foto: LETA
Vēsturisks panākums - Medus monēta atzīta par Gada monētu
Iepriekš "Medus monēta" - apzeltīta sudraba kolekcijas monēta ar 5 eiro nominālvērtību - tika atzīta par "Latvijas gada monētu 2018".
Bizness un ekonomika
2020. gada 4. februāris, 13:14

Vēsturisks panākums - Medus monēta atzīta par Gada monētu

Jauns.lv

Otro reizi vēsturē Latvijas Bankas izlaistā monēta atzīta par Gada monētu. Dizainera Artūra Analta veidotā inovatīvā "Medus monēta" uzvarēja ar lielu balsu pārsvaru, un, kā 2020. gada 1. februārī rakstīts Numismatic News paziņojumā presei, šī diena Latvijas Bankai bija salda kā medus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pagājušajā nedēļā Pasaules naudas izstādē Berlīnē tika paziņoti Active Interest Media (AIM; ASV) rīkotā un numismātikas žurnāla World Coin News organizētā nu jau 37. konkursa Coin of the Year Awards (COTY) balvu saņēmēji.

foto: LETA
Monētas "Medus monēta" mākslinieks Artūrs Analts.

Šis konkurss ir reprezentablākais starptautiskais monētu konkurss pasaulē, un iepriekš Latvijas Bankas kolekcijas monētas tajā jau guvušas nozīmīgus panākumus. Piemēram, par Gada monētu 2010.gadā tika atzīta "Latvijas monēta", 2015. gadā šajā konkursā par labāko nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums" (Best Contemporary Event) tika atzīta sudraba kolekcijas monēta "Baltijas ceļš", savukārt 2018. gadā kolekcijas monēta "Nacionālais uzņēmējs" šajā konkursā tika atzīta par "Mākslinieciskāko monētu" (Most Artistic Coin).

2019. gada oktobrī COTY nomināciju komiteja no vairāk nekā 1000 pasaulē 2018. gadā emitētajām monētām izvēlējās 10 monētu katrā no 10 nominācijām. Turpmākajā starptautiskas žūrijas veiktajā atlasīto 100 monētu vērtējumā "Medus monēta" (videostāsts; monētas lapa) tika atzīta par uzvarētāju nominācijā "Gada mākslinieciskākā monēta" un arī par Gada monētu.

Iepriekš "Medus monēta" - apzeltīta sudraba kolekcijas monēta ar 5 eiro nominālvērtību - tika atzīta par "Latvijas gada monētu 2018". Šajā monētā pārdzimis inovatīvas kolekcijas monētas dizaina konkursā 1. vietu ieguvušais Artūra Analta darbs. "Medus monēta" ir veltīta ekoloģijas tēmai, uzsverot bišu lomu bioloģiskās daudzveidība uzturēšanā. To klātbūtne ir dabas veselības rādītājs.

Janvārī kļuva zināms, ka Latvijas Bankas izlaistās monētas guvušas panākumus arī izdevniecības Water Mark Publishing House (Krievija) rīkotajā starptautiskajā kolekcijas monētu konkursā "Monētu zvaigznājs - 2019" (Coin Constellation - 2019). Konkursā bija pieteikts vairāk nekā 220 kolekcijas un apgrozības monētu, kas izlaistas 2018. gadā.

Konkursā "Monētu zvaigznājs" "Medus monēta" ieguva pirmo vietu nominācijā "Unikāls idejas risinājums", Arvīda Priedītes (grafiskais dizains) un Ligitas Franckevičas (plastiskais veidojums) veidotā kolekcijas monēta "Kuršu ķoniņi" ieguva 1. vietu nominācijā "Monētu klasika", Laimoņa Šēnberga (grafiskais dizains) un Jāņa Strupuļa (plastiskais veidojums) veidotā "Ģerboņu monēta" ieguva 2. vietu nominācijā "Gada sudraba monēta", Ingūnas Eleres (grafiskais dizains) un Jāņa Strupuļa (plastiskais veidojums) veidotā kolekcijas monēta "Zelta saktas. Burbuļsakta" ieguva 3. vietu nominācijā "Gada zelta monēta", bet Baltijas valstu centrālo banku izlaistā īpašā dizaina 2 eiro piemiņas monēta "Baltijas valstīm 100" ieguva 3. vietu nominācijā "Labākā apgrozības monēta".

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 35 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Naudas zīmju tapšanā nozīmīga loma ir Latvijas Bankas izveidotajai monētu dizaina komisijai (sākotnēji - Latvijas Bankas monētu sižetiskā risinājuma komisija), kas darbojas kopš 1993. gada 12. novembra. Kopā ar Latvijas Bankas darbiniekiem šajā komisijā strādā Latvijā pazīstami mākslas un kultūras eksperti, mākslinieki un zinātnieki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu ir maksāšanas līdzeklis tikai Latvijā, turklāt maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas.

Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības (piemēram, 5 eiro vai 10 eiro). Kolekcijas monētu specifikācijas (krāsa, diametrs, svars, materiāls u.c.) būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Vēl viena monētu mākslas joma ir 2 eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina 2 eiro apgrozības monētas). Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas šādas monētas (Latvijā agrāk tika emitētas īpaša dizaina 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopīgas ES valstu tēmas ietvaros.

Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām 2 eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā - tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.