foto: Shutterstock
Kļūdas dēļ Lietuvā kāds kļūst ellīgi bagāts - 115 eiro vietā iegūst vairāk nekā 5,5 miljonus eiro
Persona nenoliedza, ka veicis valūtas maiņu, lai izmantotu sistēmas kļūdaino maiņas kursu
Bizness un ekonomika
2024. gada 1. marts, 18:50

Kļūdas dēļ Lietuvā kāds kļūst ellīgi bagāts - 115 eiro vietā iegūst vairāk nekā 5,5 miljonus eiro

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lietuvas Apelācijas tiesa ir izskatījusi civillietu par to, vai kādam pastāvīgajam elektroniskās naudas maiņas iestādes klientam, kurš tehniskas kļūdas dēļ samainīja eiro pret Singapūras dolāriem ar desmitiem tūkstošu reižu augstāku kursu, ir jāatmaksā kļūdaini saņemtā nauda, teikts Lietuvas tiesu paziņojumā presei.

Tiesa ir atcēlusi Apgabaltiesas lēmumu un atzinusi darījumus par spēkā neesošiem, kā arī piespriedusi pircējam atmaksāt maiņas iestādei neatgūto naudu - vairāk nekā 500 000 eiro, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs Lrt.lt. Sākumā tika vēstīts, ka minētā persona ir Lietuvas pilsonis, bet pēc tam tika izplatīts precizējums, ka šis cilvēks nav lietuvietis.

Lietā tika konstatēts, ka persona bija izmantojusi Lietuvā licencētas maiņas iestādes pakalpojumus, lai noguldītu līdzekļus, veiktu pārskaitījumus, norēķinus un valūtas maiņu. Kad valūtas maiņas sistēmā radās tehniskas problēmas, kas ļāva visiem klientiem vairākas stundas mainīt eiro pret Singapūras dolāriem pēc kursa, kas bija gandrīz 48 000 reižu augstāks par valūtas maiņas kursu, minētā persona vispirms mainīja 1 eiro, pēc tam 10 eiro, 4 eiro un 100 eiro pēc nepareiza kursa, bet pēc tam daļu konvertēto Singapūras dolāru mainīja atpakaļ pret eiro pēc parastā kursa.

Tādējādi dažu stundu laikā persona, kas veica strīdīgos valūtas maiņas darījumus, 115 eiro vietā ieguva vairāk nekā 5,5 miljonus eiro. Daļu no šiem līdzekļiem - vairāk nekā 1 miljonu eiro - persona drīz vien pārskaitīja uz citiem saviem un trešo personu bankas kontiem, kā arī kriptovalūtu biržās.

Lietuvas Apelācijas tiesas tiesnešu kolēģija, kas izskatīja lietu, konstatēja, ka valūtas maiņas punkts bija paredzējis noslēgt strīdīgos darījumus pēc pašreizējā eiro un Singapūras dolāra maiņas kursa, taču kļūdas dēļ tehniskajā sistēmā tas bija nepareizi izteicis savu gribu un darījumus noslēdza pēc nepareiza maiņas kursa.

Tika konstatēts, ka valūtas maiņas punkta sistēma neļāva automātiski apmainīt eiro pret Singapūras dolāriem pēc nepareiza kursa, tāpēc persona vispirms mēģināja veikt manuālu maiņu un pēc šīs operācijas veiksmes manuāli apmainīja vēl 114 eiro. Persona nenoliedza, ka veicis valūtas maiņu, lai izmantotu sistēmas kļūdaino maiņas kursu, jo saprata, ka, mainot 115 eiro, viņš varētu saņemt aptuveni 8 miljonus Singapūras dolāru. Viņš to izdarīja, manuāli veicot valūtas maiņu.

Apelācijas tiesa uzsvēra, ka persona, kas noslēdza attiecīgos darījumus, apzinājās valūtas maiņas sistēmas kļūdu un izmantoja to, lai gūtu peļņu. Šīs personas rīcības rezultātā valūtas maiņas uzņēmumam tika nodarīti zaudējumi vairāk nekā 5,5 miljonu eiro apmērā. Tiesa konstatēja, ka prasība valūtas maiņas uzņēmumam veikt darījumus bija pretrunā taisnīguma, saprātīguma un samērīguma principiem, un tāpēc atcēla darījumus, piemērojot restitūciju, t. i., atjaunojot pušu stāvokli, kāds tām bija pirms darījumu noslēgšanas.

Valūtas maiņas uzņēmums nekavējoties izlaboja kļūdu savā sistēmā un reaģēja, izsekojot personas veiktos maiņas darījumus un pārskaitījumus un anulējot tos, tādējādi atgūstot daļu līdzekļu. Tomēr uzņēmumam neizdevās atgūt līdzekļus, kurus persona jau bija paspējusi pārskaitīt citām personām, un ar Apelācijas tiesas spriedumu tika piespriests, ka personai ir jāapmaksā valūtas maiņas uzņēmumam summa 513 059,54 eiro apmērā.

Tēmas