foto: LETA
Jāgatavojas lielam sadārdzinājumam. Diemžēl nav iepriecinošu ziņu par pārtikas cenām
Bizness un ekonomika
2022. gada 4. janvāris, 06:52

Jāgatavojas lielam sadārdzinājumam. Diemžēl nav iepriecinošu ziņu par pārtikas cenām

Jauns.lv

Kas mūs šogad sagaida pārtikas nozarē saistībā ar preču cenām? Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe intervijā portālam Jauns.lv norādīja, ka tuvākajā laikā gaidāms pārtikas cenu sadārdzinājums.

Runājot par šogad sagaidāmajām izmaiņām pārtikas preču cenās, Gulbe teica: "Pirmkārt, jāsaka, ka nevienu normālu prognozi izteikt nevar, jo mēs neviens visā pasaulē nezinām, kas notiks ar degvielas, gāzes un elektrības cenām un kas notiks ar Covid-19.

Tie ir ļoti lieli [faktori]. Katrs no tiem būtiski ietekmē cenas, bet, ja tie ir tik daudz kopā, tad vispār prognozēm nav vietas, ja godīgi.

Cenu kāpums sagaidāms gada pirmajā pusē

Bet ir pilnīgi skaidrs, ka tuvākajā laikā nekas lētāks nepaliks. Tikai dārgāks. Lielais cenu kāpums pārtikā vēl ir mums priekšā." Līdz šim vēl darbojās iepriekšējie līgumi un varēja pārdot rezervēs un noliktavu krājumos iepirktās preces, bet šogad veikalos parādīsies augstākas preču cenas.

Lielais pārtikas preču cenu kāpums sagaidāms jau gada pirmajā pusē. Bet par gada otro pusi patlaban nevar izteikt prognozes, jo apstākļi var būt ļoti mainīgi. Piemēram, lidmašīnas atceļ reisus, jo nav darbinieku, kas strādātu Covid-19 dēļ utt. "Kādas tur var būt daudz prognozes?!"

foto: LETA
Ingūna Gulbe.

Ne tikai atsevišķām precēm

Gulbe norādīja, ka cenu kāpums sagaidāms kopējam preču grozam, nevis tikai atsevišķiem produktiem. "Nevienam nav iespējams, ka tas kļūs lētāks."

Gāzes, elektrības, degvielas cenu kāpums ietekmē visus, piemēram, gan burkānu audzētāju, gan vistu audzētāju. Jebkura pārtikas produkta ražošanu, transportēšanu un pārdošanu ietekmē energoresursu tarifu pieaugums.

Latvijā seko pasaules tendencēm

Pārtikas cenu kāpums ietekmē visu pasauli, nevis tikai atsevišķi Latviju. "Visā pasaulē cenas ir kāpušas, un mēs jau ejam līdzi."

Mūsu graudu audzētāji tirgo graudus biržās. Arī mūsu siers tiek eksportēts visā pasaulē, un tas ir biržas produkts. Mēs vienmēr ejam līdzi pasaules cenu tendencēm. Tiesa, ar nelielu nobīdi.

Vieni pirks veselīgāko, citi - lētāko

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja arī vērsa uzmanību, ka mainās un noteikti arī turpinās mainīties pārtikas grozs, ko cilvēki pērk. "Mums padziļinās nevienlīdzība starp cilvēkiem. Tiem, kam ir labi, kļūst vēl labāk. Tie, kam bija slikti, kļūst vēl sliktāk. Šķēres aiziet plašumā."

Tas nozīmē, ka viena daļa cilvēku domās un rīkosies atbilstoši modernām tendencēm, piemēram, dzīvos zaļi un skatīsies pēc veģetāriešu, vegānu, svaigēdāju un cita veida īpašas pārtikas.

Savukārt otra daļa cilvēku lūkosies pēc precēm, kas ir lētākās, piemēram, iegādāsies siera un krējuma izstrādājums un citus lētākos produktus, piemēram, makaronus un griķus.

Vai trūcīgo cilvēku kļūs vairāk?

Iespējams, pieaugs to cilvēku skaits, kuri meklēs lētākos produktus. Patlaban ir daudz cilvēku, kuru biznesi ir ierobežoti. Tāpat ir mazie uzņēmēji, kuri strādāja nepilnas slodzes - viņiem dzīve varētu kļūt grūtāka, speciāliste pieļāva.

Jau pērn pieauga pārtikas cenas

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka 2021. gadā gan Latvijā, gan pasaulē pieauga pārtikas cenas. Tās saistītas ar elektrības, gāzes un degvielas cenu kāpumu. Dārgāki kļuva arī loģistikas nozares pakalpojumi un pārvadājumi, kā arī iepakojums. 

Tēmas