Virtuālā realitāte – 5 biežāk uzdotie jautājumi un atbildes
Foto: Pexels.com/fauxels
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 13. novembris, 10:00

Virtuālā realitāte – 5 biežāk uzdotie jautājumi un atbildes

Reklāmas projekts

Virtuālā realitāte – ikviens par to ir dzirdējis, bet ne visi saprot, kas tas ir, kā tas strādā un kur to izmanto. Tā kā izglītota sabiedrība ir veiksmīga sabiedrība, aicinājām talkā izklaides parka “GUNSnLASERS” VR room Riga speciālistus, kuriem vaicājām pēc atbildēm uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par un ap VR. Lasi tās turpinājumā un uzzini aizraujošu informāciju, kas būs aktuāla arī Tev!

1. Kas ir virtuālā realitāte?
Virtuālā realitāte jeb VR ir mākslīgi radīta 3D jeb 3 dimensiju vide, kas veidota ar datora simulāciju palīdzību, radot attēlus, skaņas un video, kas izskatās, izklausās un “jūtas” kā reālā pasaulē. Taču VR neeksistē fiziskajā pasaulē, bet gan ir digitālās pasaules sastāvdaļa.

2. Kā darbojas virtuālā realitāte?
Attēli, skaņas un video tiek veidoti tā, lai izveidotu mākslīgas pasaules, kas no VR skatītāja jeb lietotāja skatu punkta atgādina reālo pasauli teju visos iespējamajos veidos. Lai iesaistītos VR pasaulē, lietotāji izmanto virtuālās brilles un citu aprīkojumu. Tā ir ierīce, ko liek uz galvas un ļaujas piedzīvojumiem, ko piedāvā virtuālā realitāte Rīgā, Londonā, Parīzē vai jebkurā citā pasaules malā. Šī tehnoloģija ir pieprasīta un populāra daudzviet, aizvien lielāku interesentu skaitu piesaistot arī pie mums, Latvijā.

Izmantojot virtuālās brilles, lietotāja smadzenes tiek apmānītas, liekot tām domāt, ka lietotājs ir fiziski klātesošs vidē, kas patiesībā ir datora simulācija. Tas ir veids, kā nokļūt un piedzīvot ko tādu, kas reālajā pasaulē nebūtu iespējams dažādu iemeslu dēļ.

3. Kādi ir VR pielietojumi?
Virtuālā realitāte Rīgā, gan arī citur pasaulē ir pielietojama vairākās nozarēs, piemēram, likumu sargāšanas jomā, aizsardzībā, medicīnā, izklaidē, inženierijā, arhitektūrā, interjera dizainā, sportā un izglītībā:

●    kā mācību procesa instruments, kas palīdz izglītot skolēnus un studentus un sniedz jaunas iespējas un pieeju mācībām;
●    medicīnā, lai palīdzētu ārstiem diagnosticēt pacientus, samazinot nepatīkamo diagnostisko procedūru daudzumu un padarot pacienta laiku medicīnas iestādē patīkamāku. Apvienojot izglītību un medicīnu, virtuālā realitāte palīdz veikt medicīnisko procedūru simulācijas, palīdzot medicīnas skolu studentiem pielietot teorētiskās zināšanas praksē;
●    ļaujot gala rezultātu izpētīt pirms izstrādes process, tādā veidā ietaupot gan laiku, gan finanšu līdzekļus u.c.

Nemaz nerunājot par VR pielietošanu inženierijā, ēku būves nolūkos, nekustamo īpašumu tirgū u.c. jomās. Taču virtuālā realitāte un virtuālās brilles nav paredzētas tikai darbam un izglītībai. Tās ir lieliski piemērotas arī atpūtai un patiesi aizraujošai izklaidei VR room Riga un citos virtuālās realitātes izklaides centros. Tieši izklaides industrija ir lauciņš, kurā virtuālā realitāte pašlaik ir attīstījusies visspēcīgāk, piedāvājot cilvēkiem unikālas atpūtas iespējas. VR spēļu klāsts ir tik plašs, ka ikviens atradīs sev ko piemērotu - gan tie, kuriem patīk dažādas kaujas simulācijas spēles, gan tie, kuri priekšroku dod sportam vai zinātniskai fantastikai.
 
 

Foto: Pexels.com/ThisIsEngineering

4. Kādas ir VR priekšrocības?
Par spīti gana daudzajiem tās trūkumiem, virtuālā realitāte sabiedrībai un VR lietotājiem sniedz vairākus ieguvumus. Uzzini par tiem turpinājumā!

Uzlabota lietotāja pieredze
Izmantojot VR priekšrocības, ir iespējams uzlabot filmu skatīšanās, ziņu lasīšanas un videospēļu spēlēšanas pieredzi – uzliec virtuālās brilles un iejūties filmas tēlu ādā, jo, pateicoties šai ierīcei, smadzenes tiks apmānītas un radīsies sajūta, ka Tu patiesībā esi daļa no filmas vai spēles, nevis tikai skatītājs jeb spēlētājs, kas notiekošo vēro no malas.

Iespējams, nākotnē ar VR palīdzību arī video zvani iegūs citu “garšu”, ļaujot lietotājiem sajust īstu klātbūtnes efektu. Tas ievērojami uzlabos savstarpējo saikni starp cilvēkiem, kas dzīvo dažādās pasaules valstīs.

Iespēja “pārveidot reālo pasauli” atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām
Apzināti “pieslēdzoties” reālajai pasaulei un pavērojot, paanalizējot to, bieži nonākam pie atziņas, ka pasaule nav tāda, kādai tai “vajadzētu” būt, un ka mums pār to nav nekādas kontroles, ka mēs nevaram ienest vēlamās izmaiņas realitātē. Un tas var uzbangot pamatīgu skumju un bezspēcības vilni. Virtuālā realitāte, savukārt, sniedz iespēju izveidot pašam savu pasauli. Jā, arī virtuāli pārveidot reālo pasauli tā, kā Tu uzskati par pareizu, radīt savu ideālo realitāti, tostarp padarot ikdienas darbus un Tavas dienas gaitas foršākas.

Uz šo priekšrocību var raudzīties arī pragmatiskāk, piemēram:
●    izveidojot sava mājokļa virtuālo remontu, lai saprastu savas vēlmes un vajadzības;
●    uzlabojot mājas pagalmu ar dažādām ziedu dobēm, lai objektīvi novērtētu kopējo ainavu;
●    nokļūtu kādā skaistā pasaules vietā un izbaudītu tādas sajūtas, ko var gūt tur esot realitātē u.c.

Virtuālā realitāte var palīdzēt uzlabot noskaņojumu.

Droši treniņi ar VR
VR likumu sargājošo iestāžu un militārās jomas darbiniekiem sniedz iespēju trenēties drošā, dzīvībai un veselībai nekaitīgā vidē, kā arī ļauj izspēlēt dažādus scenārijus, ko reāli dzīvē treniņa vajadzībām būtu teju neiespējami noorganizēt.

Virtuāls eksperiments pirms reālās dzīves pieredzes
Iedomājies situāciju – Tu esi izlēmis, ka gribi doties ceļojumā uz fantastisku pilsētu, ko Tu nekad iepriekš vēl neesi apmeklējis. Kāds ir Tavs nākamais solis? Drošības nolūkos Tu dodies interneta plašumos, lai izpētītu informāciju un atsauksmes par šo burvīgo vietu, pareizi?
Diemžēl, pat pēc kārtīgiem izmeklējumiem un neskaitāmu atsauksmju lasīšanas, daudzi ceļotāji joprojām piedzīvo vilšanos. Virtuālā realitāte ļauj “nonākt” ceļojuma galamērķī un visu apskatīt pašam savām acīm pirms rezervāciju veikšanas, rezultātā ietaupot naudu un saudzējot nervus.

Kā “virtuālu eksperimentu pirms reālās dzīves pieredzes” VR izmanto arī medicīnā, “izmēģinot” sarežģītu operāciju, kā arī citās nozarēs. Uzvelkot virtuālās brilles un simulējot scenāriju virtuālajā pasaulē, lietotājam ir iespēja izmēģināt dažādus scenārijus, redzēt to iznākumus un izvēlēties piemērotāko scenāriju realizēšanai dzīvē.

5. Kādi ir virtuālās realitātes trūkumi un izaicinājumi?
Lai cik aizraujoša un interesanta tā būtu, virtuālā realitāte saskaras ar lērumu izaicinājumu, sākot ar raizēm par lietotāju veselību un beidzot ar privātuma un personīgo datu drošību.

Ir cilvēki, kuri nejūtas labi pēc VR lietošanas, jo fiziskā ķermeņa uzvedība ne vienmēr sakrīt ar to, ko smadzenes “redz” laikā, kad virtuālā realitāte Rīgā aiznes lietotāju piedzīvojumā uz Amazones džungļiem, un šāda disonanse var novest pie nelabuma.

Citi, savukārt, ir sūdzējušies par acu nogurumu un acu sāpēm, kas radušās no pārlieku liela vizuālās stimulācijas daudzuma. Līdzīgi kā tas nonāk, ja ilgstoši ir nācies atrasties pie datora ekrāna. Tāpat virtuālā realitāte var izsaukt jūras slimību iepriekš minētās fiziskās un vizuālās aktivitātes nesakritību dēļ.

Foto: gunsnlasers.lv

 

Pirms mesties piedzīvojumos, ko piedāvā virtuālā realitāte, apdomā šo informāciju un izvērtē, vai Tavs veselības stāvoklis to ļauj darīt droši. Ja jā – esi laipni gaidīts “GUNSnLASERS” Juglas izklaides parkā esošajā VR room Riga virtuālās realitātes istabā!

“GUNSnLASERS” virtuālā telpa Rīgā

Aktīvās atpūtas parks “GUNSnLASERS” visiem interesentiem piedāvā unikālu iespēju - apmeklē VR istabu Rīgā, Mārkalnes ielā 10! Tevi šeit sagaida dažādas VR spēles (ar plašāku piedāvājumu vari iepazīties “GUNSnLASERS” mājaslapā www.gunsnlasers.lv ), un tiem, kas Tavā draugu kompānijā labprātāk paliktu fiziskajā realitātē un neliktu virtuālās brilles, bet redzētu to pašu, ko redzi Tu, piedāvājam VR brillēs redzamo skatīties no malas uz lieliem ekrāniem. Šeit ko sev piemērotu atradīs ikviens. Nāc uz “GUNSnLASERS” un pārliecinies par to pats!

Uz vietas, “GUNSnLASERS” VR istabā, varēsi izmēģināt populāras VR spēles.
•    Beat Saber – šķel blokus, kas ataino mūzikas ritmu un radi melodijas. Būs nepieciešamas arī reaģēšanas prasmes, jo bloki ir dažādos toņos un virzienos, bet Tavs uzdevums ir tos sašķelt pareizā kārtībā. Izbaudi neona gaismas, azartu un lieliskas emocijas!
•    Onward – taktiska un stratēģiska Mil-Sim spēle, kuras laikā Tev būs jāiejūtas karavīru ādā un jāsadarbojas ar savas komandas biedriem, neitralizējot bumbas un gūstot pārākumu pār pretiniekiem.
•    Creed: Rise to Glory – izcila boksa spēle, kurā Tu sacentīsies ar pasaules līmeņa bokseriem un arī pats par tādu kļūsi. Vispirms vari trenēties un apgūt prasmes nelielās cīņās pirms stājies pretim ievērojamam pretiniekam. Būsi pārsteigts, cik reālistiska ir šīs video spēles grafika un skaņu efekti.
•    Arizona Sunshine – Tavs uzdevums ir cīnīties ar zombijiem un izdzīvot karstajā Arizonā. Lielisks veids, kā paaugstināt savu azarta līmeni, gūt lieliskas emocijas un atslēgties no ikdienas stresa un pienākumiem.
•    The Room VR: A Dark Matter – ideāli piemērota spēle tiem, kuri vēlas attīstīt savu loģisko un stratēģisko domāšanu. Risinot dažādas sarežģītības mīklas un uzdevumus, Tev būs jāatrod nākošais pavediens, lai izkļūtu no noslēpumainas vietas.
•    Epic Roller Coasters – vēlies izbraukt pa iespaidīgiem amerikāņu kalniņiem, taču darīt to realitātē ir pārāk bail? Tam ir domāta šī video spēle! Dodies elpu aizraujošā braucienā un izjūtu tieši tādas pašas emocijas, kā to darītu īstajā dzīvē! Spēle piemērota arī jaunākiem bērniem.
•    Carve Snowboarding – tiem, kuriem patīk sports, patiks arī šī spēle. Piedaloties sacensībām un freestyle turnīros, Tu vari “atbloķēt” dažādas ekstras, piemēram, stilīgāku apģērbu, labāku ekipējumu un plašāku mūzikas izvēli. Kļūsti par snovborda profesionāli!
•    Rec Room – virtuāla izklaides vietas, kur vari izbaudīt daudz un dažādas aktivitātes, piemēram, peintbolu. Te satiksies ar jauniem draugiem. Varēsiet kopā izklaidēties un jautri pavadīt laiku.

“GUNSnLASERS” VR Room Riga piedāvājumā ir arī citas spēles dažādām gaumēm. Piemērotas spēles atradīs arī bērni. Uz vietas konsultanti palīdzēs ar aprīkojumu un pastāstīs, kā tas darbojas. Piesaki izklaidi!
 
 

Foto: gunsnlasers.lv

Lai rezervētu laiku VR spēlēm:
●    aizpildi kontaktformu www.gunsnlasers.lv (rezervācija tiks apstiprināta pēc tam, kad ar Tevi telefoniski sazināsies klientu menedžeris);
●    zvani pa tālr. 27274646;
●    raksti ziņu uz info@gunsnlasers.lv jebkurā sev ērtā laikā.

“GUNSnLASERS” virtuālās realitātes istaba strādā katru dienu pēc iepriekš veiktas rezervācijas. Dodies izmēģināt un izbaudīt šīs tehnoloģijas sniegtās priekšrocības uz savas ādas! Virtuālā istaba ir ideāli piemērota jauniešu ballītēm un team building jeb korporatīvajiem pasākumiem.

VR Room Riga “GUNSnLASERS” izklaides centrā Rīgā, Mārkalnes ielā 10, varat ne tikai izmēģināt VR izklaidi, bet arī:
•    uzspēlēt dinamisko lāzertagu jeb lāzera peintbolu;
•    piedalīties stratēģiskajos airsoft mačos;
•    izbraukt ar jaudīgiem elektrokartingiem.

Virtuālā realitāte Rīgā ir ideāla vieta dažādiem pasākumiem – sākot no bērnu dzimšanas dienas ballītēm un klases ekskursijām, beidzot ar vecpuišu ballītēm un lieliem korporatīvajiem pasākumiem. Zvani pa tālr. 27274646 un rezervē laiku atpūtai azartiskā gaisotnē!

Foto: gunsnlasers.lv, fotogrāfs Ainārs Mazjānis

Tēmas