Drošības un aizsardzības industrijas uzņēmumi dibina kompetences centru ‘’DefInno’’
foto: Publicitātes
SIA ‘’DefInno’’ galvenais uzdevums būs kļūt par platformu, kur, apmainoties ar informāciju projektu īstenošanas gaitā, rodas jauni pētniecības un inovāciju projekti.
Bizness un ekonomika
2024. gada 22. augustā, 16:43

Drošības un aizsardzības industrijas uzņēmumi dibina kompetences centru ‘’DefInno’’

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Drošības un aizsardzības industrijas uzņēmumi ir nodibinājuši kompetences centru ‘’DefInno’’ un tas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā. Tā dibinātāji ir Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija), SIA ‘’Armgate’’, SIA ‘’Belss’’, SIA ‘’Energolukss’’, SIA ‘’DATI Group’’, SIA ‘’Pelegrin’’, SIA ‘’TETERS’’ un SIA ‘’VIZULO’’.

SIA ‘’DefInno’’ mērķis kā inovāciju klasterim ir paaugstināt drošības un aizsardzības nozarēs strādājošo uzņēmumu konkurētspēju, kā arī uzņēmumu un izglītības un pētniecības iestāžu sadarbību jaunu produktu, pakalpojumu un tehnoloģiju attīstībā atbilstoši nacionālā, Eiropas Savienības un Ziemeļatlantijas Līguma organizācijas līmenī noteiktajām prioritātēm iekšējai un ārējai drošībai. Tam tiks piesaistīts privātais un publiski pieejamais finansējums.

SIA ‘’DefInno’’ valdes locekle un DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle: ‘’Sākotnēji identificētie pētniecības un attīstības virzieni paredzēti investīcijām jaunu digitālo tehnoloģiju un produktu izstrādei aizsardzības un drošības jomā sadarbībā ar DAIF Latvija biedriem Latvijā un ārvalstīs. Ņemot vērā izaugsmes potenciālu, darbs noritēs tādās jomās kā kiberdrošība, mākslīgais intelekts, digitālie rīki, virtuālās tehnoloģijas un autonomās sistēmas. Kopīgi tiks attīstīti produkti un tehnoloģijas aizsardzības un drošības industriju ražošanas digitalizācijai, ietverot infrastruktūras un energoefektivitātes attīstību, ilgtspējīgu mobilitāti un transporta risinājumus.’’

SIA ‘’DefInno’’ galvenais uzdevums būs kļūt par platformu, kur, apmainoties ar informāciju projektu īstenošanas gaitā, rodas jauni pētniecības un inovāciju projekti. Tas paredz sadarbību ar līdzīgām organizācijām Latvijā un ārvalstīs, ES iestādēm un NATO aģentūrām, ekselences centriem un nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu jaunas iespējas starpnozaru un starptautisku projektu attīstīšanai. Sadarbības iespējas tiks rastas, īstenojot mērķtiecīgus pasākumus, tīklošanās aktivitātes, kā arī piesaistot citu nozaru organizāciju pārstāvjus pieteikto starpnozaru vai starptautisko projektu izvērtēšanai.

Aizsardzības un iekšējās drošības uzņēmumu attīstības vektoru un nozaru augsto pieprasījumu nosaka virkne politikas plānošanas dokumentu un normatīvo aktu nacionālā, ES un NATO līmenī. Piemēram, Nacionālā drošības koncepcija un Valsts aizsardzības koncepcija, kā arī NBS attīstības plāns 2025.–2036. gadam, Vadlīnijas aizsardzības un drošības industrijas iesaistes aizsardzības spēju stiprināšanā un Aizsardzības industrijas likums; ES Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorāta “Eiropas Aizsardzības industrijas stratēģija’’ un ‘’Eiropas Aizsadzības industrijas programma’’ un NATO 2022. gada ‘’Stratēģiskais koncepts’’, kā arī Viļņas (2023.gada) un Vašingtonas (2024.gada) lēmumi par aizsardzības industrijas attīstību.

Kas ir dibinātāji

  • DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un pētniecību pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvieno 125 uzņēmums, izglītības un pētniecības iestādes, kā arī asociētos biedrus - tādus ievērojamus ārvalstu militāros ražotājus kā General Dynamics European Land Systems Santa Barbara Sistemas (Spānija), RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS un Israel Aerospace Industries (Izraēla), Rheinmetall BAE Systems Land (Lielbritānija), KONGSBERG (Norvēģija), Lockheed Martin Corporation (ASV), MBDA France (Francija), Thales Polska (Polija), SAAB (Zviedrija), EuroSpike un Theissen Training Systems (Vācija) u.c. Latvijas biedru - uzņēmumu apgrozījums 2023.gadā bija 1,66 miljardi eiro, bet eksports sastādīja 347,6 miljoni eiro. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā un iekļaujas Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas darbā. Eiropas līmenī konsultācijas norisinās ar Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorātu un Eiropas Aizsardzības aģentūru, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.
  • Armgate ir viens no vadošajiem drošības, laboratorijas aprīkojumu un zinātnisko iekārtu piegādātājiem Latvijā, dibināts 1994. gadā. Uzņēmums piedāvā drošības kontroles un analītisko iekārtas valsts un privātā sektora klientiem. Uzņēmums specializējas augstehnoloģisku drošības un laboratorijas iekārtu integrācijā, kā arī inovatīvu produktu izstrādē drošības un medicīnas jomā.
  • Belss ir vadošais aizsardzības sakaru integrētājs Baltijas reģionā, kas piedāvā inovatīvus risinājumus kopš 1994. gada. Uzņēmums specializējas dažādu militāro un civilo komunikāciju tīklu projektēšanā un īstenošanā, kā arī nodrošina plašu militārās un civilās tehnikas klāstu.
  • DATI Group ir viens no vadošajiem IT infrastruktūras uzņēmumiem Latvijā, kas piedāvā risinājumus mākoņtehnoloģiju, sistēmu integrācijas, IT drošības un analītikas jomā. Uzņēmums darbojas gan vietējos, gan starptautiskos pētniecības un attīstības projektos.
  • Energolukss ir vadošais uzņēmums Baltijā, kas specializējas nepārtrauktas un rezerves elektroapgādes risinājumu piegādē, uzturēšanā un remontā. Dibināts 1997. gadā, uzņēmums piedāvā pilnu servisu, kas ietver elektroenerģijas ģeneratorus, nepārtrauktās barošanas iekārtas (UPS), saules enerģijas risinājumus un elektrisko automobiļu uzlādes iekārtas.
  • Pelegrin ir inovatīvs uzņēmums, kas specializējas viedās enerģētikas un mobilitātes risinājumos, īpaši izstrādājot ultralight hibrīd-lidmašīnas, kuras var izmantot militārajām un civilajām vajadzībām.
  • Teters ir Latvijas inženierspēju uzņēmums, kas specializējas militāro un dubultās pielietošanas produktu izstrādē, ražošanā un piegādē tiesībaizsardzības iestādēm, militārajām un valdības aģentūrām. Uzņēmums ir pazīstams ar inovatīviem produktiem, apmācībām un apkalpošanu.
  • Vizulo ir iesaistījies vairākos pētniecības projektos, lai uzlabotu savu konkurētspēju un attīstītu jaunas energoefektīvas apgaismojuma tehnoloģijas. Vizulo turpina paplašināt savu darbību, izstrādājot jaunus risinājumus gan pašvaldībām, gan uzņēmējiem, lai nodrošinātu drošāku un videi draudzīgāku apgaismojumu.