Bizness un ekonomika
2011. gada 27. decembrī, 09:11

Zāļu ražotājs "Grindeks" no valsts gaida protekcionismu

Jauns.lv

Latvijas zāļu ražotājs AS "Grindeks" no valsts gaida vietējo ražotāju protekcionismu, jo no tādiem uzņēmumiem kā "Grindeks", kas dod cilvēkiem darbavietas, godīgi maksā nodokļus un veicina zinātni, esot atkarīga valsts kopējā izaugsme, intervijā sacīja kompānijas padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans.

Viņš norāda, ka ikdienas darbībā galvenais traucēklis no valsts puses esot nodokļu slogs - īpaši darbaspēkam.

"Tam jābūt tādam, lai uzņēmumi spētu konkurēt ārpus Latvijas. Latvijas tirgus ir par mazu tādam uzņēmumam kā "Grindeks". Eksportējam 95% no visas saražotās produkcijas. Valstij ir vajadzīgs eksports, lai izķepurotos no pašreizējās situācijas. Līdzšinējais atbalsts ir pausts tikai mutiski. Neko reālu neesam sajutuši. Taču nodokļu sloga samazināšana ļautu arī samazināt medikamentu cenas," skaidro Lipmans.

Vienlaikus viņš arī stāsta, ka viena no "Grindeks" augšanas iespējām ir iegādāties kādu zāļu ražošanas uzņēmumu ārvalstīs.

"Analizējam un raugāmies uz tādiem uzņēmumiem, kuriem ir ne tikai ražošanas infrastruktūra, bet arī konkurētspējīgs produktu portfelis," piebilst Lipmans.

Kā ziņots, "Grindeks" šogad plāno aptuveni 10% kāpumu, savukārt nākamgad 10% būtu mazākais pieļaujamais kāpums.

"Grindeks" peļņa šā gada pirmajos deviņos mēnešos bijusi 5,85 miljoni latu, kas ir par 12,5% jeb 650 000 latu vairāk nekā pērn. Savukārt koncerna apgrozījums deviņos mēnešos bijis 48,9 miljoni latu, kas ir par 4,3% jeb diviem miljoniem latu vairāk nekā pērn.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas 2011.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" AS "Grindeks" ar uzņēmuma vērtību 113,54 miljoni latu ierindota 18.vietā.

"Grindeks" lielākie akcionāri ir Lipmans - 33,29%, Anna Lipmane - 16,69%, "Skandinaviska Enskilda Banken" - 12,42%, "AB.LV Private Equity fund 2010" - 11,38%, "Swedbank" AS Clients Account - 6,87%.

LETA Nozare.lv