Latviešu skandāls Amerikā. Misāne nāvīgi apvainojusies
Slavenības
2009. gada 15. septembris, 07:55

Latviešu skandāls Amerikā. Misāne nāvīgi apvainojusies

Jauns.lv

Amerikā mītošā bijusī modele Inese Misāne neslēpj, ka ir nikna uz latviešu modes mākslinieku Ati Artemjevu. „Neliedzu cilvēkam palīdzību grūtā brīdī, bet viņš to nekrietni izmantoja gandrīz gada garumā,” ir sarūgtināta Misāne.

Bijusī modele Inese Misāne dzimusi Salacgrīvā, bet jau daudzus gadus par savām mājām sauc Ameriku. Pirms trim gadiem no Ņujorkas viņa pārcēlās uz dzīvi Kalifornijā, kur iegādājās īpašumu gleznainajā Malibu pludmalē. Māja atrodas Klusā okeāna krastā netālu no Losandželosas, rajonā, kuru par savējo izraudzījušās tādas pasaules mēroga slavenības kā Pamela Andersone un Britnija Spīrsa. Dzīvodams Kalifornijā, Malibu mitinājies angļu futbola zvaigzne Deivids Bekhems ar ģimeni.

Malibu mājā bieži uzņem latviešus

Pirms divarpus gadiem Ineses Misānes mājvietā ciemojās arī žurnāls „Kas Jauns”. Tolaik eksmodele, laipni izrādot, kā iekārtojusies, atklāja, ka priekšā vērienīgi remontdarbi un tad māja izskatīšoties pavisam citādi. „Mani aizrauj tas, uz ko tagad esmu parakstījusies. Vienmēr esmu vēlējusies savu māju pilnībā izveidot un iekārtot pati. Jā, no ārpuses mājiņa izskatās maza un, iespējams, necila, taču tā ir pietiekami plaša, turklāt izstaro milzīgi pozitīvu enerģiju. Pieļauju iespēju, ka mājai tiks uzcelts vēl kāds papildu stāvs. Gribu lielus logus no grīdas līdz griestiem, pašu māju, iespējams, nokrāsošu saulaini iedzeltenā tonī, garāžu, kurai ir trīs lieli logi, pārtaisīšu vai nu par vēl vienu guļamistabu, vai arī par apģērbu garderobi,” plānos dalījās Inese. Pērn mājas labiekārtošanas darbi beidzās, un vislielākais prieks pašai Misānei bija par dārza vidū izbūvēto plašo āra baseinu.

Pie bijušās modeles Malibu itin bieži ciemojas tautieši no Latvijas. Pirms dažiem gadiem Misānes kompānijā līksmoja vairāki basketbola izlases puiši, kā arī dziedātājas Ella un Rūta Reinika, bet pērn rudenī Ineses dzimšanas dienā pie gaviļnieces viesojās aktrise Agnese Zeltiņa un režisors Miks Ozoliņš. Savulaik Misānes ciemiņu vidū bijuši arī „Prāta vētras” dalībnieki.

Īrnieks Artemjevs pret pašas gribu

Inese allaž atzinusi, ka priecājas par iespēju Amerikā satikt latviešu draugus un paziņas, jo īpaši tāpēc, ka pati dzimtenē viesojas vien vidēji reizi gadā. Tomēr nu Misāne neslēpj, ka nākamreiz rūpīgi apsvērs, kurus latviešus uzņemt savā mājā un kurus vairs nekad nelaidīs pār slieksni.

Bijušo modeli līdz baltkvēlei sadusmojis Latvijā pazīstamais modes mākslinieks Atis Artemjevs. „Ļaudis mani jau brīdināja, ka šis cilvēks nav uzticams, turklāt iedzīvojies lielos parādos, un tas arī bijis no iemesliem, kāpēc viņš aizbrauca no Latvijas. Tomēr, tā kā viņa kolēģis Aleksandrs Bibergals ļoti lūdza izpalīdzēt un ļaut Atim uz trim dienām apmesties pie manis, neatteicu. Beigu beigās šīs trīs solītās dienas ievilkās gandrīz gada garumā — manā mājā Artemjevs nodzīvoja gandrīz desmit mēnešus. Turklāt — tā kā viņam nebija ne kapeikas pie dvēseles, visu šo laiku cilvēks bez mazākās kauna sajūtas arī ēda uz mana rēķina,” stāsta Misāne. Viņas regulāros mudinājumus sākt domāt par citas dzīvojamās telpas īrēšanu Atis izlicies nedzirdam.

Žurnāls „Kas Jauns” jau vēstīja, ka aizvadītā gada nogalē modes mākslinieki Atis Artemjevs un Aleksandrs Bibergals, neinformējot pat draugus, negaidīti aizbrauca no Latvijas, lai meklētu laimi Amerikā. Diemžēl atklājās, ka Artemjevam aiz muguras palicis pamatīgs nesmukums... Aizbraucot no Latvijas, Atis dzimtenē atstāja vīlušos klientus un sadarbības partnerus, lielus parādus, kā arī sāpinātus draugus.

Pats aizbrauc, parādi un šmuce paliek

Gada sākumā Kas Jauns atklāja, ka Ata Artemjeva pirmais modes veikals „Black”, kas ar lielu pompu divos stāvos pērn pavasarī atvērts „Berga bazārā” Rīgā, pēc īpašnieka aizbraukšanas slēgts. Turklāt pat vairākus mēnešus pēc tā darbības pārtraukšanas Artemjevs nesteidza segt parādu par telpu īri. To oficiāli apstiprināja arī „Berga bazāra” vadība, konkrētu summu gan neatklājot. Viņi arī atzina, ka veikala telpas modes mākslinieks pametis pavisam pēkšņi, īpašniekus par to laikus nebrīdinot.

Šis gadījums uzjundīja dažādas aizkulišu runas, un par Artemjeva pazušanas iemesliem „zinātāji” stāstīja visneticamākās lietas. Populārākā versija vēstīja, ka modes mākslinieks no veikala seifa nočiepis 10 000 latu un ar šo naudu kabatā devies meklēt laimi Amerikā. Artemjeva veikala bijušais vadītājs šīs runas pilnībā gan neapstiprināja, tomēr nenoliedza, ka šmuce bijusi. Nauda pirms aizbraukšanas esot ņemta, taču ne no seifa, un arī summa neesot tik iespaidīga. Vairāk informācijas viņš neizpauda, vien bilda, ka vēl gaidāmi tiesu darbi.

Nelāga pieredze ar Artemjevu gada nogalē bijusi arī kādai līgavai, kura pie izdaudzinātā modes mākslinieka vēlējās pašūdināt sev greznu kleitu. Tas nav lēts prieks, it īpaši, ja to darina pie slavena dizainera, tādēļ pāris simtu latu iepriekšēja iemaksa tērpa materiālam šķita pavisam normāla lieta, un līgava ar nepacietību gaidīja rezultātu. Tomēr kleitas pielaikošana tā arī nenotika, jo decembra dienā, kad tā bija paredzēta, Artemjevs jau bija devies pāri okeānam uz ASV. Par laimi, līgava savā kāzu rītā tika arī pie kleitas, tiesa gan, cita mākslinieka darinātas. Taču iemaksāto naudu un mākslinieka Artemjeva darinājumu viņa, visticamāk, gaida vēl šobaltdien...

Apņem sievu, lai varētu palikt ASV

Kā zināja stāstīt Artemjeva paziņas Latvijā, jau pāris mēnešus pēc aizbraukšanas Atis dižojies, ka Amerikā viņam klājas lieliski. Modes mākslinieks paguvis gan apmeklēt „Grammy” balvu pasniegšanas ceremoniju, gan ballējies kopā ar viesnīcu tīkla „Hilton” mantinieci ballīšu karalieni Parisu Hiltoni. Tiesa, neilgu laiku pēc ierašanās Amerikā Atis Artemjevs esot paguvis saplūkties ar savu ceļabiedru un amata brāli Aleksandru Bibergalu. Par modes mākslinieku nesaskaņām zina teikt arī Inese Misāne. Pēc Misānes sacītā, konflikts izcēlies naudas dēļ, ko Artemjevs palicis parādā Bibergalam.

Bijusī modele ar nožēlu atzīst, ka, pēc viņas novērojumiem, Atis Artemjevs nepilna gada laikā nav spējis noenkuroties arī Losandželosā. „Lai gan visu šo laiku viņš izmantoja manu viesmīlību un nekādu tēriņu, piemēram, par īres maksu, viņam nebija, nemanīju, ka viņš ko darītu profesionālajā jomā. Neizskatījās arī, ka viņš būtu noskaņots darbam kā tādam. Manā mājā viņš slaistījās un pat nepiedāvāja savu palīdzību mājas darbos. Kaut gan — ko var gribēt no tāda smalka dizainera — tādi kā viņš jau lielākoties neprot pat naglu sienā iesist,” ironizē Misāne. Pēc Ineses vārdiem, daudz naskāks viņas „piespiedu īrnieks” bijis uz izklaidēm — gan vedis ciemos puišus, gan izklaidējies lielpilsētā.

Misāne izstāsta arī vēl kādu pikantu faktu: „Lai iegūtu „zaļo karti” jeb pastāvīgu uzturēšanās atļauju Amerikā, jūlijā Artemjevs apprecējās ar vienu amerikāņu meiteni. Saprotams, ka nekādu jūtu viņiem tur nav, jo Atis taču pats neslēpj, ka ir citādi seksuāli orientēts.” Pati Misāne kāzu ceremonijā nav piedalījusies. „Formalitātes viņi nokārtoja vieni paši, pa kluso. Nekādu kāzu jau nemaz nebija, tikai sarakstīšanās.”

No Artemjeva sabiedrības Misāne atbrīvojusies vien augusta sākumā, kad viņas māju Malibu modes mākslinieks atstājis, pat neatvadīdamies. „Tfu, tfu, tfu, beidzot viņš ir prom,” atvieglota jūtas Inese Misāne. „Viņš aizlaidās, kad pati nebiju mājās. Pieļauju, ka baidījās, ka pieprasīšu norēķināties par dzīvošanu. Ļoti ceru, ka nekādu mantu mājās tagad netrūkst…”

Inta Mengiša/Foto: Inta Mengiša, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva