foto: AFP/Scanpix
Otrā valsts pasaulē saīsina darba nedēļu zem piecām dienām
Bizness un ekonomika
2021. gada 8. decembris, 05:51

Otrā valsts pasaulē saīsina darba nedēļu zem piecām dienām

Jauns.lv

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) amatpersonas paziņojušas, ka darba nedēļa valstiskā līmenī tiek saīsināta uz četrarpus dienām nedēļā, bet nedēļas nogale turpmāk sāksies piektdienas pēcpusdienā. Ievērojamo izmaiņu mērķis ir uzlabot valsts konkurētspēju, raksta "The Guardian".

Jaunā "valsts darba nedēļa" būs obligāta valsts iestādēs no nākamā gada 1. janvāra. Tā aizstās šī brīža normu, kas paredz pilnībā brīvu piektdienu, ko atvēlēt musulmaņu lūgšanām.

Zināms, ka šobrīd visās Persijas līča valstīs darba nedēļa ilgst no svētdienas līdz ceturtdienai, bet piektdiena un sestdiena ir brīvdienas. Islāmā piektdiena ir lūgšanu diena.

AAE kļūs par vienu no retajām Tuvo Austrumu valstīm un vienīgo Persijas līča valsti, kurā daļa piektdienas ir darbdiena. Saskaņā ar jauno grafiku valsts sektora darbiniekiem nedēļas nogale sāksies piektdienas pusdienlaikā un beigsies svētdien. Piektdienas lūgšanas mošejās visu gadu sāksies pēc pulksten 13.15.

Šis solis ir paredzēts, lai "labāk saskaņotu AAE ar pasaules tirgiem", sacīja valsts ziņu aģentūra WAM, nosaucot jauno darba nedēļu par īsāko pasaulē.

"AAE ir pirmā valsts pasaulē, kas ieviesusi nacionālo darba nedēļu, kas ir īsāka par globālo piecu dienu nedēļu," teikts paziņojumā. Tiesa gan, AAE nav vienīgā valsts pasaulē, kurā ieviesta šāda darba nedēļa, jo tādu pat lēmumu 2017. gadā pieņēmis Gambijas prezidents Ādams Berovs.

Zināms, ka līdz 2006. gadam AAE nedēļas nogale ilga no ceturtdienas līdz piektdienai, bet vēlāk brīvdienas tika pārceltas uz piektdienu un sestdienu. Šos nosacījumus pieņēma arī privātais sektors. 

"Pagarinātā nedēļas nogale ir daļa no AAE valdības centieniem uzlabot darba un privātās dzīves līdzsvaru un uzlabot sociālo labklājību, vienlaikus palielinot sniegumu, lai veicinātu AAE ekonomisko konkurētspēju," teikts WAM ziņojumā. Paredzams, ka jaunais darba grafiks un brīvdienas nodrošinās vienmērīgus finanšu, tirdzniecības un ekonomiskos darījumus ar valstīm, kurās kā nedēļas nogale noteikta sestdiena un svētdiena.

Sagaidāms, ka arī privātā nozare un skolas ar laiku pieņems šo jauno darba nedēļas modeli.

Zināms, ka pēdējo gadu laikā vairākas valstis ir eksperimentējušas ar īsāku darba nedēļu vai darba laiku un atzinušas, ka rezultāti bijuši labvēlīgi, tomēr līdz šim tikai Gambijā šāds darba nedēļas garums ticis pieņemts valstiskā līmenī. Daudzviet īsāka darba nedēļa ir privāto uzņēmumu iniciatīva.