foto: Rojs Maizītis
Mācīs kļūt par robotu treneriem, pieredzes dizaineriem un vienmēr būt jaunam
“Tet” un Nodarbinātības valsts aģentūra iniciatīvā “#VienmērJauns” aicina sagatavoties jaunajam darba tirgum – būs vajadzīgi gan robotu treneri un lietotāju pieredzes dizaineri, gan lielo datu zinātnieki.
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. jūnijs, 11:13

Mācīs kļūt par robotu treneriem, pieredzes dizaineriem un vienmēr būt jaunam

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas uzņēmumos ienāk aizvien jaunas profesijas, par kurām līdz nesenam laikam pat iedomāties nevarējām - robotu treneris, lietotāju pieredzes dizainers, lielo datu zinātnieks, IT risku vadītājs. Lai sagatavotos darba tirgus izaicinājumiem, apgūtu jaunās prasmes un būt gatavam 50 gadu ilgam darba mūžam “Tet” sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru šovasar rīko bezmaksas meistarklašu sēriju “#VienmērJauns”.

Nākotnes darbam veltīts pasākums “#VienmērJauns”

Uzņēmums “Tet” kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru uzsācis jaunu iniciatīvu “#VienmērJauns”, kuras mērķis ir iepazīstināt gan ar jaunajām profesijām, kas ...

gallery icon
20

Rodas virkne jauno profesiju, kas nepieciešamas mūsdienīgu un inovatīvu risinājumu radīšanai. Lai saglabātu vietu darba tirgū, jābūt gataviem apgūt jaunas prasmes. Turklāt eksperti norāda, ka, mainoties sabiedrības demogrāfijas rādītājiem, vidējais darba mūžs būs 50 gadu ilgs, kura laikā profesiju katram nāksies mainīt vismaz divas, trīs vai vairākas reizes. Kādas prasmes būtu jāapgūst? Kā noturēties “vienmēr jaunam” šobrīd tik ļoti mainīgajā darba tirgū? 

Uz šiem un citiem jautājumiem atbildēs pirmo reizi “Tet” sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) rīkotās vasaras meistarklases tiem, kas grib strādāt jaunajās profesijās – “"#VienmērJauns”.

Roboti un mākslīgais intelekts tiešām aizstās daļu no esošajām darbavietām, taču Latvijas darba tirgū jau tagad akūti nepieciešami jauno profesiju pārstāvji, atzīst eksperti. Katram strādājošajam ir jādomā, kā attīstīt savas zināšanas un ko mācīties tālāk. “#VienmērJauns” domātas visiem strādājošajiem, lai iepazīstinātu ar jaunajām prasmēm, piemēram - algoritmiskā domāšana, pakalpojumu plānošana, radošu risinājumu meklēšana, čatbotu trenēšana.

foto: Rojs Maizītis
“Tet” Personāla vadības departamenta direktore Ingrīda Rone: “Jāgatavojas tam, ka darba mūžs ilgs 50 gadus”.

“Bijām pieraduši uzskatīt, ka laba karjera, tā ir profesija mūža garumā un nepārtraukts kāpiens augšup. Tā vairs nebūs. Jāpieņem, ka lielu daļu līdzšinējo rutīnas darbu aizstās roboti, bet demogrāfijas izmaiņu dēļ mums darba tirgū visiem nāksies strādāt 50 gadus. Tas nozīmē, ka dzīves laikā, iespējams, vismaz trīs četras reizes nāksies mainīt profesiju un nepārtraukti apgūt jaunas prasmes. Turklāt mācīties jāsāk jau tagad, nevis sagaidot brīdi, kad esi ārā no darba tirgus,” norāda “Tet” personāla vadības direktore Ingrīda Rone.

“Pārmaiņas ir straujas. Jauno profesiju pārstāvji ienākuši Latvijas uzņēmumos pēdējo divu gadu laikā. "Tet" ir jaunas darba vietas robotu treneriem, lielo datu zinātniekiem, IT datu arhitektiem, scrum komandas kapteiņiem un tamlīdzīgi. Taču mēs meklējam cilvēkus, kas ne tikai ir apguvuši šīs jaunās profesionālās zināšanas (hard-skills), bet tādus, kam personība ir orientēta uz nepārtrauktu izaugsmi, spēju mācīties un apgūt jaunas lietas visa darba mūža garumā,” viņa turpina.

foto: Rojs Maizītis
Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone: “Tik lielas, kā tagad, pārmaiņas darba tirgū, kā tagad, līdz šim nav nekad bijušas”.

Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone: “Informācijas tehnoloģijas maina ne vien ierīces, ko izmantojam darbā, bet darbavietas vidi kopumā, maina veidu, kādā savstarpēji sastrādājamies un sadarbojamies. Šobrīd jārēķinās ar jaunu realitāti darbavietās. Tehnoloģiska revolūcija ievieš fundamentālas pārmaiņas darba kultūrā un organizāciju vidē, taču uzmanības centrā joprojām ir darbinieks, indivīds kā svarīgākais resurss. Aizvien biežāk darba devējiem ir jāatbild uz jautājumiem: cik lielā mērā ir jāiegulda darbiniekos, cik – tehnoloģijās un kā sekmēt sadarbspēju ar tehnoloģijām. Noteicošais faktors, lai indivīds būtu vienmēr pieprasīts darba tirgū, ir nepārtraukta prasmju pilnveide. Svarīgas ir arī kolektīvās prasmes – sadarboties un izprast citus”.

Lai palīdzētu adaptēties mainīgajiem darba tirgus apstākļiem, “Tet” kopā ar NVA uzsāk jaunu iniciatīvu #VienmērJauns”. Tās mērķis iepazīstināt gan ar jaunajām profesijām, kas šobrīd kļūst pieprasītas Latvijas uzņēmumos, gan arī par profesionālajām prasmēm un personības iemaņām, lai būtu vienmēr pieprasīts darba tirgū. Meistarklases domātas gan jau strādājošajiem, gan arī jauniešiem, kas vēl tikai domā par savas profesijas izvēli.

“#VienmērJauns” meistarklases būs bezmaksas, publiski pieejamas interesentiem. Nākamā meistarklases par radošu lēmumu pieņemšanu plānota 20. jūnijā, 4. jūlijā – algoritmiskā domāšana, savukārt 18. jūlijā par čatbotu radīšanu un apmācību. Visu aktuālo informāciju par meistarklasēm var redzēt "Tet" Facebook lapā: https://www.facebook.com/tet.lv/.

foto: Evija Trifanova/LETA
Organizāciju psihologs un treneris Uldis Pāvuls teic, ka darba tirgū galvenais būs spēja un prasme mācīties visa darba mūža garumā.