Latvijā sākusies saaukstēšanās sezona
Medikamentu pārdošanas pieaugums oktobra sākumā, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ir par vismaz trīs līdz četrām reizēm lielāks.
Bizness un ekonomika
2012. gada 11. oktobrī, 07:48

Latvijā sākusies saaukstēšanās sezona

Jauns.lv

Šī gada septembrī un oktobra sākumā visvairāk pirkts C vitamīns, kā arī pretklepus sīrups, kas liecina par saaukstēšanās sezonas sākšanos, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja aptaujāto aptieku tīklu pārstāvji.

"Mēness aptieku" pārstāve Zaiga Barvida atzīmēja, ka patlaban visvairāk tiekot pirkts C vitamīns šķīstoša karstā dzēriena veidā. Pārdošanas pieaugums oktobra sākumā, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, ir par vismaz trīs līdz četrām reizēm lielāks. Farmaceiti to skaidrojot ar medijos plaši izskanējušo informāciju par C vitamīna nepieciešamību slimošanas laikā.

Savukārt C vitamīna pārdošanas apjoms "BENU aptiekās" šī gada septembrī, salīdzinot ar septembri pērn, bija pieaudzis divkārt jeb par 102%, sacīja "BENU aptieku" pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis.

Runājot par pretsaaukstēšanās līdzekļiem, Tēbelis skaidroja, ka septembrī pretklepus līdzekļu pieaugums bijis par 7% lielāks nekā pērn šajā pašā laika periodā, savukārt līdzekļi pret kakla sāpēm pirkti par 9% vairāk nekā pērn. Pieprasījums nedaudz krities iesnu ārstēšanas preparātiem - tie pirkti par 1% mazāk nekā pērn -, kā arī kompleksajiem pretsaaukstēšanās medikamentiem, kas iegādāti par 6% mazāk nekā pērn.

Savukārt "Mēness aptiekās" novērota nedaudz atšķirīga tendence. Proti, oktobra sākumā līdzekļus pret iesnām, salīdzinot ar oktobra sākumu pērn, pircēji iegādājušies par aptuveni 4% vairāk nekā pērn, bet, piemēram, klepus sīrupu - par aptuveni 20-35% vairāk nekā pērn. Savukārt par aptuveni 20% pārdošanas pieaugums vērojams dažādiem kompleksajiem vitamīniem un par aptuveni 15% pieaugusi zivju eļļas pārdošana.

Abu aptieku pārstāvji atzina, ka patlaban vēl nav novērota cilvēku pastiprināta uztraukšanās par gripas sezonas tuvošanos.

Kā ziņots, "Mēness aptieku" zīmola īpašnieks ir AS "Sentor Farm aptiekas", kas iekļauts vietējā holdingā AS "Repharm". Aptieku tīkls "Mēness aptiekas" pērn strādājis ar 53,13 miljonu latu apgrozījumu. "Sentor Farm aptiekas" pagājušajā finanšu gadā strādājusi ar 4,66 miljonu latu peļņu. "Mēness aptiekas" apvieno 163 aptieku filiāles visā Latvijā.

Kā ziņots, līdz 2012.gada augustam "BENU aptiekas" Latvijā strādāja ar nosaukumu "Ģimenes aptiekas". "BENU aptiekas" ir zāļu mazumtirdzniecības tīkls Latvijā, un tas pieder "Hansa Pharma". Uzņēmums dibināts 1995.gadā un ir viens no "Phoenix Group" uzņēmumiem, kas ir lielākais medikamentu tirgotājs Eiropā. Patlaban "BENU aptieku" tīkls Latvijā apvieno 52 aptiekas un četras aptieku filiāles.

Kā ziņots, pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2011.gada 1.februāra līdz 2012.gada 31.janvārim, "Hansa Pharma" apgrozījums bija 20,8 miljoni latu, bet zaudējumi - 342 868 lati. Finanšu gadā, kas noslēdzās 2011.gada 31.janvārī, zāļu lieltirgotavas apgrozījums bija 20,255 miljoni latu, bet zaudējumi - 604 215 lati.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA