Bizness un ekonomika
2011. gada 3. maijs, 12:52

Pērn AS "Diena" strādājusi ar gandrīz divu miljonu zaudējumiem

Jauns.lv

Koncerna AS "Diena" zaudējumi pērn bija 1,97 miljoni latu, kas ir par trešdaļu mazāk nekā 2009.gadā, informē koncerna Mārketinga un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inese Dābola.

2009.gadā AS "Diena" zaudējumi bija 2,91 miljons latu. Savukārt koncerna apgrozījums 2010.gadā samazinājies par 40 535 latu un kopumā bija 15,76 miljonu latu apmērā.

Dābola vēsta, ka AS "Diena" akcionāru sapulcē tika ievēlēti divi jauni padomes locekļi, kurus ieteicis koncerna valdes priekšsēdētājs Viesturs Koziols. Padomē apstiprināti Baiba Krieviņa-Sutora un Turmuds Stēne-Juhansens. Darbu uzņēmuma padomē turpina tās priekšsēdētājs Jānis Ogsts un Viktors Troicins.

"Reklāmas ieņēmu kritums 2010.gadā mums, tāpat kā daudziem mediju nozarē strādājošiem uzņēmumiem, diemžēl ir radījis zaudējumus. Neraugoties uz to, ka koncerna vadība aktīvi īstenoja uzņēmumu darbības optimizāciju, mediju tirgus apjoma kritums un ievērojamais pirktspējas samazinājums ietekmēja AS "Diena" koncerna rezultātus. Tāpat 2010.gada rādītājus būtiski ietekmē fakts, ka bija jāīsteno pasākumu kopums iepriekšējās koncerna vadības kļūdu likvidēšanai, piemēram, iepriekš netika īstenota pietiekama digitālo mediju attīstība, kas attiecīgi prasīja pastiprinātu uzmanību un ieguldījumus pagājušajā gadā," skaidro Koziols.

AS "Diena" 2010.gadā veica investīcijas dažādos projektos - nacionālo un reģionālo mediju attīstībā, žurnālu pārveidē un jaunu izdošanā, kā arī tipogrāfijas iekārtu modernizācijā.

Pelnošākais AS "Diena" uzņēmums ir SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala", kas 2010.gadā palielinājis eksportu par 34%. 2010.gadā uzņēmuma ieņēmumi bija 9,37 miljoni latu, bet peļņa - 394 826 lati.

Koncerna nekustamā īpašuma uzņēmums SIA "Mūkusalas Māja" pērn strādājis ar 175 941 lata peļņu, bet SIA "Biznesa atbalsta grupa Pre Prior", kuras pamatdarbības veids ir grāmatvedības un darba algu aprēķina pakalpojumu sniegšana visiem AS "Diena" meitasuzņēmumiem, - 18 963 latu peļņu.

SIA "Dienas grāmata" 2010.gadā izdevusi 35 nosaukumus 54 344 eksemplāru koptirāžā un pārskata periodu ir beigusi ar 165 887 latu apgrozījumu un 6639 latu peļņu.

SIA "Izdevniecībai "Dienas žurnāli"" 2010.gad apgrozījums bija 2,37 miljoni latu.

Kā stāsta Dābola, 2010.gadā AS "Diena" nodibinājusi jaunu uzņēmumu - SIA "RPD" - ar mērķi konsolidēt un attīstīt atsevišķā uzņēmumā koncernam piederošos reģionālos medijus - laikrakstus ar pielikumiem un interneta portālus. "Tā kā šis ir pirmais uzņēmuma pārskata gads, tā darbība tiek koncentrēta uz 2011.gadu, līdz ar to pērn SIA "RPD" strādāja ar 219 044 latu apgrozījumu un gadu noslēdza ar 50 053 latu zaudējumiem," atzīmē Dābola.

SIA "Dienas mediji" apgrozījums 2010.gadā turpināja samazinājies un pērn tas bija par 30% mazāks nekā 2009.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 5,45 miljoni latu. Kā skaidro Dābola, uzņēmuma pamatdarbības veids ir laikraksta "Diena" un žurnāla "IzklaideTV" izdošana, kā arī interneta portāla "diena.lv" uzturēšana. Uzņēmuma rezultātus ietekmējusi gan ienākumu samazināšanās no izdevumu abonēšanas, gan pārdošanas apjomu kritums, negatīvās izmaiņas reklāmas tirgū.

SIA "Abonēšanas centrs Diena" apgrozījums 2010.gadā palielinājies par 53 448 latiem, salīdzinot ar 2009.gada rezultātiem, kas tiek skaidrots ar tiešā pasta piegādes tīkla aktivitātēm un sūtījumu skaita pieaugumu.

Kā informēja AS "Diena" pārstāve Ilze Balcerbule, uzņēmuma SIA "Izdevniecība Dienas bizness" 2010.gada finanšu rezultātus plānots publicēt atsevišķi, jo tas koncernā iekļauts tikai šogad.

Šajā gadā AS "Diena" galvenā prioritāte būšot aktīvāka mediju uzņēmumu attīstība un turpmāka izmaksu optimizācija, lai nodrošinātu uzņēmumu konkurētspēju nākotnē, uzlabotu rentabilitāti un nodrošinātu attīstības ilgtspēju.

Kā ziņots, februārī par AS "Diena" valdes priekšsēdētāju tika iecelts Koziols, bet valdē - Normunds Staņēvičs, kurš ir atbildīgs par stratēģisko attīstību, un Romāns Meļņiks, kurš atbild par produktu attīstību un konkurētspējas palielināšanu. Tāpat darbu AS "Diena" valdē turpinās Uldis Salmiņš.

AS "Diena" koncernā ir SIA "Dienas mediji", SIA "Dienas žurnāli", SIA "Abonēšanas centrs "Diena"", SIA "Dienas grāmata", SIA "Biznesa atbalsta grupa Pre Prio", SIA "Poligrāfijas grupa "Mūkusala"", SIA "Mūkusalas māja" un SIA "Izdevniecība Dienas bizness".

SIA "Dienas mediji" produktu portfelī kopumā ir 35 drukātie un digitālie mediji, no tiem 23 preses izdevumi (16 laikraksti un septiņi žurnāli) un 12 interneta portāli. SIA "Dienas mediji" izdod biznesa rokasgrāmatas un organizē konferences un seminārus, liecina uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija.


LETA Nozare.lv