foto: LETA
"Latvia MGI Tech" sāk mobilo Covid-19 testēšanas laboratoriju ražošanu
Centrālās laboratorijas izvietotajos konteineros pie tirdzniecības nama "Dole" tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana.
Bizness un ekonomika
2021. gada 29. janvāris, 17:59

"Latvia MGI Tech" sāk mobilo Covid-19 testēšanas laboratoriju ražošanu

Jauns.lv / LETA

Biotehnoloģiju uzņēmums "Latvia MGI Tech" un būvniecības uzņēmums "APB" sāk ražot pārvietojamas Covid-19 testēšanas laboratorijas, informēja "Latvia MGI Tech" pārstāvis Matīss Rutks.

Jūras konteinerā izbūvētā risinājuma veiktspēja sasniedz līdz 3000 analīžu pārbaudēm diennaktī.

Mobilā laboratorija izbūvēta 12 metru jūras konteinerā un aprīkota ar uzņēmuma ražotajām automatizācijas iekārtām, lai speciālisti varētu veikt Covid-19 analīzes.

Tā ir izdalīta trīs atsevišķās zonās - uzglabāšanas, paraugu sagatavošanas un testēšanas. Visas laboratorijas telpas aprīkotas ar augsta līmeņa ventilācijas sistēmām, nodrošinot gaisa apmaiņu, spiediena regulāciju un sterilu vidi, kas atbilst otrā biodrošības līmeņa prasībām, skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Pateicoties automatizācijai, pārvietojamā laboratorija ievērojami mazina inficēšanās risku speciālistiem, jo tieši tehnoloģijas paraugus skenē, apstrādā, izdala vīrusa RNS un sagatavo tos beidzamajam posmam - vīrusa klātbūtnes noteikšanai. Laboratorija ne tikai paredz līdz 3000 analīžu pārbaudēm diennakts laikā, bet arī samazina cilvēkresursu iesaisti.

Kā norāda uzņēmuma pārstāvis, lai vadītu šo procesu, nepieciešami vien trīs darbinieki, kamēr identiska apjoma darbības manuāli nāktos veikt vairākiem desmitiem speciālistu.

Uzņēmums "Latvia MGI Tech" plāno koncentrēties uz eksporta tirgu, kur identificēts pārvietojamo laboratoriju pieprasījums. Pirmais šāda koncepta risinājums piegādāts klientam Zviedrijā, kam sekos vēl mobilo laboratoriju piegādes partneriem Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Uzņēmums apliecina gatavību risinājumu piedāvāt arī Latvijai, ja atbildīgās valsts iestādes izrādīs interesi.

"Mobilo laboratoriju pāris stundās iespējams uzstādīt jebkurā vietā, kur rodas pieprasījums pēc lielākas testēšanas jaudas. Lai nodrošinātu tās darbību, nepieciešams tikai trīs cilvēku personāls, kas ir īpaši būtiski situācijā, kad ir kvalificētu speciālistu trūkums," atzīmē "Latvia MGI Tech" biznesa attīstības vadītājs Rolando Huapaija-Delgado.

Uzņēmums vērš uzmanību, ka automatizētās darbības attiecas uz iepriekš ievāktu testēšanas materiālu - tātad pēcapstrādes posmu. Tas uzlabo masveida testēšanas efektivitāti, piemēram, lidostās vai reģionos, kur paraugi tiek ievākti, bet vēlāk transportēti analizēšanai uz citu vietu. Tādējādi mobilā laboratorija uzlabo rezultātu gaidīšanas laiku un palīdz ātri izsekot vīrusa izplatībai.

Pirmajā laboratorijas zonā tiek sagatavoti un uzglabāti reaģenti. Tikmēr otrajā - laboratorijas darbinieki paraugus ievieto automatizācijas iekārtā, kas tos skenē un sagatavo apstrādei. Attiecīgā metode uzņēmuma ieskatā ievērojami uzlabo testēšanas kapacitāti, sasniedzot gandrīz 200 paraugu apstrādi 40 minūšu laikā. Savukārt pēdējā zonā norisinās paraugu identificēšana, lai noteiktu vīrusa klātbūtni.

Jau ziņots, ka "Latvia MGI Tech" ir Ķīnas uzņēmuma "BGI Group" meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar gēnu pētniecību. Aizpērn novembrī Rīgā tika atklāts "Latvia MGI Tech" gēnu sekvencēšanas centrs. Atklājot centru, tika norādīts, ka tajā paredzēts ražot gēnu sekvencēšanas iekārtas tālākam eksportam uz Eiropas Savienības valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem.

"Latvia MGI Tech" reģistrēta 2017.gada jūlijā, un tās pamatkapitāls ir 100 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Honkongas "BGI Complete Genomics Hong Kong Co". 2019.gadā "Latvia MGI Tech" strādāja ar 181 604 eiro lielu apgrozījumu, bet zaudējumos uzņēmums uzrādījis 1,2 miljonus eiro. Uzņēmums nodarbina kopumā septiņus darbiniekus.

Savukārt celtniecības uzņēmums "APB" Latvijā ir reģistrēts 2011.gada maijā, un tā pamatkapitāls ir 2845 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. 2019.gadā uzņēmums strādāja ar 54 364 eiro apgrozījumu un 53 898 eiro peļņu. Uzņēmums nodarbina piecus darbiniekus, un tā vienīgais īpašnieks ir Raimonds Kreišs.