foto: AP
Finansists no Latvijas bijis starpnieks Lepēnas partijas kredītu meklējumos Krievijā
Marina Lepēna - kandidāte uz Francijas prezidenta amatu.
Bizness un ekonomika
2017. gada 2. maijs, 15:38

Finansists no Latvijas bijis starpnieks Lepēnas partijas kredītu meklējumos Krievijā

LETA

Latvijas finansists Vilis Dambiņš nosaukts kā starpnieks Francijas prezidenta kandidātes Marinas Lepēnas partijas "Nacionālā fronte" (NF) kredītu meklēšanai Krievijas bankās, noskaidrojis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" un Francijas pētnieciskais interneta žurnāls "mediapart.fr".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Re:Baltica" vēsta, ka Dambiņš pērn personīgi ticies ar vismaz diviem augsta ranga NF politiķiem, lai konsultētu par iespējām vēlēšanu kampaņai aizņemties Krievijā, savukārt viņa vadītais uzņēmums "V.D.Nominees Limited" saistīts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina īpašā sūtņa Aleksandra Babakova ģimenes īpašumu pārstāvēšanu.

Ženēvā finansists ticies ar Eiropas parlamenta (EP) deputātu Žanu-Luku Šafhauzeru, kurš kopā ar Babakovu bija iesaistīts pirmā partijas kredīta nokārtošanā Krievijas bankā. Deputāts apliecināja, ka ar Dambiņu runājis par iespējām partijai atkal aizņemties Krievijā, un Dambiņš ieteicis banku "Stratēģija" un vairākas citas.

Trīs mēnešus pēc Šafhauzera tikšanās ar Dambiņu, 2016.gada jūnijā, Lepēna parakstījusi lēmumu aizņemties 3 miljonus eiro (ar 6% likmi) vēlēšanu kampaņu vajadzībām Krievijas bankā "Stratēģija", tomēr mēnesi vēlāk banka zaudējusi licenci. Partijas kasieris Valerāns de Senžists apgalvo, ka lēmums bijusi tikai iecere, kas nav īstenojusies, un naudu partija nav saņēmusi, liecina "Re:Baltica" publicētā informācija.

Pētnieciskās žurnālistikas centrs norāda, ka neoficiāli avoti vēsta par iespējamu bankas "Stratēģija" kredīta izsniegšanas pārņemšanu, ko īstenojusi Krievijas banka NKB, bet 2016.gada beigās tā zaudējusi licenci kapitāla nepietiekamības dēļ.

Senžists bijis otrs politiķis, ar kuru ticies Dambiņš, un partijas kasieris izvairījās atbildēt par iespējamo kredītu NKB bankā, nometot klausuli. No komentāriem atteicās arī Babakovs, savukārt pats Dambiņš "Re:Baltica" atbildēja rakstiski.

"Nedz kā fiziska, nedz pastarpināti kā juridiska persona, neesmu darbojies kā starpnieks Jūsu pieminētajos darījumos un attiecīgi neesmu to darījis Babakova kunga uzdevumā. Vēlos piebilst, ka ne Babakova kungs, ne jebkuras jurisdikcijas juridiska persona, kur labuma guvējs būtu Babakova kungs, nav mani klienti," pētnieciskās žurnālistikas centram rakstīja Dambiņš.

Marina Lepēna un viņas mīļotais cilvēks

Iespējamā Francijas prezidente Marina Lepēna (48) darba gaitās un kopā ar savu dzīvesbiedru Luiju Alo (47).

gallery icon
20

Marinas Lepēnas pirmsvēlēšanu mītiņš

Francijas galēji labējās "Nacionālās Frontes" (FN) līdere un prezidenta amata kandidāte Marina Lepēna rīkoja pirmsvēlēšanu mītiņu un solīja Eiropas Savienības ...

gallery icon
17

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās