Grieķijā restorāni jūras temperatūras dēļ spiesti aizvākt no ēdienkartes populāru ēdienu
foto: Pexels.com/@Nadin Sh
Grieķijā iecienītā jūras velte - mīdijas.
Tūrisms

Grieķijā restorāni jūras temperatūras dēļ spiesti aizvākt no ēdienkartes populāru ēdienu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Pēdējos pāris gados Grieķija gandrīz visvairāk vasaras atpūtai populāro valstu vidū cieš laika apstākļu kataklizmu dēļ - no ekstrēma karstuma, sausuma un mežu ugunsgrēkiem līdz lietusgāzēm un plūdiem. Tas ne labākajā veidā ietekmē valsts tūrisma sektoru, kas ekonomikai nes būtiskus ienākumus.

Tagad zem sitiena nonācis populārs ēdiens grieķu tavernās, ko viņi spiesti izslēgt no ēdienkartes. Jau otro reizi trīs gadu laikā rekordaugstās jūras temperatūras ietekmē mīdiju vākšanu Grieķijas ziemeļos, kur vietējie lauksaimnieki paziņoja par nozvejas kritumu 2024. gadā par 90%. Arī nākamais gads var izrādīties neveiksmīgs, raksta "The Independent".

Tāpat kā citas Vidusjūras valstis, arī Grieķija ir īpaši pakļauta klimata pārmaiņām, kas šogad ir izraisījušas mēnešiem ilgas temperatūras virs vidējā, sausumu un mežu ugunsgrēkus. Tā dēļ cieta daudzas lauksaimniecības kultūras, ieskaitot kastaņus, ābolus un ķiršus.

Zinātnieki vienlaikus saka, ka ekstrēmie laika apstākļi, kas saistīti ar globālo sasilšanu, var radīt arī nopietnu kaitējumu Grieķijas akvakultūrai (ēdamo ūdens organismu audzēšana).

2024. gada jūlijā valsti pāršalca virkne siltuma viļņu, kā dēļ jūras temperatūra Tērmaikas līcī, tās pamatmīdiju ražošanas rajonā, dažu dienu laikā pārsniedza 30 grādus pēc Celsija - un tas ir pārāk karsti mīdiju izdzīvošanai.

"Tas parāda pat visskeptiskāk noskaņotajiem, ka klimata krīze jau ir šeit... Mēs esam ļoti tuvu mīdiju audzēšanas sabrukumam Grieķijā, tāpēc valstij ir jāatbalsta šie cilvēki (vietējie lauksaimnieki)," sacīja jūras ekosistēmas pētījošais biologs Kosts Kukaras.

Saskaņā ar Grieķijas akvakultūras ražotāju organizācijas (HAPO) datiem, ēdamo ūdens organismu audzēšanas apjoms Grieķijā 2021. gadā bija vairāk nekā 619 miljoni eiro, kas ir trešais rādītājs Eiropā aiz Francijas un Spānijas. Tā ir starp galvenajiem Vidusjūras mīdiju ražotājiem Eiropā un eksportē gandrīz 20 tūkstošus tonnu, ko ik gadu audzē mazie ģimenes uzņēmumi, kas tagad piedzīvo grūtus laikus.