"Veritweet" platformā var apstiprināt "Twitter" identitāti ar eID karti
Bizness un ekonomika
2012. gada 20. jūnijs, 01:16

"Veritweet" platformā var apstiprināt "Twitter" identitāti ar eID karti

Jauns.lv

Mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāju autentifikācijas risinājumā "Veritweet" izveidota iespēja apstiprināt savu identitāti arī ar elektroniskās identifikācijas kartes (eID) datiem, informēja viens no projekta īstenotājiem Rihards Gailums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kuras eID nodrošina šādu iespēju, sacīja Gailums. Līdz šim apstiprināt savu "Twitter" identitāti "Veritweet" platformā bija iespējams ar internetbanku starpniecību.

Kā uzskata LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta, eID sāk piepildīt savu mērķi un kļūst par iedzīvotāju ikdienas rīku. Apliecinot personību fiziskajā telpā, ceļojot, saziņā ar iestādēm tiek lietots tās fiziskais veidols - pati karte, savukārt tagad tās saturu var izmantot, lai apliecinātu savu identitāti arī ikdienas saziņā virtuālajā telpā.

Savukārt Gailums norāda, ka tradicionāli šādi risinājumi strādā katrā konkrētā valstī un ir paredzēti pilsoņu autentifikācijai valsts pārvaldes IT sistēmās. Viņaprāt, šis ir pirmais solis pielietojumam globālos sociālajos tīklos, kas novērš atsevišķu Eiropas valstu pilsoņu elektronisko identitāšu pielietojuma sadrumstalotību.

eID izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, bet LVRTC uztur autentifikācijas sertifikātus jeb identitātes apstiprināšanas elektroniskajā vidē rīkus. eID kartē iekļautas bezmaksas 120 e-paraksta parakstīšanās reizes.

"Veritweet" tika izstrādāts kā risinājums drošāka interneta un autentifikācijas problēmām. Gailums norāda, ka "Twitter" pats ir spējis verificēt aptuveni 30 000 lietotāju no vairākiem desmitiem miljonu savu lietotāju, kas pārsvarā ir slavenības un sabiedrībā pazīstami cilvēki. Jau šī sociālā tīkla pirmsākumos tika konstatēta problēma ar viltus profiliem. Kā piemēru Latvijā uzņēmējs min kardināla Jāņa Pujata profila viltošanas gadījumu.

"Veritweet" risinājums tiek izmantots arī, lai straumētu "Twitter" lietotāju rakstīto dažādās televīzijas tiešraidēs, konferencēs. Projektu attīsta "e-Tag Inc." un "Imprimatur Capital" finansēts uzņēmums SIA "e-Tag".


LETA Nozare.lv/Foto: ekranuzņēmums no veritweet.com