē ir pavisam negaidīts jaunums. Viņa saimniece ir apprecējusies, un viņai piedzimis mazulis. Makss, protams, jaunā bērniņa ienākšanu mājās uztver kā jaunu stresa avotu. Piepeši jebkura pazīstama vieta, skaņa vai norise kļūst par potenciālu apdraudējumu mazulim. Tā nu Maksu pat aizved pie vetārsta, kas iesaka sunim pazemojošāko ierīci – plastmasas konusu. Taču arī tas nepalīdz, un tad jau jaunā ģimene dodas brīvdienās uz laukiem, kur Maksa panika par mazuļa dzīvības drošību izaug jau līdz absurdam līmenim.

Laukos gan Makss sastop dzīvesgudru aitu suni Rūsteru, kura viedums un pieredze palīdz Maksam tikt galā ar pieaugošo histēriju. Tajā pašā laikā sekojam līdzi arī pilsētā palikušo mīluļu piedzīvojumiem. Maksa draudzene (balti pūkainā sunenīte Gidžeta) apsolījusi pieskatīt viņa mīļāko rotaļlietu, taču to pazaudē. Tā nu viņai jāiefiltrējas pavisam bīstamā teritorijā – mistiskās kaķu dāmas dzīvoklī. Bet tikmēr hiperaktīvais trusītis Sniegapika tiek ievilkts slepenā misijā, lai atbrīvotu tīģerēnu… Visi trīs stāsti attīstās paralēli, katram no mīluļiem iemācoties kādu svarīgu dzīves mācību, kā arī zināmā mērā pārklājas. Tiesa, dramaturģiski ne pārāk veiksmīgi, taču gana smieklīgi, lai skatītāji būtu labi pavadījuši laiku.

Maksa mierīgā puse

Pārsteidzošā kārtā histēriskais Makss šoreiz nav pats trakākais no varoņiem. Otro vietu viennozīmīgi ieņem Gidžeta, kuras slepenā misija ir izlikties par kaķi. (Viena no asprātīgākajām filmas epizodēm ir tieši kaķenes Hlojas pamācības, kā uzvesties kā kaķim.)

Pirmajā vietā ir pilnīgi neprātīgā Sniegapikas līnija – viņa sapnis par supervaroņa dzīvi beidzot piepildās. Kad viņu uzmeklē Deizija un paziņo, ka no nežēlīga cirka jāglābj kāds nelaimīgs tīģerēns, supervaronim beidzot ir misija. Varbūt ne visai reālistiska, bet… šī tomēr ir animācijas filma par runājošiem dzīvniekiem.

Harisona Forda debija

Lai gan šoreiz filmas veidotāji nav skopojušies ar jauniem varoņiem un jauniem jokiem, viennozīmīgi lielākais bonuss ir Harisona Forda balss, kas piešķirta aitu sunim Rūsteram. Galu galā – ja tevi pamāca Hana Solo un Indiana Džounsa balss, tu klausies!

Tieši Rūsters ir tas, kurš palīdz Maksam tikt galā ar savām bailēm, nedrošībām un pārlieku uzmācīgo mazuļa pieskatīšanu. Šāda «mentora» lomai balss ir izvēlēta perfekti un noteikti piešķir šim turpinājumam vēl vienu papildu metalīmeni.

Mīlīgi un pūkaini

Jāsaka, lielākā daļa kritiķu šo animācijas filmu slavē par tās sirsnīgumu un mīlīgajiem dzīvnieku tēliem, uzsverot, ka turpinājums šoreiz ir pat veiksmīgāks par oriģinālu. Filmas ritms ir straujāks, joki –  atstrādātāki un trāpīgāki.

Tajā paša laikā visas trīs stāsta līnijas nav vienlīdz izstrādātas, un galvenā varoņa Maksa aizsūtīšana uz laukiem brīžiem pat kļūst garlaicīgāka, salīdzinot ar pilsētā palikušo mīluļu neticamajiem piedzīvojumiem. Taču rezultāts tāpat ir gana pūkains, mīlīgs un smieklīgs.

«MĪLUĻU SLEPENĀ DZĪVE 2» ("The Secret Life of Pets 2")

Piedzīvojumu filma, komēdija, animācija, ASV, 2019

REŽISORS: Kriss Reno

LOMAS IERUNĀJUŠI Petons Osvalds, Kevins Hārts, Elija Kempere, Dženija Sleita, Leika Bela, Harisons Fords, Tifānija Heidiša un citi.