foto: LETA
NVA gatava sniegt atbalstu "PNB bankas" darbiniekiem, kuri zaudēs darbu
"PNB banka" ēka Brīvības bulvārī.
Bizness un ekonomika
2019. gada 21. augusts, 19:05

NVA gatava sniegt atbalstu "PNB bankas" darbiniekiem, kuri zaudēs darbu

Jauns.lv / LETA

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir sazinājusies ar "PNB banku" un informējusi par gatavību sniegt atbalstu tās darbiniekiem, kuri zaudēs darbu, aģentūru LETA informēja iestādē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iestādē atgādināja, ka NVA ir pieredze līdzīgu situāciju risināšanai, piemēram, savulaik AS "ABLV Bank" vai AS "Latvijas Krājbanka" kolektīvās atlaišanas gadījumos visiem šo uzņēmumu bijušajiem darbiniekiem NVA nodrošinājusi gan informatīvo atbalstu, gan pakalpojumus.

NVA norādīja, ka šobrīd, kad daudzi aģentūras pakalpojumi ir pieejami arī attālināti, ērtāka un vienkāršāka ir kļuvusi reģistrēšanās bezdarbnieka statusa saņemšanai. Iesniegt pieteikumu bezdarbnieka statusa iegūšanai var ne tikai klātienē jebkurā NVA filiālē, bet arī Vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā "www.latvija.lv" un NVA CV un vakanču portālā.

Iestādē norādīja, ka NVA pakalpojumu klāsts katram reģistrētajam klientam tiks noteikts individuāli, ņemot vērā katra konkrētā klienta situāciju un vajadzības.

NVA skaidroja, ka darba tirgū vienmēr ir pieprasījums pēc darbiniekiem, kuriem ir pieredze klientu apkalpošanā, tomēr atzina, ka bankās strādā dažādu profesiju pārstāvji. 

Aģentūras datu bāzē šobrīd ir darba devēju reģistrētās aktuālās brīvās darba vietas gan banku, apdrošināšanas, finanšu un grāmatvedības nozarē, gan informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju jomā, gan jurisprudencē un tieslietās, gan vadības un administrēšanas nozarē. NVA atlasa vakances, kas varētu būt piemērotas bijušajiem bankas darbiniekiem, lai operatīvi varētu piedāvāt "PNB bankas" darbiniekiem darba zaudēšanas gadījumā. 

Ar darba devēju piedāvātajām vakancēm, kas reģistrētas NVA, bezdarba riskam pakļautās personas var arī patstāvīgi iepazīties un tām pieteikties attālināti NVA CV un vakanču portālā, piebilda iestādē. 

Tāpat NVA informēja, ka regulāri organizē pasākumus darba meklētājiem, tostarp klientiem, kuri ir bezdarba riskam pakļauti. Viens no aktuālajiem 2019.gada NVA pasākumiem ir tiešsaistes darba diena "Darbs un karjera Latvijā", kas norisināsies 26.septembrī. Reģistrējoties dalībai pasākumā, darba meklētāji jau tagad var pieteikties vēlamajai vakancei un ieplānot darba intervijas laiku tiešsaistē pasākuma dienā. 

Kā ziņots, no 15.augusta ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Ceturtdien "PNB bankas" klientiem sāksies garantēto atlīdzību izmaksas. Tās izmaksās banka "Citadele".

"PNB bankas" klientiem tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Paredzēts, ka 99,2% "PNB bankas" klientu garantētās atlīdzības veidā saņems noguldījumus pilnībā, tostarp 95% ir iekšzemes klientu, savukārt 4,2% - ārvalstu klientu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pārējiem 0,8% klientu bankā noguldīti kopumā 135 miljoni eiro, un viņi varēs pretendēt uz naudas atgūšanu kā kreditori.