foto: Ieva Leiniša/LETA
Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Klauss: “Izcirtīsim 2000 hektārus, atjaunosim 6000 hektārus meža!”
Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss: “Prognozes liecina, ka vidējā termiņā mēs ciršanas apjomu palielināsim par apmēram 2000 hektāriem gadā, bet pretī dabūsim 6000 hektāru atjaunota, augstvērtīga meža”.
Bizness un ekonomika
2020. gada 4. februāris, 09:37

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Klauss: “Izcirtīsim 2000 hektārus, atjaunosim 6000 hektārus meža!”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Plašu viedokļu sadursmi raisījuši Zemkopības ministrijas valdībai apstiprināšanai iesniegtie jaunie koku ciršanas noteikumi, kuri turpmāk mežsaimniekiem atļautu cirst mazāka diametra kokus nekā līdz šim. Dabas aizstāvji teic, ka tādā veidā zaudēsim ievērojamas meža platības, bet noteikumu aizstāvji, tostarp arī Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss ir gluži pretējās domās.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Klauss: “Izcirtīsim 2000 hektārus, atjaunosim 6000 hektārus meža!”

Klauss Jauns.lv pauda: “Jaunie noteikumi nekādā veidā neapdraudēs mežus. Pirmām kārtām gribu uzsvērt, ka izskatīšanai nodoti ne tikai vieni grozījumi par pieļaujamo ciršanu. Ir divi noteikumu grozījumi, kas savā starpā ir cieši sasaistīti un viens otru papildina. Vieni ir par koku ciršanu, bet otri ir koku atjaunošanas noteikumi. Jāatzīmē, ka jau šobrīd ir atļauts kokus cirst pēc to diametra jeb caurmēra.

Nav ko slēpt, arī Kokrūpniecības federācija ir iniciators šiem grozījumiem. Mēs koku ciršanas noteikumus vēlamies pielīdzināt Igaunijas līmenim, un, ja runājam par priedi, mums šis pieļaujamais diametrs ir pat drusku lielāks.

Pašlaik kokus ir atļauts cirst pēc diametra, bet meža atjaunošanas noteikumi ir vispārīgi – vienalga vai tu esi cirtis pēc vecuma, vai diametra. Ir vienalga, kā tu atjauno mežu – stādot vai to ļaujot darīt mātei dabai, tā ir tava brīva izvēle.

Savukārt mēs piedāvājam: ja tu esi cirtis pēc diametra, tad tev mežs obligāti jāatjauno ar augstvērtīgu stādmateriālu. Tas nozīmē, ka tev būs jāveic aptuveni 1000 eiro papildu investīcijas uz vienu hektāru, ja esi izvēlējies cirst pēc diametra.

Šajā gadījumā mēs, manuprāt, iegūsim ļoti labu risinājumu. Mūsu prognozes liecina, ka vidējā termiņā mēs ciršanas apjomu palielināsim par apmēram 2000 hektāriem gadā, bet pretī katru gadu dabūsim 6000 hektāru atjaunota, augstvērtīga meža. Domāju, ka šis ir ļoti izdevīgs risinājums gan Latvijas tautsaimniecībai, gan Latvijas mežiem kopumā”.

Jauns.lv jau rakstīja, ka Zemkopības ministrijas jaunizstrādātie noteikumi paredz, piemēram, priedes ciršanas apmēru samazināt līdz 30 centimetru caurmēram (tagad līdz 39 centimetriem). Jānorāda, ka izmaiņas meža atjaunošanas un ciršanas noteikumos neattiecas uz īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, bet tikai uz saimnieciskajiem mežiem.