1dienas
21stundas
42minūtes
22sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Iedzīvotāju parādi par zemes nomu pieauguši pat simtiem reižu
Bizness un ekonomika

Iedzīvotāju parādi par zemes nomu pieauguši pat simtiem reižu

Jauns.lv

Pērn Rīgas dzīvojamo māju iedzīvotāji ir spējuši samaksāt tikai pusi no pieprasītās zemes nomas maksas. Vienam otram īrniekam pērn maksājumi par zemes nomu pieaugusi pat simtām reižu.

Rīdzinieki pērn zemes nomas maksu ir spējuši samaksāt tikai par 50%.
Rīdzinieki pērn zemes nomas maksu ir spējuši samaksāt tikai par 50%.

Iedzīvotāju maksājumi par zemes nomu šogad auguši ne tikai divas vai trīs reizes, bet dažkārt pat desmitus un simtus reižu, raksta laikraksts „Dienas Bizness”.

2011. gadā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji Rīgā par zemes nomu spējuši samaksāt vien pusi no prasītās summas. Zemes īpašniekiem viņi palikuši parādā aptuveni pusi summas - vairāk nekā 700 tūkstošus latu. Šobrīd sākusies līgumu pārslēgšana 2012. gadam, un māju pārvaldnieki cer uz zemes īpašnieku sapratni.

Zemes nomas maksas paaugstināšana pērn izrādījusies papildu slogs daudzām mājsaimniecībām ēkās, kas atrodas uz citu personu īpašumā esošās zemes. Savukārt iepriekš tieši zemes īpašnieki jutušies apdalīti. Lai risinātu šo problēmu, Tieslietu ministrija sola līdz 2012. gada septembrim sagatavot likuma projektu par dalīto īpašumu, bet jau janvāra sākumā varētu būt gatava koncepcija. Šo piespiedu nomas jautājumu ķidā arī Rīgas pašvaldībā un Saeimā.

Lielākais dzīvojamo māju apsaimniekotājs Rīgā - pašvaldības SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) gatavojas nākamajam sarunu raundam ar zemes īpašniekiem, jo pašreizējo līgumu termiņš tuvojas beigām - tas bija slēgts uz gadu. Zemes īpašniekiem būs skaidra jaunā kadastrālā vērtība, varbūt tiks ņemta līdzšinējā pieredze, un tas varētu mainīt maksājumu summu nākamajā periodā.

Janvāra sākumā RNP būs apkopojis datus, kāds ir kopējā parāda apjoms par 2011. gadu, bet ir iezīmējusies tendence, ka par zemes nomu tiek samaksāta tikai apmēram puse, saka uzņēmuma valdes loceklis Dzintars Arbidāns. RNP dati par 2011. gada 1. novembri liecina, ka parādsaistības par zemes nomu un nekustamā īpašuma nodokļa par zemi kompensāciju bija 757 tūkst. latu.

Pašlaik apsaimniekotājiem nav daudz instrumentu, kā ietekmēt galējo summu par zemes nomu. Kadastrālo vērtību zemei nosaka Valsts zemes dienests, vadoties pēc likuma. Zemes gabals ap māju savulaik ir uzmērīts un nostiprināts.

Ņemot vērā 2011. gada pieredzi, RNP sarunās par 2012. gadu centīšoties rast zemes īpašniekos izpratni par nesamaksāto summu, kā arī rast kompromisu, slēdzot līgumu par nākamo gadu. Paredzēts, ka rēķinus par zemes nomu RNP izdalīs atsevišķi, nenorādīs kopā ar komunālajiem pakalpojumiem - kā līdz šim. Šo rēķinu iedzīvotājiem varētu piestādīt reizi ceturksnī.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA