foto: unsplash.com
"Būs mazliet labāk" - mazie uzņēmēji saredz cerības stariņu 
Ilustratīvs foto.
Bizness un ekonomika
2021. gada 14. janvāris, 11:16

"Būs mazliet labāk" - mazie uzņēmēji saredz cerības stariņu 

Jauns.lv

Mazajiem uzņēmējiem vajadzētu saņemt valsts atbalstu arī turpmākos mēnešus pat tādā gadījumā, ja no 25.janvāra viņiem ļauj atkal strādāt. Tā pēc tikšanās ar Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta pārstāvjiem uzskata Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte. Viņa sarunā ar Jauns.lv sacīja, ka panāktās vienošanās ļauj domāt, ka "būs mazliet labāk".

Cer uz atvieglotu pieteikšanās ceļu

Viņa pastāstīja, ka trešdien, attālināti tiekoties ar Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem, tika panākta vienošanās atvieglot pieteikšanās ceļu, lai nozarē strādājošie saņemtu valsts atbalstu.

Ja izdosies panākt visu to, par ko speciālisti vienojās, "būs mazliet labāk". Vienlaikus jāapzinās, ka "vienmēr būs kāds, kas izkritīs arī no šī kritēriju loka, un būs neapmierināts".

"Mēs vienojāmies, ka tiks atvieglots pieteikšanās ceļš un nebūs jāiziet cauri veselam kritēriju slogam, birokrātijas režģim, bet pietiks, ka speciālists vienkārši uzraksta iesniegumu," Ulberte sacīja un skaidroja, ka pēc tam situāciju izvērtētu VID.

Ja nekur nav reģistrējies, nevar cerēt uz atbalstu

"Principā kritērijiem ir jābūt: cilvēks ir reģistrējis savu darbību Veselības inspekcijā kā speciālists vai reģistrējis saimniecisko darbību VID. Protams, ka nevar cerēt uz atbalstu cilvēks, kurš nav nekur reģistrējies un vienkārši kaut kur mājās liek skropstas."

Bet būtu labi, ja skaistumkopšanas speciālistam turpmāk nevajadzētu pierādīt savus ienākumus konkrētā mēnesī, bet jāsaprot, ka vismaz vienā no mēnešiem (augustā, septembrī vai oktobrī) jābūt redzamai darbībai. Arī vakardienas tikšanās laikā VID pārstāvji norādījuši, ka atbalstam nevar pieteikties cilvēks, ja viņam pusgadu nav nekādi ienākumi, kaut arī viņš ir reģistrējis saimniecisko darbību. Bet bieži vien cilvēki, kuri nekvalificējas atbalstam, izsaka ļoti skaļu kritiku.

Kā uzrunāt krievvalodīgos?

Vēl vakar tika pārrunāts, kā uzrunāt krievvalodīgos speciālistus. "Krievu valodā informācijas nav tieši nekur."

Tāpat vajadzētu padomāt par tiem cilvēkiem, kuri nelieto VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), lai dokumentu veidlapas būtu pieejamas arī citviet internetā.

Atbalsts vajadzīgs arī turpmāk

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijā uzskata, ka vajadzētu vienoties par valsts atbalsta saņemšanu arī turpmākajos mēnešos pat tad, ja nozares pārstāvjiem atļauj sākt strādāt pēc 25.janvāra. Patlaban pašnodarbinātajiem un patentmaksas maksātājiem pabalsts pienākas tikai pilnīgas dīkstāves gadījumā, taču, atsākot strādāt, jārēķinās, ka klientu plūsma un līdz ar to ienākumi nebūs tik lieli.

"Ir pilnīgi skaidrs - ja 25.janvārī pēkšņi mums atļauj strādāt, tas nenozīmē, ka februārī mums visiem viss ir labi. Protams, ir pieņēmums, ka visiem viss būs labi, jo cilvēki ir nocietušies un skries pie skaistumkopšanas speciālistiem. Tā nebūt nav. Daļa cilvēku ir iebaidīti, citi paši izvēlas nekur neiet, kamēr nav vakcīnas. Tāpat ir cilvēki, kuri līdz šim izmantoja šos pakalpojumus, bet tagad viņiem nav naudas," Ulberte teica, uzsverot, ka, ņemot to vērā, valsts atbalstam ir jābūt arī turpmāk, kamēr ir šāda situācija ar ierobežojumiem.

Atvērtās nagu lakas būs jāizmet

Turklāt jāņem vērā, ka pa šo laiku, kamēr skaistumkopšanas speciālisti nedrīkstēja strādāt, būs beidzies derīguma termiņš dažādiem līdzekļiem, piemēram, krēmiem un nagu lakām. Ulberte ir skeptiska, ka saistībā ar to izdosies saņemt valsts atbalstu, tāpēc, viņasprāt, vismaz dīkstāves pabalstam vajadzētu turpināties vēl vairākus mēnešus.

"Nevienam neienāk prātā, ka visiem meistariem kabinetos iet bojā materiāli, kas ir iegādāti pagājušajā gadā, piemēram, decembrī, kad varēja strādāt. Jebkurai atvērtai nagu lakai vai krēma bundžai ir derīguma termiņš, kurā tā jāizlieto pēc atvēršanas. To iegādē ir ieguldīti līdzekļi, bet diemžēl tie būs jāizmet."

Atbalsts ir vienīgais ienākumu avots

Valsts atbalsts turpmākajos mēnešos palīdzētu nozarē strādājošajiem atsperties un atgūties, ņemot vērā, ka pagājušais gads bija ļoti grūts un saistīts ar vairākām piespiedu dīkstāvēm.

Līdz šim saņemtais atbalsts vērtējams kā pamatvajadzību apmierināšanas un izdzīvošanas pabalsts, jo par to nevar segt nedz apgrozāmo līdzekļu izmaksas, nedz ikmēneša rēķinus un kredītmaksājumus, nedz segt materiālu zaudējumus.

Jāsaprot, ka skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem šajā laikā nav citu ienākumu, jo viņi nevar līdzīgi kā ēdinātāji izsniegt pārtiku līdzi ņemšanai un nopelnīt vismaz nelielu summu paralēli valsts pabalstam. Vienlaikus ikmēneša rēķini jāmaksā arī skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc daļa speciālistu darbojas nelegāli.

Seko līdzi Jauns.lv Instagram kontam un nepalaid garām to, ko ir vērts zināt!