foto: LETA
Lietuvā protestētāji panāk savu - gāzei krietni samazina nodokli. Deputāts: "Vairs nebūs jābrauc ar gāzes baloniem uz Latviju"
Bizness un ekonomika
2024. gada 16. februāris, 06:55

Lietuvā protestētāji panāk savu - gāzei krietni samazina nodokli. Deputāts: "Vairs nebūs jābrauc ar gāzes baloniem uz Latviju"

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Seims ceturtdien nolēmis, ka no marta akcīzes nodoklis sašķidrinātajai naftas gāzei  tiks samazināts vairāk nekā 23 reizes - no 304 eiro līdz 13 eiro par tonnu.

Samazināt akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei nesenajās protesta akcijās pieprasīja lauksaimnieki.

Valdība bija ierosinājusi noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā.

Tajā pašā balsojumā tika atcelti ierobežojumi lauksaimniekiem izmantot marķēto dīzeļdegvielu. 

108 deputāti balsoja par, neviens nebija pret, bet pieci deputāti atturējās.

Seima Lauku lietu komitejas deputāts Ķēstutis Mažeika sacīja, ka akcīzes nodokļa samazinājums sašķidrinātajai naftas gāzei visvairāk skars iedzīvotājus, nevis lauksaimniekus.

"Šodienas lēmums skar nevis lauksaimniekus, bet drīzāk iedzīvotājus, īpaši tajās teritorijās, kur izmanto gāzi, jo pēdējā laikā cilvēki aktīvi brauc ar baloniem gan uz Latviju, gan uz Poliju, pērk tur, un tas ir jūtams. Šie cilvēki visvairāk izjutīs ietekmi, savukārt lauksaimnieki izmaiņas, visticamāk, izjutīs tikai vasarā," pēc balsojuma Seimā žurnālistiem sacīja Mažeika.

Grozījumus akcīzes nodokļa likumā pieprasīja lauksaimnieki, kuri janvārī Viļņā rīkoja plaša mēroga protestus. Lauksaimnieki aicināja politiķus atcelt sašķidrinātās naftas gāzes akcīzes nodokļa palielinājumu, kas stājās spēkā no janvāra, un atjaunot dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa atbrīvojumu viņu transportlīdzekļiem. 

Vides ministrs Simons Ģentvils trešdien sacīja, ka zems akcīzes nodoklis sašķidrinātai naftas gāzei veicinātu turpmāku šī produkta importu no Krievijas. Turklāt viņš teica, ka šāds tarifs atturētu mājsaimniecības un uzņēmumus no investīcijām mazāk piesārņojošā degvielā. 

Pēc viņa domām, ar šo lēmumu parlaments atkāpjas no kursa samazināt piesārņojumu un aktīvi cīnīties pret klimata pārmaiņām.