foto: LETA
Arī Talsu novada domei "PNB bankā" palikusi nauda; konts atvērts nesen
Talsu pilsētas un Latvijas valsts karogi pie Talsu novada pašvaldības.
2019. gada 20. augusts, 14:12

Arī Talsu novada domei "PNB bankā" palikusi nauda; konts atvērts nesen

Jauns.lv / LETA

Talsu novada domei un tās kapitālsabiedrībai SIA "Talsu namsaimnieks" "PNB bankā", kuras darbība ir apturēta, palikuši aptuveni 46 000 eiro, sacīja pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Talsu novada domes norēķinu konts "PNB bankā" atvērts salīdzinoši nesen, lai iedzīvotāji bez komisijas maksas varētu samaksāt pašvaldībai nekustamā īpašuma nodokli. Šajā kontā pašvaldībai palikuši 18 000 eiro, savukārt "Talsu namsaimniekam" - 28 000 eiro.

Fedko stāstīja, ka patlaban "Talsu namsaimnieks" gatavo iesniegumu, lai varētu atgūt bankā palikušos līdzekļus. Līdzīgi plāno rīkoties arī Talsu novada dome.

Pašvaldības pārstāve sacīja, ka Talsu novada Sociālajā dienestā līdz vakardienai bija izsniegtas divas pārtikas pakas, lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kuri palikuši bez ikdienas vajadzībām nepieciešamajiem līdzekļiem. Pabalsti netiek izmaksāti. Tāpat Sociālā dienesta darbinieki konsultējuši iedzīvotājus, lai izskaidrotu viņiem, kas darāms, lai atgūtu bankā palikušo naudu.

FOTO: slēgtā "PNB banka" Brīvības bulvārī

gallery icon
12

Jau vēstīts, ka no 15.augusta plkst.21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Rodžers Tamrazs. 1940.gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Bankas darbības apturēšanas dēļ ierobežoti ir vairāki Liepājas pilsētas pašvaldības nodrošinātie pakalpojumi iedzīvotājiem, tai skaitā sociālo pabalstu izmaksa, nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa un skolēnu elektronisko braukšanas karšu izmantošana sabiedriskajā transportā, noskaidroja aģentūra LETA.

Savukārt vairāk nekā 1,34 miljonus eiro šajā bankā noguldījusi Daugavpils pašvaldība. Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka tādējādi pilsētas un tās kapitālsabiedrību budžeti var zaudēt 1,34 miljonus eiro. "Situācija pašvaldība ir nopietna - pilsētas budžets var zaudēt 672 000 eiro, savukārt pašvaldības kapitālsabiedrību budžeti - 665 000 eiro. Garantijas fonds nenodrošinās šo summu izmaksu," norādīja Elksniņš.

Darbību apturējušās "PNB bankas" klienti garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro varēs saņemt no ceturtdienas, 22.augusta.

No Noguldījumu garantiju fonda "PNB bankas" klientiem varētu tikt izmaksāti aptuveni 279 miljoni eiro, kurus saņems tie, kuriem noguldījumu apmērs nepārsniedz 100 000 eiro, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes ar budžetu līdz 500 000 eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pārējiem 0,8% klientu bankā noguldīti kopumā 135 miljoni eiro, un viņi varēs pretendēt uz naudas atgūšanu kā kreditori.