foto: Publicitātes foto
Paziņoti gada veiksmīgākie preses izdevumi
Bizness un ekonomika
2023. gada 7. jūnijs, 11:39

Paziņoti gada veiksmīgākie preses izdevumi

Jauns.lv

Ikgadējā Latvijas drukāto mediju izdevēju apbalvošanas pasākumā "Preses dienas 2023" vadošie preses tirdzniecības un izplatīšanas uzņēmumi "Narvesen" un "Preses serviss" sveica Latvijas iedzīvotāju 2022. gada iecienītākos preses izdevumus. Uzvarētāji tika apbalvoti 12 nominācijās, ņemot vērā mediju iznākšanas periodiku, pārdošanas rādītājus un tematiku. 8 balvas saņēma izdevniecības "Rīgas Viļņi" radošā kolektīva pārstāvji.

"Mūsdienās informāciju iegūstam daudz un dažādos veidos – gan digitālā vidē, gan no masu medijiem, gan arī nekur nav pazudusi klātienes saruna starp draugiem, paziņām un darba kolēģiem. Tomēr mēs arī redzam, ka drukātie mediji joprojām ir svarīga informācijas ieguves vieta daudziem iedzīvotājiem gan pilsētās, gan varbūt pat vairāk reģionos.

Mūsu tīklā ir ļoti plaša izvēle starp daudz dažādiem žurnāliem un avīzēm – no krustvārdu mīklām, kas ir otrā populārākā kategorija mūsu piedāvājumā, līdz pasaulē labi atzītiem žurnāliem, ko lasa miljoni visā pasaulē.

"Narvesen" tīklā nemainīgi vislielākā preses izdevumu kategorija ir aktualitātes. Tās ir gan ikdienas avīzes, gan iknedēļas avīzes un žurnāli – šīs kategorijas veido tuvu 40% no visām pārdotām kopijām. Ar azartu katru gadu apbalvojam arī debitantus, kas pierāda, ka interese veidot jaunus izdevumus nekur nav zudusi," apbalvošanas ceremonijā norādīja SIA "Reitan Convenience Latvia" ("Narvesen") valdes priekšsēdētāja Dace Dovidena.

foto: Publicitātes foto

Salīdzinot ar citiem gadiem, lielu pārsteigumu starp nominācijām nav. Ir kategorijas, kur ir nemainīgs līderis, piemēram, vispārdotākais nedēļas ziņu laikraksts, kas arī ir ienesīgākais, ir NORD PRINT OŪ filiāles Latvijā izdevums "MK Латвия". Un ir kategorijas, kur katru gadu notiek sīva konkurence, kā tas ir "Visvairāk pārdotais nedēļas ZIŅU žurnāls" kategorijā, kur nemainīgi konkurenti ir žurnāls "Privātā Dzīve" un "Kas Jauns".

Pagājušā gadā līdz ar Krievijas izdoto izdevumu tirdzniecības pārtraukšanu arī Latvijas izdevējiem ir bijusi iespēja 2022. gadā izdot jaunus žurnālus un aizstāt līdz šim pieprasītos izdevumus krievu valodā. To labi pierāda kategorijas "Debija" ieguvēji. Nominācijā "Debija 2022" dominē SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi" izdevumi, sadalot visās trīs vietas: pirmajā ir "Dzīvesstāsti", bet attiecīgi otro un trešo vietu ieguva "Сканворды-cборник" un "Суперсборник сканвордов".

Nominācijas "Visvairāk pārdotais REĢIONĀLAIS LAIKRAKSTS" saraksts ir plašs un ietver lielu Latvijas teritoriju. Reģionālie izdevumi ir ļoti populāri savā pilsētā vai rajonā un nereti ir visvairāk pirktie izdevumi starp daudziem citiem. Šogad līderu trijnieka pirmo vietu ieņem SIA "Kurzemes Vārds" izdevums "Kurzemes Vārds", otrā vietā ir SIA "Izdevniecība Miljons" izdevums "Million" (krievu val.) un SIA "Ventas Balss" izdevums "Ventas Balss" šogad ir trešajā vietā.

foto: Publicitātes foto
SIA "Preses serviss" valdes priekšsēdētājs Jānis Vaivods.

Nominācijā "Visvairāk pārdotais SIEVIEŠU nedēļas un divu nedēļu izdevums" nemainīgi pirmo un otro vietu saņēma SIA "Žurnāls Santa" izdevumi "Ieva" un "Ievas Stāsti", bet balvu par trešo vietu – SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi" izdotais žurnāls "Patiesā Dzīve".

Nominācija "Ienesīgākā TV programma" labi atspoguļo, kā tradicionālie un drukātie mediji var līdzpastāvēt. TV programmas ir pieprasītas un veido ceturto lielāko kategoriju pēc ienesīguma. Pirmo un otro vietu iegūst SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi" izdevumi "Laimīgā Programma" un "Rīgas Viļņi", bet trešo - SIA "Press Distribution Center" izdotā "Televīzijas Programma".

Latvijas drukāto mediju izdevēju apbalvošanas pasākums "Preses dienas 2023"

Ikgadējā Latvijas drukāto mediju izdevēju apbalvošanas pasākumā "Preses dienas 2023" vadošie preses tirdzniecības un izplatīšanas uzņēmumi "Narvesen" un "Preses serviss" ...

gallery icon
49

"Preses dienas 2023" balvas tika pasniegtas, analizējot preses izdevumu pārdošanas rezultātus un ņemot vērā nopirkto eksemplāru skaitu "Narvesen" tīklā 2022. gadā.

Savukārt "Preses servisa" balvas piešķirtas, ņemot vērā konkrēto izdevumu apgrozījumu par visu pagājušo gadu visā preses tirgū Latvijā.