Saldējums ar pievienoto vērtību
SIA Tērvete Food attīstības un pārdošanas vadītāja Evita Štrausa.
Bizness un ekonomika
2023. gada 14. oktobris, 07:35

Saldējums ar pievienoto vērtību

Sadarbības projekts

Jauns.lv

Šo pavisam noteikti varētu saukt par gardāko interviju, kādā sanācis piedalīties. Tās laikā ir iespēja baudīt ne tikai interesantu sarunu ar SIA Tērvete Food attīstības un pārdošanas vadītāju Evitu Štrausu, bet arī našķēties ar gardo un atsvaidzinošo Druvas upeņu sorbetu.

Spēja noturēt bērnības garšas un veidot jaunas – kā tas izdodas, un kā gadu gaitā saglabāt nezūdošo kvalitāti?

Mēs saldējuma gatavošanu uztveram ar atbildību. 37 gadu pieredze nodrošina, ka zinām, kā jāgaršo īstam saldējumam. Saldējums, kas aicina atcerēties bērnības prieka garšu, var tapt tikai no īsta piena un atbilstoši gadu desmitiem lolotām receptēm. Tieši tradicionālie saldējuma veidi – cigoriņu un rozīņu plombīra – pierādījuši sevi kā Druvas absolūtie līderi pārdošanas ziņā.

Runājot par jaunajām garšām – aktīvi sekojam līdzi tendencēm. Šajā procesā liela nozīme ir gan mūsu komandas darbam un ideju lidojumam, gan arī mūsu klientiem un sekotājiem. Jā, Druvas saldējums var lepoties ar kuplu un sirsnīgu sociālo tīklu draugu saimi, kura aktīvi iesaistās arī komunikācijā.

Vasaras saldējuma, kuram vienā vafeļu glāzītē ir iepildītas divas garšas – citronu un plombīra –, ideja dzima, izvērtējot mūsu klientu vēlmes. Pasākumos, kur Druva piedalās ar savu saldējuma stendu, cilvēki ir paraduši pasūtīt vienā vafeļu konusā saldējuma bumbas ar divām dažādām garšām, tāpēc to pašu principu pārnesām uz veikalos pieejamajiem saldējumiem vafeļu glāzītēs. 

Papildus ar prieku iesaistāmies dažādās sadarbībās. Bērnu vecākiem noteikti zināma būs mīļā Tuta un viņas Lapsiņa; Tutas Bio saldējums bērniem ir šā projekta auglis. Tāpat arī sadarbībā ar maiznīcu Lāči tapa īpaša saldējumu sērija Kopā.

Runājot par izejvielām, protams, liela nozīme ir piena kvalitātei. Esam palikuši vieni no retajiem tirgū, kuri saldējuma ražošanā izmanto īstu Latvijas pienu. Citi ražotāji pārsvarā izvēlas iet vieglāko ceļu – lieto piena pulveri un, visbiežāk, ne Latvijā ražotu.

Manā prātā vārdu salikums “piena kvalitāte” parasti saistās ar laboratoriskajām analīzēm, bet jūtu, ka šeit piemērojams plašāks skaidrojums. Ko Druvas saldējumam nozīmē izejvielu kvalitāte un ražošanas kvalitāte?

Laikam jāsaka tā – ilgtspējība.

Mēs – uzņēmums SIA Tērvete Food – esam sastāvdaļa latviešu izveidotā un latviešiem piederošā uzņēmumu grupā Agrolats Grupa. Kopā ar mums šajā grupā darbojas gan lauksaimniecības un lauksaimniecības sadarbības uzņēmumi, gan citi ražošanas uzņēmumi, piemēram, visiem zināmā AS Tērvetes AL, kas ražo visiem zināmo alu Tērvete. Ko tas nozīmē praktiski – cirkulāra un, cik vien var, videi un klimatam draudzīga saimniekošana un pārtikas ražošana.

Agrolats Grupas uzņēmumu saimē ietilpstošais lauksaimniecības uzņēmums AS Agrofirma Tērvete apgādā mūs ar pienu. Tātad ir skaidri zināms ne vien tas, ka šis piens ir laboratoriski atbilstošs saldējuma ražošanai, bet arī, ka gotiņām tiek nodrošināts komforts un labsajūta. Labturība dzīvnieku turēšanā ir piena lopkopības pamats ilgstošai garšīga un kvalitatīva piena ieguvei.

Vēl viens labs piemērs ir gardās vafeļu glāzītes, kurās iepildīts Druvas saldējums. Zem vienas vafeļu glāzītes patiesībā slēpjas vesels stāsts, jo tās mēs paši cepam uz vietas, izmantojot vietējo lauksaimnieku audzēto graudu miltus.

Kā jebkurā procesā, arī Druvas saldējumu ražojot, veidojas bioloģiskie atkritumi – tie tiek vesti uz AS Agrofirma Tērvete, kur kopā ar piena lopkopības atkritumproduktiem tiek pārstrādāti biogāzē, ko savukārt tālāk pārvērš zaļajā elektroenerģijā un siltumenerģijā.

Protams, ir arī izejvielas, kuras Latvijā nevar izaudzēt. Neatliek nekas cits, kā tās ievest no citām valstīm, taču arī tad pārbaudām ražotāju sertifikācijas un izvērtējam to atbilstību Druvas saldējuma kā zīmola, tā ilgtspējas un kvalitātes mērķiem.

Mēdz teikt, ka Latvijā ražotam produktam piemīt liela pievienotā vērtība. Kas ir tā maģiskā pievienotā vērtība Druvas saldējumam?

Kā jau minēju iepriekš – izejvielu daļa. Saldējumu ražojam no maksimāli Latvijā pieejamā. Tas nodrošina izsekojamības daļu un vainagojas ar garantiju par kvalitāti kā mums, tā arī mūsu saldējuma mīļotājiem. Ar to lepojamies – mūsu darbība un mūsu klientu izvēles atbalsta videi un klimatam draudzīgu saimniekošanu. Sākot ar lauksaimniecību un lopkopību līdz pat bioloģisko atkritumu pārstrādei siltumā un elektroenerģijā.

Otrs aspekts varētu būt tāds, ko katram Latvijā dzīvojošajam vajadzētu pieņemt kā mantru. “Kas ražots Latvijā un patērēts jeb nopirkts Latvijā, ceļ mūsu visu latviešu labklājību.”

Tāpat kā mūsu uzņēmumu grupā, tā arī Latvijā kopumā lauksaimniecībā un pārstrādes uzņēmumos tiek nodrošināts milzīgs skaits darba vietu. Uzņēmumi maksā nodokļus, kuri atgriežas pie mums pašiem atpakaļ kā valsts budžets. Piemēram, ja mēs ikdienas izvēlēs dodam priekšroku Polijā ražotiem produktiem vai, piemēram, mandeļu pienam no valstīm ārpus Eiropas Savienības, tad rezultātā mēs atbalstām citu valstu budžetus un citu valstu cilvēku labklājību. Var teikt, ka apzogam paši sevi.

Pēdējos gados vērojama pozitīva tendence – organizācijas, kā arī mediji un žurnālisti arvien vairāk pievēršas šai tēmai. Šogad Latvijā pamanāma kampaņa Izvēlies savējo, ko organizē Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi. Vairāk informācijas iespējams atrast biedrības mājaslapā www.ilgtspejigi.lv.

Nedrīkst aizmirst vēl vienu pievienoto vērtību – reģionu attīstību.

Visuzskatāmākais piemērs grupas ietvaros – biogāzes stacija, kurā pārstrādājam bioloģiskos atkritumus, apsilda veselu ciematu – Kroņauci. Un uzņēmumu saime, kurā ietilpstam, nodrošina darba vietas daudzos reģionos, ceļot cilvēku labklājības līmeni. Aizbrauciet apskatieties, cik Latvijas laukos ir sakopti un skaisti!

Papildus, protams, kā ikviens latviešu uzņēmums, arī rūpējamies par citiem. Mūsu saldējums iepriecina apkārtējo skolu bērnus svētkos, priecējam Latvijas iedzīvotājus neskaitāmos pasākumos, tāpat arī Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem pieejama vesela saldētava, kas ik nedēļu tiek piepildīta ar bezmaksas prieku garšīgā glāzītē.

Jā, šo pievienoto vērtību jāmāk saskatīt un novērtēt. Lielveikalos esmu redzējusi kādus trīs saldējuma garšu veidus, taču pasākumos, kur piedalāties, jau daudz lielāku izvēli. Kur var nomedīt Druvas saldējumu?

Garšu ir daudz un visu gadu pieejamas mūsu ražotnes veikalā Druvā, kā arī internetveikalā www.pasutijumi.tervetefood.lv. Šogad vasaras sezonā atvērām Druvas veikaliņus arī Rīgā. Novērojām lielu cilvēku atsaucību, un mūsu lojālo klientu loks ievērojami paplašinājās.

Stipri turamies arī pie “ražotnes cenu” principa. Rīgas veikaliņos tā bija izteikta tendence – cilvēki jautāja, vai cena par 2,5 l vai 5 l saldējuma iepakojumu tiešām ir tā, kas norādīta uz cenu zīmes.  Un, jā, tā tiešām ir!

Mūsu sociālo tīklu sekotāji ir pirmie, kuri uzzin jaunumus – piegādes datumus, veikaliņu atvēršanos, jaunu garšu idejas. Aicinu tos, kas vēl nav paspējuši, atrast mūs Facebook un Instagram un doties garšu piedzīvojumos kopā!