foto: REUTERS/SCANPIX
Viltotas un pirātiskas preces veido 6,8% no ES importa
Pārdevēja tur rokās trīs viltotus Louis Vuitton maciņus.
Bizness un ekonomika
2019. gada 12. jūnijs, 13:08

Viltotas un pirātiskas preces veido 6,8% no ES importa

Jauns.lv / LETA

Viltotu un pirātisku preču klātbūtne veido 6,8% no Eiropas Savienības (ES) importa, sasniedzot 121 miljardu eiro apgrozījumu un šis apjoms turpina pieaugt, liecina starptautisks ziņojums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu kaitējuma novērtējumu.

Patentu valdes Intelektuālā īpašuma informācijas centra pārstāve Santa Lozda aģentūru LETA informēja, ka šodien Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma īstenošanas forumā tiek publicēts ziņojums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu kaitējuma novērtējumu ES dalībvalstīs, pievēršot uzmanību arī viltotu preču plūsmai un to tirdzniecības vērtībai pasaulē.

Pētījumi apstiprina, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi ir svarīgs organizēto noziedzīgo grupu ienākumu avots. Turklāt pētījumu dati atklāj, ka viltotu preču sūtījumi nāk galvenokārt no Ķīnas (Honkongas), Indijas, Singapūras, Taizemes un Turcijas, skaidrots ziņojumā.

Ķīna, Indija un Taizeme ir atzītas par potenciālām viltotu un pirātisku preču ražotājvalstīm, savukārt Honkonga un Singapūra ir galvenie tranzīta punkti. Lai gan lielākā daļa viltojumu tiek atklāti lielajos sauszemes kravas pārvadājumos, ziņojumā tiek apstiprināta arvien pieaugoša preču klātbūtne pasta vai kurjerpasta sūtījumos, kas ievērojami apgrūtina viltotu preču plūsmas izsekošanu muitas iestādēm.

Ziņojumā arī tiek uzsvērts, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi izteikti negatīvi ietekmē ES ekonomikas attīstību, traucējot gūt ieņēmumus no legālo izstrādājumu ražotājiem, kas savukārt viltotu preču klātbūtnes dēļ spēj nodarbināt mazāk darbinieku nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem.

Papildu ekonomiskajam kaitējumam viltotas preces var nopietni ietekmēt patērētāju veselību un drošību, kā arī negatīvi ietekmēt apkārtējo vidi, secināts ziņojumā.

Pēdējos gados viltojumi ir ietekmējuši arvien daudzveidīgāku preču klāstu. Vilto ne tikai dārgas modes preces, bet arī ikdienas lietošanai domātas preces, kas potenciāli var apdraudēt iedzīvotāju veselību un drošību - sākot no ķermeņa kopšanas līdzekļiem, rotaļlietām, elektroiekārtām, viltotām saulesbrillēm, beidzot ar automašīnu rezerves detaļām. Aizvien lielāka problēma visā pasaulē ir viltotu zāļu nokļūšana legālas piegādes ķēdē, uzsvērts ziņojumā.

Ziņojums tapis, kopprojektā sadarbojoties ES tiesībaizsardzības aģentūrai "Eiropols" un Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centram. Tajā apkopotā informācija pamatojas uz 2015. un 2017.gadā veikto pētījumu rezultātiem, atjauninot galvenos secinājumus un piedāvājot jaunu ieskatu jaunajās tendencēs, skaidroja Patentu valdē.

Vienlaikus Lozda informēja, ka šodien tiek atklāts arī Intelektuālā īpašuma īstenošanas portāls, lai veicinātu intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanu, sekmētu sadarbību un uzturētu komunikāciju starp patērētājiem un tiesībsargājošām iestādēm. Portāls nodrošinās centralizētu piekļuvi lielākai daļai datubāzu intelektuālā īpašuma jomā.