foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aktieri pārsteigti – "Spēlmaņu naktī" jāballējas par naudu
Nav skaidrs, par ko ceremonijas izskaņā Nacionālā teātra aktieriem Gundaram Grasbergam, TV žurnālistam Andrejam Volmāram un producentam Nikam Volmāram ir izbrīna pilna sejas izteiksme, bet tūlīt, izejot gaitenī, tāda būs visiem… Banketa nav!
Slavenības
2018. gada 27. novembris, 06:04

Aktieri pārsteigti – "Spēlmaņu naktī" jāballējas par naudu

Žurnāls "Kas Jauns"

Pirmo reizi "Spēlmaņu nakts" vēsturē ēdieni un dzērieni pēc apbalvošanas ceremonijas bija par maksu, taču tas nemazināja aktieru vēlmi ballēties.

Tā pēc "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas līksmoja teātra ļaudis 2018. gada 23. novembrī

gallery icon

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", gadiem bijis ierasts, ka pēc garās apbalvošanas ceremonijas Latvijas teātra saimei piederīgie devās pie galdiem, kas vai lūza no ēdienu un dzērienu pārpilnības.

Teātra balvas "Spēlmaņu nakts" ceremonija bildēs

gallery icon

Tāpēc Latvijas Nacionālajā teātrī, kur aizvadīto piektdien noritēja 25. "Spēlmaņu nakts" ceremonija, daudzus pārņēma mulsums, izejot no zāles un attopoties gaitenī, kur nedz smaržoja pēc rasola, nedz tika piedāvāta tradicionālā glāze vīna. Daudzi ņēma mēteļus un devās mājās, daudzi staigāja pa teātra diviem stāviem, meklējot, kur tad īsti būs bankets, un neticēja savām acīm, to neatrodot. Tikai vērīgākie bija izlasījuši ielūgumā maziem burtiem rakstīto, ka… „darbosies maksas kafejnīca”.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sūdzēties par piedāvājumu nebija pamata. Tortes, kūkas, salāti, dažādas kanapē maizītes visādām gaumēm. Vieni sprieda, ka šādi vismaz teātris mazāk tiks piecūkots ar ēdienu.

Maksas kafejnīcas „tikai par skaidru naudu” bija izvietojušās vismaz četrās vietās teātrī, par to trūkumu sūdzēties nevarēja. Pēc nelielas mulsuma pauzes drīz pie tām sāka drūzmēties arī rindas, kurās stāvēja vietējās teātra ģērbtuvēs vai pie direktora kabinetā neieaicinātie viesi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nosvinēt svētkus teātra ļaudis varēja par šādām cenām.

Par apmēram eiro varēja iegādāties kanapē maizītes, par pusotru eiro – glāzi rasola, par diviem eiro – atzīmēt uzvaru nominācijā ar tortes gabalu. Ja gribējās saskandināt arī glāzes, nācās šķirties no divarpus līdz pieciem eiro. Toties atšķirībā no uzsauktajiem banketiem, kuros reti kad ir ūdens, pārsvarā spiežot uz alkoholiskajiem dzērieniem, šoreiz pie tā varēja tikt, cik grib. Protams, par naudu – viens eiro par puslitra pudelīti.

Tiesa, ne visiem bija arī tāda rocība. Proti, aktieris Kristians Kareļins, kas kopā ar savu grupu "Gapoljeri" lustīgu deju ritmos ierībināja Balto zāli un bija jau izdziedājis sausu muti, kādam palūdza atnest padzerties. Kad kāds pie kases palūdza ūdeni, sakot, ka naudas gan neesot līdzi, sekoja pilna glāze un jautrs dialogs: „Bet tas ir no krāna…” – „Nu labi, tas taču ir tikai Kareļins!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ūdeni Kareļinam! Kostja izdziedājis sausu muti!

Jāpiebilst, ka TV skatītājiem aktieris labi pazīstams pēc Kostjas lomas seriālā "Viņas melo labāk". Viņš gan varētu secināt, ka pirms astoņiem gadiem, kad ar "Gapoljeriem" Spēlmaņu naktī uzstājās pirmo reizi, „zāle bija zaļāka” un glāzes bija pilnākas.

Taču tas nenozīmē, ka pasākumā trūka jautrības. Vakara gaitā tika arī pārcilātas runas par to, kas tad laupījis banketu.

Uzmanīgākie pasākuma skatītāji to varēja nojaust jau ceremonijas laikā, kad tās vadītājs Lauris Subatnieks piesauca „pa skuju taku” aizgājušo kādreizējo "Aizkraukles banku", kā dēļ izpalikuši grezni priekšnesumi ar slavenu orķestru piedalīšanos.

Kā izrādās, šā paša iemesla dēļ arī cietusi ballīte. Proti, līdz šim "Spēlmaņu nakti" (līdzīgi kā daudzus kultūras pasākumus) atbalstījuši pazīstamie kultūras mecenāti – Ināra un Boriss Teterevi. Taču līdz ar "ABLV Bank" likvidāciju cietušas arī Teterevu finanses, kā dēļ naudas banketam neesot sanācis.

To, kādi pārīši apmeklēja "Spēlmaņu nakti", kā bija saģērbušās iznesīgākās dāmas un kādas lustes teātrī īsti notika, lasiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns".