foto: Evija Trifanova/LETA
Šogad pensiju indeksāciju varētu veikt agrāk
Bizness un ekonomika
2022. gada 25. janvāris, 08:31

Šogad pensiju indeksāciju varētu veikt agrāk

Jauns.lv / LETA

Šogad vecuma pensiju indeksāciju varētu veikt agrāk, otrdien intervijā Latvijas Radio atzina labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Viņš, informējot par paredzēto atbalstu iedzīvotājiem pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai, atgādināja, ka plānotie atbalsta instrumenti ir paredzēti līdz aprīlim. Vēlāk valdība vērtēs, kā attīstīsies gan preču, gan pakalpojumu cenas.

"Mēs esam pierādījuši, ka mēs esam gatavi kā koalīcija lemt ātri," apgalvoja politiķis.

Komentējot, vai pensionāriem varētu palīdzēt, jau tagad, nevis oktobrī, indeksējot pensijas, Eglītis sacīja, ka "pensiju indeksācija, iespējams, notiks agrāk šogad".

"Jāatceras, ka no 1. jūlija nepaliekamais minimums pensijām būs 500 eiro, kas būtībā sanāk kā indeksācija, jo daudziem maciņā paliks vairāk naudas," atgādināja politiķis, arī šīs izmaiņas saucot par būtiskām.

Kā ziņots, koalīcija vienojusies par atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmumiem pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs Sandris Sabajevs iepriekš informēja, ka galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē šodien.

Koalīcijas partneri vienojušies, ka atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Īstermiņa atbalstam valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātās iepirkuma komponentes izmaksas, tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam, tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti.

Tāpat koalīcija vienojusies par palielinātā mājokļa pabalsta izmaksāšanu līdz šī gada beigām, kā arī valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.