Bizness un ekonomika
2019. gada 8. oktobris, 13:42

Gada inflācija septembrī Latvijā - 2,6%

Jauns.lv / LETA

Patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu Latvijā pieauga par 0,1%, bet gada inflācija - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2018.gada septembri - bija 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, septembrī pieauga par 3%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2019.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, precēm cenas palielinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri precēm cenas pieauga par 2,4%, bet pakalpojumiem - par 3%.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām 2019.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu grupā sezonālo faktoru ietekmē bija dārzeņiem (-9,3%) un svaigiem augļiem (-7,8%). Cenas samazinājās pienam (-4,3%), piena produktiem (-1,7%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-6%) un kafijai (-1,1%). Savukārt dārgākas bija olas (+2,5%), šokolāde (+2,4%), mājputnu gaļa (+1%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+0,5%), kā arī augu eļļa (+4,1%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu samazinājums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sākoties jaunās sezonas preču tirdzniecībai, cenas apaviem mēneša laikā pieauga par 10,3%, bet apģērbiem - par 2,8%.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā samazinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums pasažieru aviopārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa jūru. Noslēdzoties vasaras sezonai, lētāka bija vieglo automašīnu noma. Degvielai vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs - benzīnam cenas samazinājās par 0,9%, savukārt dīzeļdegviela bija par 0,6% dārgāka.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,9%. Pieauga ārpusskolas pulciņu apmeklēšanas maksa, sadārdzinājās barība lolojumdzīvniekiem un daiļliteratūras grāmatas.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas pieauga vidēji par 2,1%, ko noteica cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Savukārt vidējā maksa par bērnu aprūpes pakalpojumiem samazinājās.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums mēneša laikā bija augstākajai izglītībai, atkritumu savākšanai, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt lētāka bija pirmsskolas izglītība, mājokļa īres maksa un viesnīcu pakalpojumi.

Savukārt lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019.gada septembrī, salīdzinot ar 2018.gada septembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, kā arī veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+8,9%), konditorejas izstrādājumiem (+5%), kā arī miltiem un citiem graudaugiem (+10,1%). Gada laikā cenas pieauga cūkgaļai (+11,4%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+3%), gaļas izstrādājumiem (+6,8%), kā arī mājputnu gaļai (+1,8%). Dārgāki bija arī kartupeļi (+19,3%), šokolāde (+7,9%), olas (+5,3%), konservētas vai pārstrādātas zivis un jūras velšu izstrādājumi (+4,9%), makaronu izstrādājumi (+6,2%) un rīsi (+12,3%). Savukārt lētāki bija svaigi augļi (-9,5%), kafija (-4,7%), piens (-5,6%), kā arī svaigas vai atdzesētas zivis (-6,5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 4,8%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,9%, ko galvenokārt ietekmēja alus un stipro alkoholisko dzērienu cenu pieaugums. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 4,9%.

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 4%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, siltumenerģija, atkritumu savākšana, cietais kurināmais, mājokļa īres maksa, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi. Savukārt lētāka bija dabasgāze.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 2,1%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums zobārstniecības pakalpojumiem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, kā arī farmaceitiskajiem produktiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi šogad septembrī bija par 4,6% dārgāki nekā gadu iepriekš. Cenas palielinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem un televīzijas abonēšanas maksai.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas pieauga vidēji par 3,7%, ko galvenokārt ietekmēja restorānu un kafejnīcu pakalpojumu cenu sadārdzinājums par 4,8%. Ēdnīcu pakalpojumi bija dārgāki par 3,9%.

Būtiska ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija arī apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, pasažieru aviopārvadājumiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās degvielai (-2,1%), autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.