foto: LETA
"Talgo" sola respektēt IUB lēmumu "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumā
Spānijas uzņēmuma "Talgo" ektrovilcienu dizaina piemērs, kādus iegādašies AS "Pasažieru vilciens". (Publicitātes foto)
Bizness un ekonomika
2019. gada 8. jūlijs, 14:10

"Talgo" sola respektēt IUB lēmumu "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumā

Jauns.lv / LETA

Spānijas uzņēmuma "Patentes Talgo S.L." ("Talgo") pilnībā respektē Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) un AS "Pasažieru vilciens" lēmumu elektrovilcienu iepirkumā, norādīja "Talgo" Eiropas Savienības (ES) komercdirektors Enrike Rjesko Garsija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Varam izteikt tikai nožēlu, ka "Talgo" netiek dota iespēja piedalīties Latvijas dzelzceļa sistēmas modernizācijā, un piegādāt labākās kvalitātes vilcienus ar jaunākajiem risinājumiem reģionālajiem vilcieniem. Tā vietā Latvijas nodokļu maksātāji būs spiesti maksāt vairāk par izvēlētajiem vilcieniem - vispirms pārmaksājot par pašu vilcienu iegādi, bet nākotnē visdrīzāk būs spiesti maksāt vairāk arī par vilcienu ikdienas uzturēšanu un remontu, kā to jau ir norādījuši vairāki eksperti," pauda Garsija.

Jau vēstīts, ka "Pasažieru vilciens" 241,889 miljoni eiro vērto līgumu ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" ("Škoda") par elektrovilcienu piegādi varēs slēgt pēc tam, kad valdība apstiprinās iepirkuma finansējumu. IUB 3.jūlijā noraidīja "Talgo" sūdzību par "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu un atļāva slēgt līgumu ar "Škoda".

Sākotnēji par 32 jaunu elektrovilcienu ražošanu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi sākotnēji sacentās četri pretendenti - "Škoda", "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums un Spānijas "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF).

Tāpat ziņots, ka Satiksmes ministrija rosinājusi no iepriekš Skanstes tramvajam paredzētā ES finansējuma 49 miljonus eiro novirzīt "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iegādei. SM uzsākusi diskusijas ar Finanšu ministriju (FM) par iespējām pieejamo ES finansējumu novirzīšanu. Lai varētu turpināt SM priekšlikuma tālāku virzību un uzsāktu argumentētas sarunas ar Eiropas Komisiju (EK), vispirms ir jānoslēdz diskusijas ar FM un jāsaņem valdības konceptuāls atbalsts konkrētai rīcībai, tādēļ SM par finansējuma izmantošanas alternatīvām un izvēlēto risinājumu informēs Ministru kabinetu (MK), sagatavojot un virzot izskatīšanā MK attiecīgu informatīvo ziņojumu.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

"Pasažieru vilciena" apgrozījums pagājušajā gadā bija 69,846 miljoni eiro, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 4,8% un bija 978 058 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka 2018.gadā veikti kopumā 5,74 miljoni vilcienu kilometru, kā arī pārvadāts 18,1 miljons pasažieru, kas ir par 4,3% vairāk nekā 2017.gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās