foto: Amber Wood
Šveices miljonāru cienīgs parkets, bet top - tepat Latvijā
Jelgavas novadā ražotais parkets rotā arī dzīvokļus Lielbritānijā.
Bizness un ekonomika
2020. gada 15. novembris, 07:21

Šveices miljonāru cienīgs parkets, bet top - tepat Latvijā

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Šogad parketa ražotājiem Jelgavas pievārtē darba pilnas rokas – pieprasījums eksportam uz Šveici vien pieaudzis desmit reizes. Īpaši augstas kvalitātes parketa ar preču zīmi "Stalgen" ražotājs "Amber Wood" dibināts 2003. gadā, ražotne atrodas Jaunsvirlaukas pagasta Mežciemā.

Dibinātāji ir mūsu pašu uzņēmēji Ivars Akerfelds un Mārtiņš Rugājs, viņi arī uzņēmumu vada. Kvalitāte, precizitāte un bezkompromisa ekoloģisks produkts ar unikālu konstrukciju un izgatavošanas tehnoloģiju, tā savus ražojumus raksturo abi kompanjoni.

No oša un ozolkoka

Uzņēmumā strādā 80 darbinieku. Pēdējos trīs gadus "Amber Wood" strādā ar aptuveni pusmiljonu eiro lielu peļņu, ražošanas attīstībā ik gadu iegulda aptuveni vienu miljonu eiro, nopelnīto pagaidām netērējot – bilances vērtība vien ir pieci miljoni eiro.

Pamata produkcija ir ozola un oša parkets, no koksnes sausajiem atlikumiem izgatavo kokskaidu briketes. "Amber Wood" pārdod arī apstrādātus kokmateriālus un sniedz citus kokrūpniecības pakalpojumus.

Ražošanas cikls sākas no ozola un oša apaļkoku iepirkšanas Latvijā, to zāģēšanas, žāvēšanas un tālākas apstrādes. Pēdējos piecus gadus lielākā daļa produkcijas ir līmētie divu slāņu dēļi, kuros apakšējā kārtā izmantots bērza saplāksnis, tautā saukts par finieri.

foto: Amber Wood
"Amber Wood" izmanto modernas iekārtas, tostarp lāzera starus precizitātei.

Gala produkcija ir pilnībā ieklāšanai gatavi ozola un oša parketa un arī grīdas dēļi, un to ražošanā tiek izmantotas ļoti modernas tehnoloģijas, kas ļauj izgatavot augstām ekoloģiskām prasībām atbilstīgus grīdas segumus.

Lepni par Eiropas patentu

Uzņēmums savai produkcijai un tās izgatavošanas tehnoloģijai saņēmis Eiropas patentu, kas apliecina kvalitāti un unikalitāti.

"Tehnoloģijas izstrādei, patenta apstiprināšanai un ieviešanai patērējām veselus trīs gadus un milzīgus līdzekļus. Tomēr tagad esam lepni, ka tieši "Amber Wood" pieder viens no aptuveni 20 Latvijā kopumā uzņēmumiem gadā reģistrētajiem Eiropas Savienības tehnoloģiju un produktu patentiem. Ņemot vērā, ka lielākā daļa patentu ir IT un farmācijas nozarēm, jo sevišķi prieks, ka mums laukos ir izdevies iegūt ES patentu produktam un tehnoloģijai," saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ivars Akerfelds.

Īpaši vēl jāpiemin asināšanas līnija, kas pilnībā aprīkota ar Šveices iekārtām lenšu izgatavošanai, asināšanai un velmēšanai. "Amber Wood" jau vairākus gadus ir Šveices asināšanas iekārtu ražotāja ISELI pārstāvis Baltijā, līdz ar ko papildus pamata produkcijas ražošanai piedāvā asināšanas pakalpojumus, kurus izmanto ne tikai uzņēmumi no Latvijas, bet arī Igaunijas un Lietuvas.

foto: Amber Wood
Ozolkoka parkets Rīgā, Ausekļa ielā 14.


 

Eksportē 80% saražotā

Pateicoties augstajam līmenim, Jelgavas novadā tapušais parkets ir aizvien vairāk pieprasīts valstīs, kur pircēji vēlas augstu kvalitāti.

Produkcija ir sadalīta vairākos kvalitātes līmeņos, atkarībā no materiāla zarainības pakāpes, un šāds parkets maksā 20 līdz 150 eiro kvadrātmetrā, taču cena, par kādu jāiepērk kvalitatīvi ozola baļķi, arī nav maza – tā sasniedz pat 450 eiro kubikmetrā.

"Amber Wood" eksportē 80% saražotā, lielākie tirgi ir Vācija, Norvēģija, Francija un Šveice, šogad eksportēts arī uz Austriju, Beļģiju, Dāniju, Grieķiju, Igauniju, Lietuvu, Lielbritāniju, Nīderlandi, Spāniju, Zviedriju, Krieviju, Austrāliju.

foto: Amber Wood
Masīvkoka parkets Mūkusalas dzīvokļu namā "Promenāde".

Kā sevišķu panākumu uzņēmums vērtē plašo atzinību Šveicē, kur šogad pārdošanas apjomi pieauguši desmit reižu un strauji augošo pieprasījumu izdodas nodrošināt ar lielām grūtībām.
Kā vienu no virzieniem Latvijā var minēt sadarbību ar SIA "Sporta halle" – desmitiem sporta zāļu mūsu valstī un ne tikai ir aprīkotas ar "Amber Wood" ražoto oša grīdu.

Nākotnes plāni

Šogad uzņēmuma apgrozījums ir palielinājies par vairāk nekā 10% un turpina augt, gaidāms, ka pārsniegs piecus miljonus eiro. Apgrozījums gan nav pašmērķis – svarīgi ir ražot kvalitatīvus produktus un iegūt vairāk apmierinātu klientu, tad arī uzņēmums sev nodrošinās stabilu biznesa attīstību. Nākotnē paredzēts palielināt ražošanas platības no pašreizējiem 12 000 kvadrātmetru līdz 20 000 kvadrātmetru un divkāršot apgrozījumu līdz desmit miljoniem eiro.

Vaicāts par nozares perspektīvām, Ivars Akerfelds saka: "Latvijas kokapstrādei ir liels attīstības potenciāls, jo ir pieejama plaša resursu bāze, laba loģistika un attīstīta transporta infrastruktūra. Tie ir priekšnoteikumi, lai kokapstrādes nozare nākotnē ieņemtu Latvijas ekonomikā vēl svarīgāku lomu nekā tagad. Sapnīši par Latviju kā banku paradīzi un tranzīta lielvalsti ir izsapņoti. Gan jau drīz izsapņosies arī ministriju murgainie sapnīši par Latvijas Nokia, brīnumu produktiem, bezpilota pusdienu piegādātājiem utt. Tās, protams, nav sliktas lietas, bet ekonomikas pamatā Latvijā vienmēr būs nozares, kurās ir pieejami atjaunojošies resursi, un pirmām kārtām tā ir meža nozare un  kokapstrāde. Nacionālā bibliotēka gan izvēlējās Kanādas kļavas grīdu, kaut gan Latvijas ozols nav ne par matu sliktāks."

Raksts tapis sadarbībā ar Mežu attīstības fondu