Trakā pasaule
2019. gada 3. aprīlis, 21:15

NEPLP vadītāja Ķezbere atzīst, ka par Juhņēviču LTV vadībā nebalsoja, jo "viņa ir sieviete, zem kuras tad būtu divi vīrieši"

Jauns.lv / LETA

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīkotajā Latvijas Televīzijas (LTV) valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums, pēc tikšanās ar NEPLP vadītāju Daci Ķezberi pauda partiju apvienības "Jaunā Vienotība" līderis Arvils Ašeradens.

Politiķis uzskata, ka Ķezberes argumentācija par LTV valdes izraudzīšanās kārtību un izvēlētajiem kandidātiem bijusi nepārliecinoša un "ļoti vāja". Ašeradens gan atteicās komentēt, kā Ķezbere tikšanās laikā pamatoja to, kāpēc konkursa kārtībā par LTV valdes priekšsēdētāju iecelts Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķis Einārs Giels, bet valdes locekļa amatā - XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

"Šo sarunu es nosauktu par iekšēju, tāpēc tās saturu nekomentēšu," teica Ašeradens, tomēr piebilstot, ka frakcija sarunas laikā neguva pārliecību, ka LTV valdei konkursā atlasīti labākie kandidāti.

Politiskā spēka pārstāvis Andrejs Judins sociālo tīklu vietnē "Twitter" pēc tikšanās rakstīja, ka Ķezbere esot atzinusi, ka Dziesmusvētku organizatore Juhņēviča būtu spēcīga LTV vadītāja, taču viņa par Juhņēviču nebalsoja, jo "viņa ir sieviete un tad viņa būtu augšā un divi vīrieši apakšā".

Ašeradens apstiprināja, ka šāds izteikums tikšanās laikā tiešām izskanējis. "Šāds arguments izskanēja. Tas izraisīja ļoti lielu pārsteigumu, bažas un nosodījumu visu klātesošo deputātu vidū," teica Ašeradens. Deputāts uzsvēra, ka šāds arguments ir "arī diezgan rupjš Darba likuma pārkāpums", kas aizliedz diskriminēt darbiniekus gan pēc dzimuma, gan pēc kādām citām pazīmēm. "Taču tas neizskanēja kā būtisks izvēles kritērijs," piebilda Ašeradens, norādot, ka, visticamāk, Ķezbere šādu argumentu esot paudusi kā savu personīgo NEPLP vadītājas viedokli.

"Tas ir viņas, padomes vadītājas viedoklis, kādā veidā viņa spriedusi par šo lietu," norādīja politiķis. Uz jautājumu, vai, viņaprāt, apstāklis, ka NEPLP vadītāja izdara spriedumus, balsoties uz, iespējams, Darba likumu pārkāpjošiem argumentiem, nerada jautājumus par Ķezberes atbilstību amatam, Ašeradens norādīja, ka patlaban primārais uzdevums ir tikt galā ar LTV valdes konkursu.

"Patlaban mēs koncentrējamies uz šo konkursu. Esam izteikuši savu lūgumu pārskatīt rezultātus un tos atcelt. Pārējie jautājumi šobrīd ir sekundāri," teica Ašeradens, piebilstot, ka pirmdien, 8.aprīlī, sadarbības padome apspriedīs šo tēmu.

Politiķis gan uzsvēra, ka "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcija, iepazīstoties ar situāciju, saskata Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu. Ašeradens skaidroja, ka NEPLP interpretācija par LTV valdes locekļiem nepieciešamo iepriekšējo pieredzi "rada bažas", turklāt tā īsti neatbilstot likumā noteiktajam.

Ņemot vērā minēto, frakcija lūgusi NEPLP pārskatīt konkursa rezultātus un tos atcelt, rīkojot jaunu konkursu. Termiņa šādam lūgumam gan neesot, pauda Ašeradens.

Viņš tāpat norādīja, ka pagaidām būtu pārsteidzīgi runāt par to, vai gadījumā, ja NEPLP konkursa rezultātus neatcels, politiskais spēks varētu rosināt izvērtēt NEPLP darbību un atlaist padomi.

Ar Ķezberi aģentūrai LETA trešdienas pēcpusdienā neizdevās sazināties, bet Latvijas Televīzijai viņa skaidroja, ka nav vēlējusies ar saviem izteikumiem vai apsvērumiem kādu diskriminēt pēc dzimuma. "Nu, es atvainojos, ja kāds ir pārpratis vai sapratis mani, ka es esmu pret sievieti vadošā amatā. Nekādā gadījumā tas tā nav bijis, bet tas, ka mēs izvērtējām sadarbības iespēju starp trim valdes locekļiem, bija pietiekami būtiski," televīzijai pauda NEPLP vadītāja.

Kā ziņots, NEPLP ir nolēmusi LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicina NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu, informēja asociācijā. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. "Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu," pauda asociācijā.

Savukārt Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. Citi politiķi gan norāda, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.